Tiyatroya belediye darbesi

İBBŞT'nin yönetimini sanatçılardan alıp belediye bürokratlarına devreden yeni yönetmelik karşısında, başta Genel Sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu olmak üzere yönetimin önemli adları istifa ettiler.

Yayınlanma: 14.04.2012 - 08:07
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) genel sanat yönetmeninin yetkilerini belediye genel sekreter yardımcısına devreden yeni yönetmeliğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçmesi üzerine İBBŞT’de pek çok yetkili isim istifa etti.

Bir süredir “müstehcen oyunlar” sahnelemekle suçlanarak karalama kampanyasına maruz kalan İBBŞT’nin yönetmeliği bu karalama kampanyasının ardından değişti.

Kurumun yönetiminin sanatçılardan belediye bürokratlarına devreden bu yönetmelik üzerine Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesi Aliye Uzunatağan, yönetim kurulunun sanatçılar tarafından seçilmiş üyesi Volkan Sağırosmanoğlu, Burtekin Zoga, sahne direktörü Hakan Arlı, dış İlişkiler sorumlusu İrem Aydın, dün, sanatçıların haberi olmadan hazırlanan ‘tepeden inme’ yeni yönetmeliği kabul etmeyecekleri gerekçesiyle istifa ettiler.

Gazetemize açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın sanat danışmanı Kenan Işık ise pazartesi günü istifa edeceğini belirtti. Işık, gerekçesini ise “Yeni yönetmelikten haberim yoktu, bu yüzden danışmanlığımın gerekçesi kalmıyor” sözleriyle özetledi. Işık, “Çok üzgünüm.... Bürokrasi sanata hükmederse vahim sonuçlar doğurur” dedi.

12 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce onaylanan yeni yönetmelik İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın imzasına sunuldu. Kadir Topbaş’ın yeni yönetmeliği önümüzdeki günlerde imzalaması bekleniyor.

Bu yönetmelikteki en önemli nokta ise bugüne kadar kurumun genel sanat yönetmeninin başkanlık ettiği, kurumu temsil eden sanatçıların çoğunlukta olduğu bir yönetim kurulu tarafından yönetilirken, şimdiki yönetmelikle yönetim kuruluna genel Sanat yönetmeni yerine belediye genel sekreter yardımcısı başkanlık edecek olması. Bu da tüm sanatsal kararların belediye bürokratlarının çoğunlukta olacağı yeni bir yönetim kurulu tarafından verilmesi anlamına geliyor.

İBBŞT sanatçıları ve çalışanları, dün, “Bu yönetmeliği kabul etmiyoruz” diyerek Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, yönetmelik değişikliği “kültür ve sanat ortamının muhafazakârlaştırılma hareketi” olarak nitelendirildi.

Yeni yönetmelikle, İBBŞT’nin sanatsal işleyişinin belediye bürokratlarına teslim edildiği vurgulanan açıklamada “Yıllık repertuvarı belirlemek, bu repertuvar doğrultusunda sahnelenecek oyunları seçmek, bu oyunların hangi yönetmenler ve ekipler tarafından sahneleneceğine karar vermek gibi pek çok sanatsal işleyiş, olması gerektiği gibi sanatçıların iradesiyle belirleniyordu. Bu yeni yönetmeliğe göre artık İBBŞT, bir sanat kurumu olmaktan resmen çıkarılarak basit bir şube müdürlüğüne dönüştürülmüştür. Tüm bunlar 98 yıllık bir sanat kurumunun, bir büyük mirasın sonu demektir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon