TEKEL'deki avukat ücreti meclis gündeminde

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, TEKEL'de avukatlara ödenen vekalet ücreti krizi ve TEKEL Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişi Kemal Koç hakkındaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 27.06.2009 - 09:02
Abone Ol google-news

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, TEKEL'de "gün yüzüne" çıkan bazı konulara açıklık getirilmesini istedi. Kamuda görev yapan avukatların çalıştıkları kurumda yürüttükleri davaların bitirilmesinde yıl içinde Devlet Memurları Kanunu'nun 146/3 maddesi gereğince limitli vekalet ücreti ödendiğini kaydeden İnce, TEKEL'de görev yapan avukatlara üst limitin üstünde ödeme yapıldığını ve 115 bin TL'yi bulan vekalet ücreti ödendiğini anımsattı.

Tekel'de görev yapan bütün avukatlara kanun gereğince 2005 yılında ödenmesi gereken toplam vekâlet ücretinin 30 bin TL civarında olup olmadığını soran İnce, "2005 yılında Tekel'de görev yapan avukatlardan hangisine hangi miktarda vekalet ücreti ödenmiştir? Toplamda 30 bin TL ödenmesi gereken vekâlet ücretinin 491 bin TL ödendiği, bu yolla kamu zararın yol açıldığı doğru mudur?" sorusunun yanıtlanmasını istedi.

Tekel avukatlarına mevzuatında öngörülmemesine karşın halen ödeme yapan ilgililer hakkında 5018 sayılı kanunun 71. maddesi kapsamında bir işlem yapılıp yapılmayacağının da açıklanmasını isteyen İnce, "Yaklaşık 460 bin TL civarındaki kamu zararının ilgililerden tahsil edilmesi için bugüne kadar hangi girişimlerde bulundunuz? Tekel Avukatlarına vekâlet ücreti halen bu şekilde mi ödeme yapılmaktadır?" sorularına açıklık getirilmesini istedi. İnce, fazla vekalet ücreti alarak TEKEL'i zarara uğrattığı iddia edilen 1. Hukuk Müşaviri'nin bu konudaki görüşünü de sorarken, müşavirin "hak ve hukuku" gereğince yerine getirip getiremeyeceğinin de açıklanmasını istedi.

Başmüfettişe soruşturma yok

İnce bir diğer soru önergesinde ise, TEKEL Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda Başmüfettiş olarak görev yapmakta iken İstanbul '2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevlendirilen Kemal Koç'un; hakkındaki iddiaların basına yansımasından sonra ajanstaki görevinden alınarak TEKEL Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndaki görevine geri döndüğünü anımsattı. İnce, Koç hakkında basında çıkan haberlerde "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde Ajansın hesaplarının bulunduğu banka şubesinden hesapların şubede tutulması karşılığında Audi A4 marka bir araba istediği, banka ile yaptığı yazışmalarda kendisine ait olmayan elektronik imzayı kullandığı" yönünde iddialar bulunduğunu kaydetti.

Koç'un İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüttüğü esnada hakkında çıkan iddialarla ilgili olarak TEKEL AŞ Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından bir inceleme yada soruşturma yapılıp yapılmadığını soran İnce, "Hakkında iddialar bulunan bir Başmüfettişin kendisi ile ilgili gazetelere yansıyan iddialar soruşturulmadan, bu iddiaların doğru olup olmadığı ortaya konulmadan kendisinin Başmüfettiş unvanıyla başka kişiler ve kurumlar üzerinde teftiş görevini yerine getirmesi etik midir? Böyle bir teftiş süreci teftişin amacına, mantığına uygun düşmekte midir?" sorusunu da sordu.

Tekel Teftiş Kurulu üyelerinden bazılarının, Tekel Teftiş Kurulu Başkanlığı'na dilekçe ile müracaat ederek Başmüfettiş Kemal Koç hakkında basında çıkan iddiaların araştırılmasını istediklerini kaydeden İnce, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın bu dilekçelere ve basında çıkan haberlerde yer alan iddialara ilişkin herhangi bir girişimde bulunmadığı yönündeki iddialara da açıklık getirilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler