TEB: SGK ile masaya oturmayacağız
SGK Başkanı Fatih Acar'ın eczanelerle ilgili bireysel anlaşma yoluna gitme kararı aldıklarını açıklamasının ardından, Türkiye Eczacılar Birliği'nden de açıklama geldi. Kararlarının değişmediğini belirten TEB, SGK ile "masaya oturmayacağız" açıklamasını yaptı.
SGK Başkanı Fatih Acar, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Erdoğan Özen Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 'İlaç Alım Protokolü' ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Acar, 'İlaç Alım Protokolü' ile ilgili sözleşmenin TEB ile imzalanamadığını, 19 Ocak tarihine kadar imzaların atılmaması durumunda 20 Ocak Salı günü protokolün eczacılara tek tek elektronik ortamda gönderileceğini söyledi.
"Masaya oturmayacağız"
Bu açıklamanın ardından acil bir toplantı kararı alan Türk Eczacılar Birliği, SGK ile masaya oturmama kararı aldı. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak üç buçuk saat süren toplantının ardından, düzenlediği basın toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan randevu istediklerini bildirdi.
Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar'ın ilaç alım protokolü konusundaki açıklamalarıyla ilgili olarak, ''(Ya bunu imzalarsınız ya imzalamazsınız) olgusu bizim için bir tehdittir. Türk Eczacıları Birliği böyle bir tehdide boyun eğmeyecektir'' dedi.
Sağlık Bakanı ile bugün saat 17.00'de görüşeceklerini söyleyen Çolak, şöyle konuştu:
''Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, 'Gelin bunu bu şartlarla imzalayın' olayı bizim açımızdan yeterli bir neden değildir. Eczacılarımız da bu konuda gereken yanıtı kendilerine verecektir. Bu işler tehditle yürümez. Burada 70 milyonun sağlığı söz konusudur. Burada Türk Eczacıları Birliği özenli davranmıştır. Bizi tehdit ederek SGK'nin bir yere varması mümkün değildir.''
Çolak, 31 Ocak 2009 tarihine kadar sağlık ve ilaç hizmetinin süreceğini belirterek, ''Onun için bir güne tıkayıp, 'ya bunu imzalarsınız, ya imzalamazsınız' olgusu bizim için bir tehdittir. Türk Eczacıları Birliği böyle bir tehdide boyun eğemeyecektir'' dedi.
Erdoğan Çolak, ''Elektronik sözleşmenin, eczacıların birliğinin ve bütünlüğünün bozulması anlamına geleceğini'' kaydetti.
"Kendimizi görüşme masasının dışında tutmuyoruz"
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, TEB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, eczacıların kamu sağlığını korumakla, vatandaşın ilacı düzenli, rahat almasını sağlamakla yükümlü olduğunu belirterek, mesleklerinin bilincinde olduklarını, bu noktada mesleklerini düzgün şekilde yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Eczacıların yaptıkları eylemin ardından serbest eczanelerden ilaç alım protokolüyle ilgili ''görüşme trafiği'' başladığını ifade eden Çolak, ''Sizlerle çok detayı tartışmadık çünkü her gün yeni bir şeyle karşılaştık. O süreç içinde görüşmeler sürerken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kendine özgü açıklamalarda bulundu'' diye konuştu.
Herkesin uzlaşmadan yana olduğunu dile getiren Çolak, ''Uzlaşma olduğu fikri kamuoyuna yansıtılmak isteniyorsa, bunu taraflar birlikte otururlar, anlaştıkları metinle birlikte kamuoyuyla paylaşırlar ama SGK böyle bir yöntemi tercih etmedi'' dedi.
SGK'nin internet sitesindeki yayınlarla ve basın-yayın aracılığıyla kamuoyuna mesajlarını vermeye çalıştığını ifade eden Çolak, bunun doğru bir yöntem olmadığını kaydetti. TEB teknik heyetinin Cuma akşamına kadar görüşmeleri sürdürdüğünü, geçen Çarşamba günü Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştüklerini, Perşembe günü de Bakan Çelik'in yurt dışına çıktığını anlatan Çolak, ''Sayın Bakan, Cumartesi günü yurt dışından dönecekti. Pazartesi günü de uzlaştığımız metinle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gidecektik, SGK ile beraber. Cuma günü akşam çalıştığımız metin üzerinde, teknik ekibimiz ayrıldıktan sonra bambaşka bir protokol ortaya çıktı. Saat 02.00 civarında SGK bize mail yoluyla yeni bir protokol taslağı daha gönderdi. Böyle bir şey olabilir mi?'' diye konuştu.
Tartıştıkları protokolün sürekli birileri tarafından değiştirildiğini savunan Çolak, ''Cumartesi günü buluşup, böyle bir protokolü imzalamayla ilgili ortak aldığımız bir karar yoktur. Bizim uzlaştığımız bir metin ortada yokken öyle bir karar alabilir miyiz?'' dedi.
''Biz artık SGK'nin ne yaptığını anlayamıyoruz'' diyen Çolak, SGK'nin kendilerini siyasi ve ideolojik davranmakla suçladığını, TEB'in siyaset yapma gibi derdi olmadığını anlattı.
''TEB yöneticilerinin bu konuda karnı ağrımaz"
TEB'in bu sözleşmeden elde ettiği gelirin de eleştiri konusu yapıldığını hatırlatan Çolak, TEB yöneticilerinin, birlikten maaş ve huzur hakkı almadığını, görevlerini ''pür amatör'' olarak yaptıklarını söyledi. Çolak, ''Buralardan birileri nemalanıyormuş gibi olayları başka mecralara kaydırmak, doğru bir davranış biçimi değil. TEB yöneticilerinin bu konuda karnı ağrımaz'' dedi.
TEB'in görevinin müzakere yaparak konuyu çözmek olduğunu ifade eden Çolak, şimdiye kadar kimseyi tehdit etmediklerini, hiçbir tehdidide boyun eğmeyeceklerini söyledi. Çolak, ''SGK'yi uyarıyoruz. Tehdit etmeyin, eczacılar sizin tehditlerinize boyun eğmez'' diye konuştu.
Çolak, TEB ile SGK arasında imzalanacak protokolün Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) uygun olması gerektiğini, yeni SUT'un daha yayınlanmadığını, neye göre protokol imzalanacağının da belli olmadığını söyledi.
SGK'de bugün yapılan basın toplantısında, eczacılara ilişkin bazı iyileştirmelerin SGK tarafından yapıldığının iddia edildiğini kaydeden Çolak, bu iyileştirmelerin TEB'in örgütlü tutumu ve eczacıların birlik, beraberlik içerisindeki tavrı sonucu ortaya çıktığını anlattı. ''Öyle, kimse kendiliğinden ulufe dağıtmamıştır ve dağıtma yetkisine de sahip değildir'' diyen Çolak, 32 bin kişiyle alanlara çıktıklarını, 22 bin kişiyle e-sözleşme yapmayacaklarını ilgili bakanlara ve SGK'ye ilettiklerini hatırlattı. Çolak, ''Biz görüşme masasındaydık. Hala da görüşme masasındayız. Kendimizi görüşme masasının dışında tutmuyoruz'' dedi.
''SGK'nin hazırlayıp, kendilerine gönderdiğini'' söylediği farklı protokolleri basın mensuplarına gösteren Çolak, ''Biz birbirimizi kandırmak üzere mi oturuyoruz bu masalara? Biz TEB olarak eczacıları, o da SGK olarak 70 milyonu temsil ediyor. Sonuçta biz yol alırken birbirimize inanarak, güvenerek, kandırmadan yol almak durumundayız'' diye konuştu.
Çolak, ''eczacı-eczacı ortaklığı'' konusunda Sağlık Bakanlığı'nın gündemlerinde böyle bir düzenleme olmadığı yönünde açıklama yaptığını hatırlatarak, ''Bizim için bu sorun ortadan kalkmıştır. O anlamda Sağlık Bakanlığı'na bir kez daha teşekkür ediyorum. Beklediğimiz şey budur'' dedi. Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, TEB yetkililerine bugün saat 18.00'den sonra randevu verdiği bildirildi.
''Biz bürokrasinin bu işi çözeceğine inanıyoruz"
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ''Biz bürokrasinin bu işi çözeceğine inanmıyoruz, siyasetin bu işi çözmesi için adım atmasını bekliyoruz'' dedi. Çolak, ilaç alım protokolü konusunda TEB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı araya girerse mi anlaşma yoluna gireceksiniz?'' sorusunu yanıtlarken, Çolak, ''Evet, biz bürokrasinin bu işi çözeceğine inanmıyoruz, siyasetin bu işi çözmesi için adım atmasını bekliyoruz. Çünkü gerçekten orası adım atıyor, öbür taraf yeterli adımları atmıyor'' karşılığını verdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) açıkladığı 5-6 maddenin üzerinde anlaşılan noktalar olup olmadığı sorusunu Çolak, ''Basın toplantısında açıklanan maddelerin bir kısmıyla ilgili o noktalara geldik, oralarda çok fazla sorunumuz yok. Ancak üzerinde uzlaştığımız şeyin protokole de yansıması lazım. Protokole yeterince yansımadığını düşünüyoruz'' şeklinde yanıtladı.
Çolak, Sağlık Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa bir planlarının olup olmadığı sorusunu yanıtlarken şunları söyledi:
''Şimdi özel bir plan hazırlığı içerisinde değiliz. Bugün bakanlarla görüşme yapacağız, buradaki tavrı göreceğiz. Böyle bir hazırlığımız olursa onu da sizlerle paylaşırız. Bugün içinde bulunduğumuz durum bir restleşme durumu değildir. Yani SGK bize rest çekti, biz de karşı rest çekiyoruz noktası değildir. Biz sorunun çözülmesini istiyoruz. Türkiye'deki eczacılar, elektronik sözleşmeye girmeyeceklerdir. Çünkü elektronik sözleşme, eczacıların birliğinin, bütünlüğünün bozulması demektir. Eczacılarımız bu konuda net tavırlarını 22 bin dilekçeyle gerekli yerlere ulaştırmışlardır. Ondan herkes emin olabilir.''
''SGK direnç gösteriyor"
Yapılmak isteneni algılamakta güçlük çektiklerini ifade eden Çolak, şöyle konuştu:
''SGK gerçekten bir ilaç alım protokolünü TEB ile imzalayıp, vatandaşa iyi bir hizmet mi sunmak istiyor, kaos mu yaratmak istiyor? Biz, SGK'nın geldiği bu noktada, bir kaos yaratmak istediğini düşünüyoruz. SGK, 'bizim eczacılarla bir problemimiz yok, TEB ile problemimiz var' diyor. TEB, eczacıların içinden çıkan bir yapı, demokratik bir yapı. SGK bu adımları atmama noktasında direnç gösteriyor ve her defasında bir çatışma ortamıyla bu adımlar atılıyor.''
Çolak, ''SGK Başkanı e-sözleşmenin yasaya uygun olduğunu, siz de uygun olmadığını söylüyorsunuz. Bu konuda hukuki yollardan hakkınızı arayacak mısınız?'' sorusunu şöyle yanıtladı:
''Bu konuda hukuk herkesin rehberi olması gereken şey, biz de hukuki haklarımızı arayacağız. Elektronik sözleşmeyi bizim yasamıza uygun olarak yapmaları mümkün değil ama sonuçta böyle bir şeyi kendi gündemlerine koyabilirler. Bizim uzlaşmaz maddelerimizden biri, 2000'li yıllarda Sağlık Bakanlığı şurasında alınan ortak karar gereği, eczacı odalarının kan ürünleri, diyaliz reçetelerini eczanelere sıralı dağıtımı. Bunlar çok pahalı ilaçlar, buralardan nemalanan çeşitli insanlar var. Bunu Sağlık Bakanlığı ile uzun bir müzakere sonucu çözmüştük. Şimdi Rekabet Kurumunu gerekçe göstererek, buraya koymak istemiyor SGK, hem de 'eczacı odalarının buralardan gelirleri var' diye açıklama yapıyorlar.
Kamuoyunun gözünde TEB yıpratılmaya çalışılıyor. Biz karşılıklı savaşan gruplar haline mi dönüştük, birlikte iş yapan ekipler mi olacağız? Biz, SGK'nin, Sağlık bakanlığının partneriyiz. Avrupa'da en çok eczanesi olan ülkeyiz. Artık köylere bile eczane açıyoruz.''
Erdoğan Çolak, ''Hala görüşme masasında olduğunuzu söylediniz. Muhatap SGK ama bakanlarla görüşeceğinizi ifade ettiniz. Bakanlardan bir geri dönüş olmazsa, SGK ile masaya oturacak mısınız?'' sorusuna, ''Biz Sağlık Bakanlığından randevu aldık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bekliyoruz. SGK'nin bize dayattığı bu protokolle ilgili görüşme masasına oturma niyetinde değiliz. Ama SGK bizim muhatabımızdır. Bu konuda adım atacağını söylerse, bir uzlaşma ortamı sağlamaya çalışacağını söylerse, elbette SGK ile bir araya gelip, yeniden müzakere ederiz. Biz masada olduğumuzu, onlar olmadığımızı iddia ediyor'' karşılığını verdi.
''SGK adım atmak istiyorsa, bunu bizimle yapmak zorunda"
Çolak, bir gazetecinin, ''Bugün açıklanan metnin daha önce uzlaştığınız metin olduğunu söylediniz ancak bunun protokole yansımadığını söylediniz'' ifadesi üzerine, şöyle konuştu:
''Orada açıklanan 3-4 tane konu var. Avans, muayene ücretleri var... Biz eczacıların 0.5 dilimliğini 350 milyara kadar cirosu olanlarda 0'a düşürdük diyor. Ama öbür taraftan 2'lik dilimi 2.5'a çıkardığını söylemiyor. 8 trilyon buradan veriyor da öbür taraftan ne aldığını söylemiyor. Kurum, 30 trilyonun üzerinde bir para alıyor ama onu söylemiyor. Bir şey söylüyorsan, her tarafını söyleyeceksin. Bize gece yarısı gönderilen protokolle bu işi çözmemiz mümkün değil. Bunu 24 saate sıkıştırarak çözmek de mümkün değil. Bizim 31 Ocaka kadar süremiz var. SGK adım atmak istiyorsa, iyi bir eczacılık, ilaç hizmeti almak istiyorsa, bunu bizimle yapmak zorunda. 'Ben sizinle yapmayacağım, eczacılarla yapacağım' diyorsa, buyurur eczacılarla yapabilir.''
Eczacılara TEB'in baskı yaptığı iddialarının anımsatılması üzerine Çolak, ''Biz 11 kişiyiz, 24 bin tane eczane var. Biz tek tek eczanelere gidip, 'yapmayın arkadaş' deme şansına sahip miyiz? Bilgilendirmek için kullandığımız yöntem web sitemizdir. Orada bir tehdit unsuru görüyorsanız başka bir şey. Asıl tehdit, elindeki yetkiyi demoklesin kılıcı gibi kullanmaktır. Burada yetkili olan onlardır. Burada bir tehdit varsa, oralardan gelmektedir'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'