Taş devrinde balık güveç

Taş devrinde göçebe olarak yaşayan avcı toplayıcı topluluklar için çanak çömlek pek pratik bir araç sayılmazdı. Fakat atalarımız onbin yıldan daha önce bile bu kırılgan kaplarda balık pişirmiş olabilirler (Nature).

Taş devrinde balık güveç
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.04.2013 - 08:04

Bilimciler Japonya’da bulunan prehistorik çanak çömlekler üzerinde karbonlaşmış yağ kalıntıları saptadı. Günümüzden 11.800 ve 15.000 yıl öncesine tarihlenen çanak çömlekler dünyanın eski seramik örneklerinden, diyor York Üniversitesi’nden Oliver Craig. Yağ kalıntılarının balıklara ait olduğu sanılıyor.

İnsanlar 10.000 yıl kadar önce tarım yapmak için Japonya’ya gelmişlerdi. Fakat arkeologlar avcı ve toplayıcı toplulukların da çanak çömlek üretip, kullandıklarını tahmin ediyor. En eski çanak çömlek kalıntılarının geçmişi 20.000 yıl öncesine uzanıyor. Avcı ve toplayıcılar en eski seramik kapları yiyecekleri pişirmek için kullanmışlar. Oysa daha önceleri ilk çanak çömlek ürünlerinin daha çok ritüellerde kullanıldığı sanılıyordu. son araştırma bazı tarihöncesi avcı ve toplayıcı toplulukların çanak çömlekleri yemek pişirmek için kullandıklarını gösteriyor diyor East Anglia Üniversitesi’nden Simon Kaner.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler