Tomanın içindeki suda ne vardı?
Gezi Parkı'nda dün tomalardan sıkılan suya maruz kalan yurttaşların fotoğraflarında vücutlarında kabarcıklar olduğu görüldü. İşte o kabarcıklar yaratan suyun içine katılan madde ortaya çıktı.
Dün yine İstanbul'da uzun bir gece yaşandı...
Gezi Parkı'na müdahalede bulunan polis yine yoğun olarak biber gazı, gaz bombası ve TOMA'lardan tazyikli su sıkarak Gezi Parkı için direnenleri uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada sosyal medyada dolaşan ve tazyikli suya maruz kalan yurttaşların fotoğraflarında vücutlarında kabarcıklar olduğu görüldü. İşte o kabarcıklar yaratan suyun içine katılan madde ortaya çıktı. Oleoresincapsicum yani OC biber gazı.
Ajanslardan geçen fotoğraflarda polisin TOMA aracının içine 10 litrelik bidonlardan biber gazını boşalttığı görülüyor. Bugün açıklama yapan İstanbul Valisi Avni Mutlu ise açıklamasında TOMA'dan sıkılan suyun içinde kimyasal madde olmadığını sadece ilaçlı su olduğunu söyledi.
Hürriyet'ten Buse Özel'e açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, "TOMA'lardan sıkılan suyun farklı bir su olduğu açıktır. Hekimler olarak endişeliyiz." dedi.
Ali Çerkezoğlu dün gece görülen vakalarla ilgili şunları söyledi:
Farklı bir su
Alerjik reaksiyon olduğu açık, daha öncekilerden farklı olarak suyun temas ettiği yüzeylerde alerjik reaksiyon oluşuyor. Dün akşam onlarca kişi tespit ettiğimiz suya maruz kaldıklarında en az 2 saat süren bir alerjik reaksiyona maruz kaldılar yanık hissi veren ve elbiseleri çıkarmadıkları sürece süren bir etkisi var. İki saat sonra sonlanıyor.
Dünyada denenmedi
Bunu şu anda bizim tespit etmemiz mümkün değil. Bunu yetkililerin açıklaması gerekiyor. İçinde ne kullanıldığı, yasal mıdır, uluslararası normlara uygun mudur.
O suyun içinde ne var
Polisin dün TOMA araçlarından sıktığı ve suyla karıştırılan solüsyonun ne olduğu ortaya çıktı. İnternetten pazarlanan ve 10 kg.'lık bidonlarda satılan solüsyonların içeriğinde oleoresincapsicum yani OC biber gazı var. Ürünün internet sitesinde İstanbul'da üretildiği sadece kurumsal ve satın almaya yetkili şirket, kamu, asker, polis ve jandarma gibi güvenlik güçlerine satıldığı şeklinde uyarı bulunuyor. Oleoresincapsicum isimli madde ciltte yanma, tahriş, kızarıklığa neden oluyor. Çok yüksek miktarda gazla temas edilmesi halinde deride yanıklar olabiliyor.
Sıkılan gazın türü ile ilgili de bir bilgimiz yok çok ciddi riskler taşıyor artık onbinlerce gaz fişeği kullanıldı ve buna maruz kalanlarda nasıl etki yaptığı tıbben denenmemiştir. Bu miktarda, bu kadar bol, bu kadar sınırsızca biber gaz reva mıdır. Bu kadar yoğun kullanılması ve 20 gün boyunca buna aralıksız maruz kalınması insanlar üzerinde nasıl etki yapar bilmiyoruz. Bu konuda endişeliyiz hekimler olarak.
Ücretsiz solunum testi
Türk Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hikmet Fırat da, dernek olarak ücretsiz solunum testi yaptıklarını ve gaza maruz kalan herkesin solunum testi için başvurması gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Fırat, biber gazının uzun dönem kullanımında hiçbir sağlık sorunu olmayan insanlarda dahi solunum yetmezliğine ve ölüme neden olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca biber gazı fişeğinin yakından ateşlenmesinin çok tehlikeli olduğunu açıklayan Fırat, ciddi yanıklar ve alerjik reaksiyon ortaya çıkardığını açıkladı.
OC ve CS gazı böyle etki ediyor
Emniyet Müdürlüğü'nün Türk Tabipler Birliği'ne yaptığı açıklamaya göre eylemlerde OC ve CS gazı kullanılıyor. Peki bu gazlar solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, göz, deri üstünde ne gibi etkilere sahip.
OC (OLEORESİNCAPSİCUM BİBER GAZI)
ve CS (CHLOROBENZYLİDENEMALONONİTRİLE)’nin sağlık üzerindeki etkileri
Solunum sistemi üstünde: CS’e bağlı olarak burun akıntısı, hapşırma, öksürme, nefes darlığı, akciğer ödemi, tüm gazlara bağlı farenjit, trakeit, astım atağı,
Kardiyovasküler sistem üstünde: CS’e bağlı hipertansiyon, tüm gazlara bağlı kalp yetmezliği, beyin kanaması,
Göz üstünde: OC’ye bağlı göz yaşarması, yanma, ağrı, kornea ödemi, göz ülserleri,
Deri üstünde: CS’e bağlı kızarıklık, şişlik, yanma, bül (deride kabarcık), tüm gazlara bağlı cilt hastalığı olanların bulgularının ağırlaşması,
Sindirim sistemi üstünde: CS’e bağlı tükrük artışı, karaciğer hasarı, tüm gazlara bağlı yutkunma güçlüğü, ağrılı yutkunma,
Sinir sistemi üstünde: Tüm gazlara bağlı ajitasyon, anksiyete, histerik reaksiyon, panik atak gibi etkileri va
Bulantı yaratan gaz var mıdır?
Evet, DM (chlorodihydrophenarsazine) daha az kullanılan bir ajan olup bulantı-kusma ve ishal yaratabilmektedir.
Göz yaşartan gazların uzun dönemde kalıcı etkileri var mı?
Gözlerde katarakt, glokom, akciğerde astım ve onun bir alt grubu olan RADS (Reaktif Havayolu Disfonksiyonu Sendromu), alerjik dermatit, mutajenik ve karsinojenik etkiler çalışmalarda gösterilmiştir.
POLİSİN TOMALI SALDIRISI- VİDEO
GEZİ PARKI DÜN GECE!-FOTOĞRAFLAR
İlgili haberler için tıklayınız;
ERDOĞAN: GEZİ PARKI BOŞALDI BOŞALDI YOKSA...
OTELE KAÇIŞAN YURTTAŞLARA BİBER GAZI
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği