‘Thorvald’ birçok kişiyi işsiz bırakacak... 14 kişinin yapacağı işi tek başına yapıyor
Bilim insanlarının ‘çiftçi robot’u Thorvald 14 kişinin işini birkaç saatte bitiriyor.
Britanya’nın Lincoln Üniversitesi ve Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nden bilim insanları, “teknoloji insanları işsiz bırakacak” korkusunu doğrulayan çalışmaya imza attı. Thorvald adlı çiftçi robot, 7 ile 14 kişinin yapacağı işi tek başına yapıyor. Yabani otları temizliyor, kamerasıyla araziyi inceliyor, mahsulleri saptıyor, toprağın nemini ve azot miktarını ölçüyor, hasat yapıyor, hatta hastalıkları tedavi ediyor.
Thorvald çok sayıda çiftçinin 3-4 günde yapabileceği işi birkaç saatte tamamlıyor, akıllı telefona bağlanarak da çalıştırılabiliyor. Thorvald’ı geliştiren robotik uzmanı Prof. Pal Johan, “Thorvald ile çiftçinin tarlalarda her zaman özel bir ajanı var, bitkileri izleyip fotoğraf çekiyor; bu da küf ve diğer hasar riskini önemli ölçüde azaltıyor” diyor.
UV ışını da kullanıyor
Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nde robotik grubun başında bulunan Prof. Pal Johan, “Thorvald küf oluşumunu engellemek için UV ışınları kullanıyor” diyor. Bu da ilaç kullanımının aşağılara çekilmesi demek. Thorvald’ın yaratıcılarından Johan From ise gelecekte çiftçilerin robot ordularına çobanlık yapacağını söylüyor.
Ekonomistler, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra üreticilerin işçi sıkıntısı çekeceği yönünde uyarılarda bulunmuştu. Özellikle meyve ve şarap üreticilerinin sıkıntı çekeceği düşünülüyor.
Amerika’da da, Başkan Donald Trump’ın göçmen karşıtı politikası çiftliklerde çalışan işçileri sınırlandırıyor. Japonya’da yaşlanan çiftçi nüfusun emekliliğe yönelmesiyle tarımda robotlaşmaya önem verilmeye başlandı. Geçimini tarımla sağlayanlar açısından ise Thorvald tam bir felaket. Örneğin nüfusunun yüzde 55’i tarımla geçinen Hindistan ve mevsimlik tarım işçiliğinin önemli sayıda insanın gelir kapısı olan Türkiye gibi ülkeler...
‘Hassas’ dengeler
Bilim insanlarının kafasını karıştıran bir problem de yumuşak meyve sebze toplama işleminde robotik kolların ne kadar hassas olabileceği. Tahminlere göre istenen hassasiyeti yakalamak uzun zaman alabilir.
Mısır gibi toplu ve özen gerektirmeden seri şekilde toplanabilen ekinler için tarım robotları kullanılabilir durumdalar fakat çilek gibi teker teker özenle toplanması gereken meyveler için tarım robotları gerekli hassasiyeti henüz sağlayamıyorlar. Bu da insanların biraz daha vakti var anlamına geliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği