TRT'de hemşehri destekli sürgün

TRT’de verdiği sendikal mücadeleyle tanınan Köse, Genel Müdür İbrahim Şahin’in köylüsünün de katıldığı operasyon sonucunda sürgün edildi.

TRT'de hemşehri destekli sürgün
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.01.2011 - 09:09

TRT’de 23 yıldır görev yapan, yöneticisi olduğu Haber-Sen ile İbrahim Şahin dönemindeki kadrolaşmaları ve usulsüzlükleri kamuoyunun gündemine taşıyan Osman Köse, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden transfer edilen Şahin’in köylüsü Ali Güney’in de katıldığı bir “operasyonla” sürgün edildi.

TRT Teftiş Kurulu Başkanlığı skandal bir soruşturmaya imza attı. İstisnai memuriyet kadrosundan Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü'ne Özel Kalem Müdürü olarak alınan, 2 ay sonra da TRT’ye naklen geçiş yapan Güney, Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Osman Köse’nin kendisine hakaret ettiğini ve duvara yasladığını savunarak Köse hakkında şikayette bulundu. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in köylüsü olan Güney’in şikayeti üzerine harekete geçen Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişlerinden İsmail Kılıç, soruşturma sonucunda Osman Köse’ye “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezasının verilmesini ve iş barışının sağlanması için görev yerinin değiştirilmesini istedi.

Müfettiş raporunu TRT Disiplin Kurulu’na sevkeden TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, disiplin kurulunun kararını beklemeden Osman Köse’nin TRT Çukurova Müdürlüğü’ne sürülmesine ilişkin kararı onadı. Sürece ilişkin görüşlerini bir yazıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı’na sunan Köse ise, olay günü Ali Güney’in, kendisine ait masanın önünde bulunan su ısıtıcısından sıcak su alırken eğilerek kısık bir sesle, basında çıkan haberlerden kendisini sorumlu tuttuğunu, bunun yinelenmesi durumunda hesabını soracağını söylediğini anlattı. Köse, “Beni tehdit etti ve elindeki sıcak su dolu bardağı dökecek gibi üzerime doğru salladı” dedi. Güney’in sıcak suyu üzerine dökebileceği düşüncesiyle masasından kalktığını ve “Az önce bana söylediklerini yüksek sesle söyle de herkes duysun, ağzının içinden konuşma, benim ve üyesi olduğum sendikanın kişilerle sorunu yok, biz kurum yönetiminin aldığı yanlış kararlara karşı mücadele ediyoruz. Kimseden de korkumuz yok. Sendikanın yaptıklarından şikâyetin varsa, bir hukuksuzluk varsa, seninle ilgili haberleri benim yaptırdığıma ilişkin elinde belgelerin varsa mahkemeye git” dediğini belirten Köse, bunun dışında Güney’e hiçbir müdahalesinin olmadığını vurguladı. Köse, “Ali Güney sütunun arkasında kaldığı için odada bulunanlar tarafından görülmesi mümkün değildi” dedi.
 

‘Açık bir komplo’

Olayın yöneticisi olduğu Haber-Sen’in TRT’deki çalışmalarından rahatsız olanların hazırladığı bir komplo olduğunun altını çizen Köse, “Haber-Sen’in sendikal faaliyetlerini engelleyemeyenler başta şahsım olmak üzere Haber-Sen yöneticilerinin memuriyetine son vermek için provokatif girişimlerde bulunmaktadırlar. Hakkımda soruşturma açılmasına neden olay bir provokasyondur” görüşünü dile getirdi.

Olayın yaşandığı Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı’nın 24 saat yayın üreten bir ünite olduğuna işaret eden Köse, bu nedenle dairede nöbet ve vardiya usulü çalışıldığını anımsattı. Olayın yaşandığı pazar günü de nöbetçilerin görev yaptığını belirten Köse, “Ali Güney 26.09.2010 Pazar günü nöbetçi olmadığı halde öğleden sonra Kuruma gelmiştir. Yurt Haberleri Müdürlüğü Günlük İmza Föyü’nün 100. sayfasında görüldüğü gibi Ali Güney Pazar günü değil Cumartesi günü nöbetçidir” dedi.
 

‘Şahitler kadrolaşmayla geldi’

Ali Güney’in provakasyonu yapmak için özellikle pazar gününü seçtiğini vurgulayan Köse, “Çünkü Pazar günü nöbetçi olanların tamamı yöneticisi olduğum Haber-Sen’in eleştirdiği kadrolaşma sürecinde TRT’ye alınmıştır. Bu kişilerin tamamı Haber-Sen’in bu tür faaliyetlerinden rahatsız olmakta ve bunu açık biçimde göstermektedirler. Dolayısıyla Ali Güney, lehimde tanıklık yapacak kişilerin, çalışmadığı, odada bulunmadığı bir günde böyle bir olay çıkarmayı planlamış ve hayata geçirmiştir” diye devam etti.

Konuyla ilgili Cumhuriyet’e konuşan Köse, soruşturma sürecinde Ali Güney’e nöbetçi olmadığı halde pazar günü kuruma neden geldiğinin sorulmadığını belirterek, “Benim savunmamdaki en önemli unsur müfettiş tarafından yok sayıldı” dedi. Köse, “İş barışını sağlamak için benim görev yerim değiştirilmek isteniyorsa niçin dört ay beklendi? Ayrıca ben bir sendikanın yönetim kurulu üyesiyim, müfettişin görev yeri değişikliği önerisini yerine getirmek için Ankara içinde başka bir ünitede görevlendirilmem mümkünken Ankara dışına gönderilmem sendikal çalışmalarımı engellemeye yönelik bir sürgündür” dedi.

 

Şahin'e protesto

Sürgüne tepki gösteren TRT çalışanları bugün saat 13.00'te TRT Genel Müdürlüğü ana giriş kapısında İbrahim Şahin yönetimini protesto edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler