‘TEOG’a otopsi yapılmalı’

TEOG’un eğitime olumlu katkılarının da olduğunu rakamlarla açıklayan eğitim uzmanı Dinçer: Kötülemek yerine yeni sistemde bu olumlu yanlar pekiştirilmeli.

‘TEOG’a otopsi yapılmalı’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.09.2017 - 05:56

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılması talimatı geldiğinden bu yana Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG’un zararlarını anlatmaya başlasa da, uzmanlar, meseleye daha bilimsel yaklaşılmasını istiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) son yıllardaki resmi verilerini masaya yatıran eğitim uzmanı Alaattin Dinçer, rakamların TEOG’un faydalı yanlarının da olduğunu gösterdiğini ve yeni bir sistem getirilirken bu tablonun muhakkak hesaba katılması gerektiğini söylüyor.

Sınıf tekrarlarını azalttı

Sınıf tekrarına kalan öğrenci sayısının dört yıl öncesine göre azaldığını belirten eğitim uzmanı Alaattin Dinçer, ‘’Sınavların çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etki saptamalarımız ve çoklu sınava olan itirazlarımız saklı kalmak kaydıyla, matematiksel çıkarımlar ve sonuçlar bize TEOG sürecinin ortaöğretim sistemine olumlu yönde de etki yaptığını göstermektedir. Öğrencilerin kendilerinin başarılı olacağını düşündüğü alanları tercihlerine yerleştirmelerinin ve büyük oranda buralara yerleşmelerinin sınıf tekrarına dair sayıların azalmasında etkili olduğunu söylemek mümkündür’’ diyor.

Tercih isabeti arttı

Dinçer’in TEOG verileri üzerine yaptığı çalışmaya göre, bu sistemle yapılan yerleştirmelerin başladığı 2013-14 öğretim yılından bu yana ortaöğretime yerleşen öğrenci sayılarının dağılımına bakıldığında okullar arasında belli bir denge sağlandı. İlk iki yıl 16 tercih yapan öğrencilerden bu tercihlere yerleşemeyenler için Bakanlık yerleştirme yaparken, tercih sayısının artırılması ile birlikte bu yıl dahil son üç yılda öğrencilerin büyük oranda kendi tercihlerine yerleştikleri görülüyor. Bu verilerin getirilecek yeni sistem için de pusula olabileceğini söyleyen Dinçer, şu uyarılarda bulunuyor:

‘Verilerden feyz alınmalı’

“Getirilmesi düşünülen modelin; alan bilgisi başarısı ile bu alanda çocuğun yönelimlerini ve tercihlerini esas alan bir model olması çok önemli. Sırf oturum adresine yakın diye çocukları belli eğitim kurumlarına toplamak, onlara yapılabilecek en büyük kötülük olacaktır. Kaldı ki adrese dayalı oturum göreceli ve değişken bir kavramdır. Aileleri ve çocukları daha büyük ekonomik yükler altına sokacaktır. Mahallesinde istemediği bir okula çocuğunu kaydettirmeyen aileler iyi olduğunu düşündüğü okula çocuğunu kaydettirmek için o okula yakın adreslere büyük külfetler üstlenerek taşınma durumunda kalacaktır. Bütün bu nedenler ile yapılacak düzenlemenin adil, eşit, dengeli dağılımı esas alan ve hiçbir okula imtiyaz tanımayan bir anlayış ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. TEOG’un kusurlarının giderildiği, iyi yanlarının pekiştirildiği merkezi bir sınav sistemi, şu anda olabilecekler arasında en iyisidir.’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler