TİSK: İstihdam önemli ölçüde azaldı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, krizin imalat sanayinde istihdamı beşte bir oranında azalttığına dikkat çekerek, üretimi destekleyecek önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

TİSK: İstihdam önemli ölçüde azaldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.07.2009 - 10:29

TİSK yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre, imalat sanayiinde 2009 Nisan ayında 2008 Mayıs ayına göre SSK kapsamındaki işyeri sayısının yüzde 14.4, sigortalı işçi sayısının ise yüzde 21.4 azaldığını kaydedilerek, buna göre imalat sanayiinde toplam işyeri sayısının yaklaşık 37 bin kayıpla 254 binden 218 bine indiği vurgulandı.

Söz konusu dönemde işyeri sayısındaki azalışın ekonomi genelinde yüzde 3.5, sanayi sektöründe yüzde 12.1, inşaatta yüzde 13.2 olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Hizmetler sektöründe ise işyeri sayısı yüzde 2.2 oranında arttı. 11 ayı kapsayan söz konusu dönemde imalat sanayiinde sigortalı işçi sayısı 680 bin kişi azalmasıyla yüzde 21.4 ölçüsünde bir gerileme oluştu. Buna göre, imalat sanayii her 5 işçisinden 1'ini kaybetti. Ekonomi genelinde sigortalı işçi sayısı 1 milyon 201 bin kişi azaldı, oransal olarak yüzde 12.4 düşüş meydana geldi. Bu düşüş, sanayi sektöründe yüzde 20,1, inşaatta yüzde 22.3 ve hizmetlerde yüzde 3.9 oldu."
 

İmalat sanayinde istihdam yaratma maliyeti yüksek

İmalat sanayinde işyeri açma ve istihdam yaratma maliyetinin diğer sektörlere göre yüksek olduğu belirtilen açıklamada, işyeri sayısında artış görülmesinin uzun zaman alacağı ve sektörde istihdam artışının ise ekonomi büyümeye başladıktan sonra bile belli bir gecikme ile mümkün olacağı vurgulandı. Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Kayıtlı işyeri ve sigortalı işçi sayısındaki düşüş, vergi ve sigorta primi gelirlerinde azalışa neden olmaktadır. Bu durum kısa ve orta vadede de devam edecektir. Dolayısıyla, kayıt dışı sektörün kayıtlı ekonomiye kazandırılması için çaba gösterilirken, imalat sanayiinde özellikle yurtiçi ve yurtdışı talep düşüşünden kaynaklanan istihdam azalışının önüne geçilmesi zorunludur. Hükümet, reel sektörün üretimini destekleyecek tedbirleri almalı, etkinlik ve verimlilik göz ardı edilmeksizin kamu yatırım harcamaları özel sektörü teşvik etmek amacıyla artırılmalıdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler