Tiyatrolar bugün ücretsiz

Her yıl, 27 Mart'ta kutlanan "Dünya Tiyatro Günü"nde, tüm dünya "perde" diyecek. Devlet, özel ve şehir tiyatroları bugün için özel etkinlikler düzenlerken, oyunlar ise ücretsiz olarak sahnelenecek.

Tiyatrolar bugün ücretsiz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.03.2010 - 08:39

Devlet Tiyatroları, 30 değişik oyunu 11 bölgedeki 26 sahnesinde ve 4 turne ücretsiz temsil edecek. Buna göre, Ankara Devlet Tiyatrosu; Küçük Tiyatro'da, Stefan Tsanev'in yazdığı İsmail Bekir Ağlagül'ün çevirdiği, Metin Belgin'in yönettiği "Sokrates'in Son Gecesi"; Şinasi Sahnesi'nde, Angelo Savelli'nin yazıp yönettiği "Don Giovanni Ve Uşağı Pulcinella"; Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde, Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği çocuk oyunu "Keloğlan-Keleşoğlan"; Akün Sahnesi'nde, Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin oyunlaştırıp yönettiği müzikal oyun "Fosforlu Cevriye"; Altındağ Tiyatrosu'nda, İnanç Yılan'ın yazdığı, Cem Emüler'in yönettiği "Anam Bacım Avradım"; Oda Tiyatrosu'nda, Zeynep Kaçar'ın yazdığı, Ünsal Coşar'ın yönettiği "Krem Karamel"; İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde, Çetin Altan'ın yazdığı, Yunus Emre Bozdoğan'ın yönettiği "Islıkçı" adlı oyun sahnelenecek.

İstanbul Devlet Tiyatrosu; Cevahir Salon 1'de, Kubilay Tuncer'in yazıp yönettiği "Herkes Sihirbaz Olacak"; Cevahir Salon 2'de; Sarah Ruhl'un yazdığı, Z.İrem Aydın'ın çevirdiği, Kubilay Karslıoğlu'nun yönettiği "Temiz Ev"; Üsküdar Tekel Sahnesi'nde; Geoge Tabori'nin yazdığı, Nesrin Kazankaya'nın çevirdiği ve yönettiği "Annemin Cesareti"; Üsküdar Stüdyo Sahne'de; Beliz Güçbilmez'in yazdığı, Mahir Günşiray'ın yönettiği "Külbellek"; Küçük Sahne'de; Civan Canova' nın yazdığı, Turgay Kantürk' ün yönettiği "Ful Yaprakları"; Cennet Kültür Sanat Sahnesi'nde: Memet Baydur'un yazdığı, Mahmut Gökgöz'ün yönettiği "Lozan"; Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi'nde: Güngör Dilmen'in yazdığı, Cemal Ünlü'nün yönettiği "Kuzguncuk Türküsü"; Zeytinburnu Sahnesi'nde: Duşan Kovaçeviç'in yazdığı, Başar Sabuncu ve Bilge Emin'in çevirdiği, Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği "Profesyonel" adlı oyun sahnelenecek.

İzmir Devlet Tiyatrosu; Konak Melek Ökte Sahnesi'nde: Cuma Boynukara'nın yazdığı, Alev Kerimoğlu'nun yönettiği "Yoksun"; Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde, Toygun Orbay'ın yazdığı, Tayfun Erarslan'ın yönettiği "Şerefine İnsanoğlu" adlı oyun tiyatroseverlerle buluşacak.

Bursa Devlet Tiyatrosu; AVP Sahnesi'nde, İhsan Sanıvar'ın yazdığı, Ali Hürol'un yönettiği "Bu Dizi Başka Dizi"; Oda Tiyatrosu'nda, Sam Bobrick'in yazdığı, Ekin Tuncay Turan'ın çevirdiği, Mustafa Şekercioğlu'nun yönettiği "Başbelası" adlı oyun sahnelenecek.
Trabzon Devlet Tiyatrosu; Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde, Ali Cüneyd Kılıcıoğlu'nun yazdığı, M.Fatih Dokgöz'ün yönettiği "Televizyon Cumhuriyeti", Diyarbakır Devlet Tiyatrosu; Orhan Asena Sahnesi'nde, Orhan Asena'nın yazdığı, Tamer Levent'in yönettiği "Ölümü Yaşamak", Antalya Devlet Tiyatrosu; Haşim İşcan Kültür Merkezi Sahnesi'nde, İvan Sergeyeviç Turgenyev'in yazdığı, Orhan Veli Kanık'ın çevirdiği, M.Sabri Koz'un günümüz Türkçesine çevirdiği, Biymurza Mantaev'in yönettiği "El Kapısında" izleyenlerin karşısında olacak.

Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde, Debbie Isitt'in yazdığı, Yasemin Erbulun'un çevirdiği, Gül Ebru Turna'nın yönettiği "Kocasını Pişiren Kadın", Konya Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde: Jean Racine'in yazdığı, Başar Sabuncu'nun çevirdiği ve uyarladığı, Bengisu Gürbüzer Doğru'nun yönettiği "Bayazıt", Sivas Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde: Turgut Özakman'ın yazdığı, Doğan Yağcı'nın yönettiği "Duvarların Ötesi", Van Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde, Roland Topor'un yazdığı, Esen Özman'ın çevirdiği, Yunus Emre Bozdoğan'ın yönettiği "Masanın Altında" adlı oyun sahnelenecek.

Gaziantep Devlet Tiyatrosu; Onat Kutlar Tiyatro Sahnesi'nde; Dario Fo'nun yazdığı, Füsun Demirel'in çevirdiği, Tolga Evren'in yönettiği Van Devlet Tiyatrosu yapımı "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü", Malatya Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde, Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin derlediği ve yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun", Çorum Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde, Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "Tek Kişilik Şehir", Zonguldak Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde, Refik Erduran'ın yazdığı, Tansu Aytar'ın yönettiği "Kahramanlar Öldü Mü?" adlı oyun sahnelenecek.
 

"Sanatıma, hayatıma dokunma"

Bu yıl, "Dünya Tiyatro Günü" nedeniyle Kültür ve Sanat Emekçileri sendikası ( Kültür Sanat-Sen) İstanbul Şubesi'nin düzenlediği bir de yürüyüş gerçekleştirecek. Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), Türkiye Tiyatrolar Birliği (TTB), Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği ( ASSİTEJ), Mimarlar Odası İst. Şubesi, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB), Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (UPSD), Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM), Ayışığı Sanat Merkezi, Karanlığa Karşı Sanat Cephesi, Özerk Sanat Konseyi ve İstanbul Kültür Forumu'nun katılacağı yürüyüş İstanbul'da Beyoğlu'nda olacak. Tiyatro oyuncularının kostümleriyle katılacağı, oyun gösterileri ve konuşmaların yer alacağı yürüyüşün sloganı ise "Sanatıma, hayatıma dokunma" olarak belirlendi.
 

Her oyundan önce bildiri

Dünya Tiyatro Günü'nün bir diğer önemli özelliği de, her yıl bir tiyatro sanatçısının bugün için bir bildiri kaleme alıyor olması. Bugün sahnelenecek her oyun öncesi okunacak bildiriyi, bu yıl İngiliz aktris Judi Dench yazdı. Dench, bildirisinde Dünya Tiyatro Günü'nün, tiyatronun sayısız biçimleriyle kutlanması için bir fırsat olduğunu vurgularken, "Tiyatro tüm dünyada gösterilir, ancak her zaman geleneksel tiyatro ortamında değildir. Gösterimler Afrika'da küçük köylerde, Ermenistan'da dağların yakınında ve Pasifik'te küçük adalarda gerçekleşir. Onun tek ihtiyacı bir mekan ve bir izleyicidir. Tiyatro bizi güldürme, ağlatma becerisine sahiptir, ancak ayrıca bizi düşündürür ve dile getirir" dedi. Öte yandan, Dünya Tiyatro Günü'nün ilk bildirisi, 1962'de Jean Cocteau (Fransa) tarafından kaleme alınmıştı.
 

Dünya tiyatro günü

Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana'da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan 'tiyatrolar günü' fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris'te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu'nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI'nin şu an sayısı 100'ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

 

ilgili haber için tıklayınız:

Dünya Tiyatro Günü mesajları


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon