Talat'tan Papandreu'ya mesaj

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu'nun istemesi halinde, Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye hükümeti gibi olumlu bir rol oynayabileceğini söyledi.

Talat'tan Papandreu'ya mesaj
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.10.2009 - 13:11

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dün gece, Gazimağusa'ya bağlı Alaniçi köyünü ziyaret ederek, vatandaşlara Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili bilgi verdi.

Yunanistan'da yapılan son genel seçimlerin neticesinin Kıbrıs sorununun çözümü için son derece önemli olduğunu ifade eden Talat, ''Yunanistan'ın yeni Başbakanı Yorgos Papandreu'nun istemesi halinde, çözümde Türkiye hükümeti gibi olumlu bir rol oynayabileceğini'' kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin çözüme ihtiyacı olduğunu belirten Talat, ''Çözülmezse yok olacak değiliz tabii, ama çözülmediği taktirde alacağımız yol daha zahmetlidir, daha zordur. Yıllarca daha zorluklarla mücadele demektir. Halbuki çözüm olursa kısa zamanda kısa yoldan sorunlarımızın ortadan kalkması sağlanacak. Bunu sağcısının da solcusunun da, çözümü gönülden isteyenin de istemeyenin de anlaması lazım'' dedi.

Talat, ''Bazı çevreler size sürekli 'çözüm olmaz, mümkün değildir, çok uzaktır' derlerse, anlayın ki o çevreler çözümü çok istemiyor... Dervişin fikri neyse zikri de odur'' diye konuştu.

Her konuda anlaşma sağlanmadan Kıbrıs sorununun çözülemeyeceğine dikkati çeken Talat, henüz bu noktaya gelemediklerini, çünkü Kıbrıs müzakerelerini etkileyen başka konuların olduğunu ifade etti ve buna örnek olarak Türkiye'nin AB üyelik süreci nedeniyle Kıbrıs Rum tarafının ''biraz daha bir şeyler koparma'' hedefini gösterdi.

Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, sürekli, ''çözümün anahtarı Türkiye'dedir, Türkiye uzlaşmazdır, çözüm istemez, çözüm için yardımcı olmaz'' gibi suçlamalarda bulunduğunu anımsattı.

 

"Daha ne desin..."

Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümünü açıkça desteklediğini vurgulayan Talat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda BM Genel Sekreteri'ne ''Kıbrıs görüşmelerinde daha fazla aktif olmalısınız, daha fazla müdahil olmalısınız ve hatta gerekirse hakemlik bile yapmalısınız'' dediğini aktardı ve ''Daha ne desin...'' ifadesini kullandı.

Hristofyas'ın, kendisini uzlaşmazlıkla suçlayacak gerekçe bulamadığını ve bu nedenle Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile veto tehdidini kullanarak suçlamalarda bulunduğunu anlatan Talat, Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözümü 2004 yılında fiilen desteklediğini ve bu desteğin sürdüğünü vurguladı.

Talat, çözüm konusunda halk arasında bazen umutların, bazen umutsuzlukların hakim olduğunu, bunun kendisi için de geçerli olduğunu, çünkü müzakerelerdeki bazı olayların kendilerini etkilediğini söyledi.

 

"Teslim olsak 5 dakikada olurdu"

Cumhurbaşkanı Talat, ''Çözüm madem ki bizim ihtiyacımızdır o zaman bütün imkanlarımızı kullanarak bunu sağlamaya çalışmalıyız'' diyerek, bunun yanlış anlaşılmamasını, çünkü bu söylemin teslim olmak anlamında kullanılmadığını söyledi.

Talat, ''Öyle olsa Rumlar ne isterse kabul edilir ve 5 dakikada çözüm sağlanırdı. Sözünü ettiğim böyle bir çözüm değil, her iki tarafın da kabul edeceği bir çözümdür. Bunu sağlamak bizim boynumuzun borcudur, bunu başarabilmemiz lazım'' dedi.

Kıbrıs Türk tarafının izlediği çözüm politikasının uluslararası toplumun dikkatini çektiğini ve desteğini aldığını ifade eden Talat, Kıbrıslı Türklerin en büyük gücünün de bu olduğunu vurguladı.

Talat, Kıbrıslı Türklerin Türkiye'nin ve dünyanın desteğiyle çözümü mutlaka başaracağına inanç belirtti.

Usanmadan mücadele edeceklerini kaydeden Talat, ''Bütün bu uğraşlarımıza rağmen sonuç alamazsak, o zaman da dünyada yalnız kalmayacağız'' dedi.

Talat, ''2004'te bir deney yaşandığını ve bunun dünyanın Kıbrıslı Türklere karşı bakışını değiştirdiğini, bir deney daha yaşanması halinde dünyanın Kıbrıslı Türklere bakışını değil her şeyiyle algılayışını değiştireceğini'' sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon