Tarihi yarımadada müze onarımları

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın projeleri kapsamında yürütülen Topkapı Sarayı ile Ayasofya Müzesi restorasyonları devam ediyor.

Yayınlanma: 27.04.2011 - 07:11
Abone Ol google-news

Dün Topkapı Sarayı’nda Topkapı Sarayı Müze Başkanı İlber Ortaylı, 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in de katıldığı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 2010 Ajansı, bütçesinin yüzde 55’ini ayırdığı kültürel mirasın korunması ve kentsel rehabilitasyon adı altında 158 proje yürütüyor. Ortaylı, depolarda yaklaşık 120 bin parçanın olduğunu, sarayın bir özelliğinin de hiç yağmalanma görmemesi olduğunu söylüyor.

Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Galata Mevlevihanesi, Arap Camii, Vortvodz Vorodman Kilisesi, Şehzade Türbeleri, Kariye Müzesi gibi birçok anıtsal yapının restorasyonuna yönelik onarım ve proje yapımı, Sultanahmet Meydanı’nın düzenlenmesi gibi pek çok proje 2010 Ajansı tarafından yürütülüyor.

Topkapı Sarayı Mutfaklar bölümü, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, Sofa Köşkü, Sofa Camii, Topkapı Sarayı Müzesi konservasyon ve restorasyon atölyelerinin rehabilitasyonu kapsamında da atölyelerin iç bakım ve onarımları, çatı örtüsü onarımı, altyapı, elektrik ve su tesisatlarının yenilenmesi, havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemlerinin yerleştirilmesi, saklama depolarının oluşturulması, yangın algılama ve söndürme sistemlerinin kurulması gibi çalışmalar da var. Onarımı süren Ayasofya Müzesi’nin dikkat çeken restorasyon çalışmalarından biri ise kilise olarak yapılan ana binayla vaftizhane olarak inşa edilen yan bölüm arasındaki avluda bulunan Vaftiz Teknesi’ydi.

Atölyelerin restorasyonunun ardından gerçekleştirilecek proje ise Topkapı Sarayı Müzesi Araba ve Eyerler Koleksiyonu’na kayıtlı, 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarına tarihli 52 adet çeşitli tipte saray arabasının ve tüm aksamlarının konservasyon ve restorasyonu olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler