'Teşvik paketlerini azaltmak için çok erken'

Çin, G-20 zirvesinde gelişmekte olan ülkelerin Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'ndaki oy haklarını artırılması konusunda adım atılmasını istiyor.

Yayınlanma: 15.09.2009 - 13:14
Abone Ol google-news

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Guo Qingping, düzenlediği basın toplantısında, ''24-25 Eylül'de Pittsburgh'daki zirve, IMF ve Dünya Bankası'ndaki oy hakkının gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere aktarılması konusuna odaklanmalı'' dedi. Maliye Bakanı Yardımcısı Zhu Guangyao da her iki kurumdaki oy hakkının gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasında eşit olarak dağıtılmasını beklediklerini söyledi.

Gelişmiş ülkelerin şu anda IMF'de yüzde 57 ve Dünya Bankası'nda yüzde 56 oy hakkına, gelişmekte olan ülkelerin ise her iki kurumda geri kalan oy hakkına sahip olduğunu belirten Zhu, ''bu oranlar değişmeli. Gitgide, bu oranda yüzde 50 yüzde 50 dengesi sağlanmalı. Uluslararası finans sisteminde reformun süreceğini, bu dengenin kurulacağını umuyoruz'' diye konuştu. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin, bu ay IMF kotalarında gelişmekte olan ülkeler lehine yüzde 7 oranında değişiklik yapılmasını istemişti. ABD ise bu oranın yüzde 5 olmasını istiyor.

Bu arada Zhu, hükümetlerin, küresel ekonomideki gerilemeyle mücadelede teşvik paketlerini azaltamaya başlaması için çok erken olduğunu, küresel ekonominin düzeldiğini, ancak bunun henüz yeteri kadar sağlam olmadığını söyledi. Zhu, ''Hükümetler genişlemeci mali ve para politikalarını sürdürmeli. Sadece, küresel ekonomide düzelme sağlam olduğunda, olağanüstü mali, parasal ve mali destek politikalarının geri çekilmesi olasılığını düşünebiliriz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler