Tarihin üstüne valinin babası oturacak

Sinop’ta Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın babasına ait arsadan tarih fışkırdı.

Yayınlanma: 28.09.2014 - 23:11
Abone Ol google-news

Sinop’ta, apartman yapmak için temeli kazılan bir dönümlük arazide, tarihi 10. yüzyıla dayandığı belirtilen antik bir amfora fırını (çanak çömlek fırını) ile
seramik atölyesi ortaya çıktı. Alanın 1. derece arkeolojik sit alanı olduğu tescillenirken, apartman yapılmak üzere açılan arazinin kazıların  tamamlanmasının ardından apartman yapılacağı ileri sürüldü. Arazinin, adı kamuoyunda “Gezi eylemleri sırasında polisler tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın haberlerini yapan gazeteci İsmail Saymaz’ı tehdit eden vali olarak” bilinen Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın babasına ait olduğu ortaya çıktı.

Sinop’ta Ada Mahallesi mevkisinde yer alan ve belediye tarafından imara açılan arazide yapılan temel kazma çalışması, çalışanları ve çevre halkını da şaşırttı. Arazinin altında tarihi 10. yüzyıla dayanan amfora fırınları ve tarihi kalıntılar çıktı. Bunun üzerine çalışanlar tarafından durum önce Sinop Valiliği’ne, daha sonra Sinop Kültür ve Müzeler Müdürlüğü’ne bildirildi. Müdürlüğün yaptığı çalışmalar sonrasında bölgeye Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar geldi. Kocapınar’ın ve bölge koruma kurulunun yaptığı incelemeler üzerine arazinin 1. derece sit alanı olduğu tescillendi.

Tarih üzerine apartman yapımına devam

Alanda kısa bir süreliğine arkeolojik kazı çalışmaları başlatılırken, çalışma bittikten sonra arazi üzerine inşaatın devam edeceği, tarihi kalıntıların bir bölümünün ise apartmanın altında kalacağı belirtildi. Sinop’taki yetkililer, “birinci derece sit alanı üzerine yapılacak inşaatın tarihi kalıntılara bir zarar verilmeyeceğini” iddia ederken, amfora fırınları üzerinde çalışmalar yapan tarihçiler ve arkeologlar ise alanın açık hava müzesine dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sinop’ta bulunan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ise konuyla ilgili birçok yetkiliye ulaşmalarına karşın arazi ile ilgili tatmin edici yanıt alamadıklarını kaydettiler.

Vali’nin babasına ait

Öte yandan söz konusu arazinin Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın babasına ait olduğu ortaya çıktı. Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop’un hemen hemen her yerinde bu tür kalıntılara rastlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

“Söz konusu arazide böyle bir tarihi eserin olduğuna ilişkin bilgim yok” diyen Ergül, “Söylediğiniz arazi çok daracık bir arazi. Bir mahalle. Orada öyle amfora fırını çıkması falan bana göre mümkün değil. Ama amfora fırını olan yerler var, aşağıda, deniz kenarına yakın yerlerde. Tabii ben tarihçi de değilim” ifadelerini kullandı. Arazide incelemelerde bulunduğunu anlatan Ergül, “Oradaki kazıda bir ev tehlikeye girmişti. Ben o zaman gitmiştim oraya, ama öyle orada tarihi eserler var diyemem. Bilmiyorum tabii ben. Ama ben orada fırın falan görmedim” diye konuştu. “Biz belediye olarak eğer bir arazide böyle tarihi eserler çıkmışsa zaten ruhsat için müracat edenlere bir dipnot düşüyoruz. ‘Tarihi eser çıktığında durdurulacaktır’ diye. Sonuçta yerin altını bilemiyorsun. Anıtlar Kurulu’na yazıyoruz” dedi. Ergül, arazinin Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın babasına ait olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler