Tedbir pakedinin yankıları

Hükümetin küresel ekonomik krize yönelik olarak aldığı tedbirleri içeren 4. paketin ayrıntıları açıklandı. İç talebi canlandırmayı hedefleyen paket işadamları tarafından "olumlu" ancak "yetersiz" bulundu.

Tedbir pakedinin yankıları
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.03.2009 - 19:42

İşte pakete yönelik ekonominin önde gelen isimlerinin düşünceleri...

 

'Bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, paketinin olumlu olduğunu, paketin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini bildirdi.

Vardan, yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan tedbirlerin, iç talepte büyük bir durgunluk yaşayan inşaat, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde tüketimi canlandırmayı hedeflediğinin anlaşıldığını, bu sektörlerdeki KDV indirimi ve 3 ay süreli ÖTV ertelemesinin, maliyet düşüklüğü sağlayarak iç tüketimi canlandırmasını ümit ettiklerini belirtti.

Söz konusu tedbirlerin, MÜSİAD başta olmak üzere iş dünyasının bir süredir ısrarla talep ettiği tedbirler olduğunu dile getiren Vardan, şunları kaydetti:
''Tedbirler olumlu. Bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Eximbank'ın sermayesinin artırılması da finansman zorluğu çeken ihracatçılarımızın desteklenmesi açısından faydalı olacaktır. Ancak, Eximbank kredilerinde KOBİ'ler mutlaka gözetilmelidir. Diğer taraftan da KOSGEB'in KOBİ'lere yönelik kredileri için 75 milyon TL ilave kaynak koyulması da zor durumdaki KOBİ'lere ilave kaynak sağlaması açısından sevindiricidir.''


'Sadece pansuman oldu'

Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Vehbi Varlık, ekonomik tedbir paketine ilişkin ''Ekonomik paket, sadece pansuman oldu'' dedi.

Pakette, ilk bakışta vergi indirimlerinin öne çıktığına değinen Varlık, önlemler kapsamında krizden en çok etkilenen sektörlerin başında otomotivin geldiğine dikkati çekti. Varlık, konut ve beyaz eşyada kısa süreli vergi indirimlerinin yeterli olmayacağını savunarak, şunları kaydetti:
''Paket, talebi canlandırmaya yönelik. Ancak, bu tüketimin hangi parayla yapılması bekleniyor. Paket kapsamında Eximbank'ın sermayesinin 500 milyon lira daha artırılacağı ve KOBİ'lere ek 75 milyon TL ödenek verileceği ifade ediliyor. Yeni ekonomik paketin piyasaları ne ölçüde canlandıracağını merakla bekliyoruz. Ama bütün bu yapılanlar ancak pansuman olabilir. Hükümetin 3 aylık değil daha kalıcı çözümler bulmasını bekliyoruz. Otomobil sektöründe yapılan 3 aylık indirimin stokları eritmesine yetmeyeceğine inanıyorum. Hükümet reel kesimin zorda olduğu görmeli. Piyasada iç talebin düşük ve yetersiz olduğu bir dönemdeyiz. İhracatımız dip yaptı. Sanayi üretimimiz ve kapasite kullanımımız hızla azalıyor. Enerji maliyetleri, işçilik giderleri ve yüksek vergiler nedeniyle birçok işletme üretim yapamaz duruma geldi. Zararına bile üretsek satamaz olduk. Bu sıkıntının giderilmesi için piyasadaki nakit sıkışıklığının giderilmesi gerekiyor.''

 

'Tedbirler yeterli değil'

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, ekonomide 4. tedbir paketi kapsamında 150 metre kare üzerindeki konutların satışından elde edilen yüzde 18'lik KDV'nin 3 ay süreyle yüzde 8'e indirilmesinin ''sektörü hareketlendirmeye yetmeyeceğine inandığını'' söyledi.
Eren, ''Mutlaka bir, sıfırdan büyüktür. Hep bunu söylüyorum. Ama bu yetmez'' diye ekledi.

Öngörülen yeni düzenlemeyle 150 metre kare üzerindeki konutların KDV'sinde yapılacak 10 puanlık indirimin konut satışına yapacağı katkının ''bir soru işareti olduğunu'' dile getiren Eren, KDV oranının kademeli bir şekilde yüzde 1'den yukarı doğru artırılmasının daha sağlıklı bir yöntem olacağına inandıklarını dile getirdi. Eren, ''Bu ne denemektir. 151 metre karenin KDV'si yüzde 8, 149 metre karenin KDV'si yüzde 1, 300 metre karenin de yüzde 8. Basamaklı bir sistem olsaydı daha iyi bir aritmetik olurdu'' diye konuştu.

Düzenlemenin 3 ayı kapsayacağına işaret eden Eren, ''Keşke onu tamamen yapsalardı. Bu tedbir inşaat sektörünün hareketlenmesine ne kadar yetecektir, tabii bekleyip göreceğiz. Bana kalırsa yetmez'' dedi.

Eren, önerilerinin sorulması üzerine, KDV konusuyla daha çok yap-sat sektörünün ilgilendiğini ve bu kesimin görüş bildirdiğini kaydederek, görüşmelerde kendi önerilerinin vergi dilimlerindeki basamaklı artışa yönelik olduğunu ve yüzde 1'den sonra her 10 metre karede 1 puanlık artış yapılmasını doğru bulduklarını söyledi.

Başka bir soru üzerine de Eren, inşaat sektörünün ancak kamu eliyle canlandırılabileceğine inandıklarını, kamu alt yapı yatırımlarının artırılmasını çare olarak gördüklerini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler