TBMM'de 'eşitlik' kavgası
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun adının 'Kadın Erkek Fırsat Eşitliği' olarak değiştirilmesi tartışmalara neden oldu. DTP'li Gülten Kışanak, AKP'li kadın milletvekillerinin erkek egemen zihniyetin hakim olduğu parti politikalarına direnemediğini söyledi. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kışanak'ın sözlerine tepki göstererek 'Komisyonun adının, öyle veya böyle olması, ne amacını, ne görevlerini, ne yetkilerini değiştirecek bir unsur değildir' dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda, “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu”nun adının “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği” olarak değiştirilmesi tartışmalara neden oldu. DTP’li Gülten Kışanak, AKP’li kadın milletvekillerinin erkek egemen zihniyetin hakim olduğu parti politikalarına direnemediğini söyledi. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kışanak’ın sözlerine tepki göstererek “Komisyonun adının, öyle veya böyle olması, ne amacını, ne görevlerini, ne yetkilerini değiştirecek bir unsur değildir” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda, dün Meclis’te Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu kurulmasına ilişkin yasa önerisi görüşüldü. Önerinin önceki gün AKP’li milletvekillerinin önergesiyle yeniden düzenlenerek komisyonun adının “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu” olarak değiştirilmesi tartışmalara neden oldu. DTP’li Gülten Kışanak, bunun “siyasi ahlaka aykırı, çoğunluk diktatörlüğü anlayışının demokrasiyi anlamadığının göstergesi olduğunu” belirterek, komisyonun adının değişmesinin Devlet Bakanı Çubukçu’nun da içine sinmediğini söyledi. Kışanak, “Erkek egemen zihniyetin hakim olduğu AKP dayatmaları ve parti politikaları sonucunda boyun eğmiştir. Bu zihniyet galip geldi. AKP’deki kadın arkadaşlar da buna direnemedi” dedi.
Devlet Bakanı Çubukçu, Kışanak’ın konuşmasını “siyasi nezaket, uzlaşma kültürü, kadın dayanışması açısından yadırgadığını” söyledi. Çubukçu, “Komisyonun adının öyle veya böyle olması, ne amacını, ne görevlerini, ne yetkilerini değiştirecek bir unsur değildir” diye konuştu. Çubukçu, öneriyi fırsat eşitliği komisyonu olarak verdiklerini, AB’nin 15 ülkesinde de bu şekilde yer aldığını, Türkiye açısından terminoloji uyumlaştırmasının önemli olduğunu savundu.
CHP’li İsa Gök, komisyonun adının değiştirilmesini eleştirerek, değişiklikle kadın erkek eşitliğinin sağlanması için mücadele eden kadın hareketine darbe vurulduğunu savundu.
MHP’li Nevzat Korkmaz da, Anayasa Komisyonu’nda komisyonun adının kadın erkek eşitliği olması üzerinde sağlanan uzlaşmanın bozulmasına tepki gösterdi.
CHP’li Canan Arıtman, Çubukçu’nun komisyonun adının değiştirilmesine açıklık getirirken AB’den örnek verdiğini belirterek, “Batı medeniyetinde kadın eşit bireydir. Orada isim önemli değildir. Ancak bizde, kadını eşit görmeme, ikinci sınıf olarak görme sorunu vardır. Zihniyet değişikliği için komisyonun adı önemliydi. Değişiklik, AKP’nin kadın erkek eşitliğini istememesinden mi kaynaklanıyor” dedi. Çubukçu ise, medeniyet karşılaştırması yapmayı anlamlı bulmadığını belirterek, Batı medeniyetinin de kadın hakları açısından son derece sorunlu olduğunu, kadına yönelik şiddetin, Türkiye’de olduğu gibi Batı’da da sürdüğünü bildirdi. 19. yüzyılda başlayan kadın hareketinin, 21. yüzyıla girerken benzer taleplerle ilerlediğini vurgulayan Çubukçu, “Eğer dünya bu konuda, bu kadar ileri gitmiş olsaydı, bu konuları konuşuyor olmazdık. O yüzden, kendi medeniyetimiz ile Batı medeniyetini karşılaştırıp, Batı medeniyetini daha yukarda görme anlayışı yerinde görmüyorum” dedi.
CHP’li Necla Arat, kurulacak olan komisyonun ilgili konularda karar verme yetkisinin bulunmadığını vurgulayarak, “Karar alma gücü olmayan komisyonun, Avrupa standartlarında olduğu söylenemez. Kadın erkek eşitsizliği konusunda sorunları ilgili mercilere ileten bir komisyon kuruluyor. Bu tür faaliyetleri, kadın sivil toplum kuruluşları zaten yapıyor. Komisyon, karar gücü bulunmadığı için reformlara öncülük etmez” diye konuştu.
DTP’li Hasip Kaplan, AKP’nin kadın erkek eşitliği konusunda samimi olmadığını belirterek, “Daha üniversitelerdeki türbanlı öğrencilerin sorunlarını çözemediniz. Askeri yerlere eşlerinizle gidemiyorsunuz, siz mi kadın erkek fırsat eşitliğini sağlayacaksınız?” dedi. Kaplan’ın bu sözleri tartışma yarattı.
TBMM Genel Kurulu'nda, ''Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'' kurulmasını öngören kanun teklifinin 5 maddesi kabul edildi. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, çalışma süresinin dolması nedeniyle yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!