Şüpheli kurşun kimin?
Suriye sınırını geçerken açılan ateş sonucu yaşamını yitiren A.D.’nin ölümüne ‘yaşam hakkı ihlali’ diyen AYM, toplanan delillerin tarafsız şekilde değerlendirilmediğini belirtti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 yılında yasadışı yollarla Suriye’den Türkiye’ye ailesiyle birlikte geçmeye çalışan A.D.’nin sınırda askerler tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin olayda “yaşam hakkı” ihlali olduğuna karar verdi. A.D.’nin imam nikahlı eşi Aisha Fares’in, resmi olarak evli olmasa da “dolaylı mağdur” olarak başvurusu kabul edildi ve AYM ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere kararın savcılığa gönderilmesine hükmetti. Ayrıca, başvurucuya net 27 bin TL manevi tazminat ödenmesine de karar verildi.
5 Şubat 2014’te A.D. ve 7 çocuğu ile imam nikahlı eşinin de içinde bulunduğu kalabalık bir grup, Kilis Öncü Sınır Karakolu’nun sorumluluk sahasının karşısından sınır geçmek istedi. Uyarıyı dinlemeyen gruba askerler ateş etti ve yaralanan A.D., kaldırıldığı Kilis Devlet Hastanesi’nde bir gün sonra yaşamını yitirdi.
Askeri savcının olay yeri tutanağına göre sınırı geçmek isteyenler söktükleri 7-8 kadar mayını askerlerin üzerine attı ancak patlama meydana gelmedi. Grubun uyarılara aldırmaması üzerine Piyade Er S.A. mayın atan kişilere bir kez ateş etti ve bu sırada A.D.’nin yaralanmasına neden oldu. Karakolda tutulan tutanakta, S.A.’nın sadece bir kez ateş açtığı, A.D’nin sağ kol dirseğinden yaralandığı öne sürüldü. Hastanede yaralı halde ifadesi alınan A.D., 3-4 el silah sesinden sonra karnının sol tarafından ve sağ kolundan yaralandığını, kendisini kimin vurduğunu görmediğini, kimseye mayın atmadığını anlattı. Otopsi raporunda, A.D.’nin vücudunda üç adet ateşli silah giriş deliği tespitine yer verildi ancak askeri savcılık takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı.
SORULAR YANITSIZ Gerekçeli kararını açıklayan AYM, mayınların patlamadan yerden sökülüp sökülmeyeceğini, mayının menşeinin araştırılamaladığını belirtti. Kararda üç boş kovandan yalnızca birinin S.A.’nın tüfeğinden ateşlendiği, diğer iki kovanın aynı timdeki askerlere ait olmadığı ifade edilerek “Ölen A.D.’nin cesedinde üç ateşli silah giriş yarası tespit edilmiştir. Bu bulgular, timdekiler dışında başka kişilerin de olay yerinde bulunduğuna ve ateş edilmiş olabileceğine işaret etmesine rağmen bu hususlarda araştırma yapılmamıştır” denildi. İfadesi alınanlardan başka şahısların da olay yerinde bulunduğuna dair bulgulara rağmen işlem yapılmamasının soruşturmanın etkililiğine tesir eden önemli bir eksiklik olduğu belirtildi. Tarafsız değil |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'