TBMM şapkalı aday: ‘Anayasaya aykırı’
Hukukçular AKP’nin dün İstanbul adayı olarak açıkladığı Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı görevine devam etmesine tepki gösterdi.
<video:1185473>
Hukukçular, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı gösterilen Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı görevine devam etmesinin anayasaya açıkça aykırı olduğu görüşünde birleşiyor.
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, anayasanın 94. maddesinin TBMM Başkanı’nın bir partinin siyasi etkinliklerine katılmasını açıkça yasakladığını vurgulayarak, “TBMM gibi ülkenin en güzide kurumunun başkanının, anayasanın açıkça yasakladığı bir faaliyette bulunmayı sürdürmesi doğru olmaz, kabul edilemez. O zaman biz hukuka, hukuk devletine inanmıyoruz demektir” dedi. Anayasanın 94. maddesinin yoruma açık bir madde olmadığına dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, “Bir partinin adayı olmak ve o partinin adayı olarak faaliyette bulunmak partinin faaliyetine katılmak demektir. Anayasa bunu yasaklıyor. Bunu yapmazsa ne olur diyerek, yapmaması haklı olarak gösterilemez. Bir hukuk devletinde böyle bir mantık olamaz, böyle bir gerekçe gösterilemez” diye konuştu. Yüzbaşıoğlu, “Ben, Yıldırım gibi Başbakanlık yapmış birinin anayasada bu kadar açık bir hüküm varken, bunu görmezden gelerek, böyle bir davranış sergilemesini de beklemiyorum doğrusu. Kendisi Başbakanlık’ı bırakma erdemini göstermiş biri” diye konuştu.
‘Anayasayı ihlal olur’
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da anayasanın 94. maddesine dikkat çekerek “Bu madde ‘katılmaz’ diyorsa bunun yaptırımını sormanın anlamı yok. Çünkü demokrasi bir kurallar rejimidir, bu kurallara uyduğunuz sürece demokrasi var olur. Eğer yaptırımı yok deyip, gerçekte uygulanması lazım gelen bir anayasa hükmünü uygulamazsanız bunun adı anayasayı ihlal olur. Tabii bu, aynı zamanda hem seçimlerin eşit, adil ve dürüst yapılması ilkesine büyük bir saygısızlık olur, onu ortadan kaldırır, ayrıca siyasi etiğe hiç uymayan bir durum ortaya çıkar. Onun için o yaptırımı yok sözünün kabulü mümkün değildir” dedi.
Yıldırım’ın istifa etmemesi konusunun YSK’ye taşınabileceğini dile getiren Kanadoğlu, “YSK’nin marifetleri göz önüne alınacak olursa, görev sürelerinin birer yıl uzatıldığı da anımsanırsa oradan umut beklemek boş bir hayal olur. Fakat bu durum, seçimlerin adil, dürüst, şeffaf yapıldığı konusunda kuşkuyu ortaya koyacaktır” değerlendirmesini yaptı.
Anayasa ne diyor?
Anayasanın 94. maddesinde TBMM Başkanı’nın siyasi etkinlikleriyle ilgili şu hüküm yer alıyor: “TBMM Başkanı, başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında Meclis tartışmalarına katılamazlar; başkan ve oturumu yöneten başkanvekili oy kullanamazlar.”
AKP’den ‘yaptırımı yok’ gerekçesi TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı durumunda istifa edip etmeyeceği konusunda AKP içinde de tartışma yaşanmış, tartışmalar üzerine hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “İstifaya gerek yok” demişti. Anayasanın açık hükümlere karşın AKP’de, Yıldırım’ın istifasına gerek olmadığını savunanlar, “Anayasada böyle bir yasak var, ancak yaptırımı yok” gerekçesini dile getiriyor. AKP, daha önce anayasa, TBMM İçtüzüğü’nde yer alan hükümler ve OHAL KHK’lerinin 1 ay içinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gibi hükümleri “Yapılmazsa yaptırımı yok” diyerek, uygulamamıştı. |
<haber-yatay:1185606,1185597,1185475,1185292>
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği