Tüm sıkıntıların temelinde 61 Anayasası varmış...

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Avrupa Birliği'ne kabul edilmek için yeni anayasadan medet umuyor. Türkiye'nin yeni bir anayasayla AB'ye girebileceğini söyleyen Kuzu, 'yaşanan tüm sıkıntıların temelinde 1961 Anayasa'sının yattığını' söyleyerek ilginç bir açıklamada bulundu.

Tüm sıkıntıların temelinde 61 Anayasası varmış...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.02.2010 - 07:14

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Çorum Belediyesi tarafından Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen ''Değişen Türkiye'de Yeni Anayasa Tartışmaları'' konulu konferansta, Türkiye'nin bugüne kadar kullandığı Anayasalar ve etkileri ile şu anki Anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yeni Anayasa konusunun, Türkiye'nin yıllardan beri tartıştığı önemli bir mesele olduğunu ifade eden Kuzu, ''En iyi Anayasa'nın hangisi olduğu veya nasıl olması gerektiğini'' toplumun belirlemesi gerektiğini vurguladı. Her ülkenin temel prensipleri olduğunu, demokratik sosyal hukuk devletinin, Anayasaların olmazsa olmazlarından olduğunu dile getiren Kuzu, Türkiye'deki sorunun, Anayasaların yapım süreci ile uygulamadaki hatalardan kaynaklandığını kaydetti.

Osmanlı Devleti de dahil Türkiye'nin bugüne kadar kullandığı tüm Anayasalarda milletin görüşlerinin bulunmadığına dikkati çeken Kuzu, ''1876 yılında yani Abdulhamit döneminde çıkarılan ilk Anayasamızın hazırlandığı zaman imparatorluktan bir yetkili, kahvehaneleri gezerek Anayasa hakkında vatandaşların görüşlerini almak istemiş ve Anayasayı milletin önüne koymuş. Ancak vatandaşlar Anayasa metnini nizami av metni sanmışlar. Bu bize gösteriyor ki, toplum Anayasanın ne olduğunun farkında değil. Vatandaş yanında değil ama karşısında da değil'' diye konuştu.

Türkiye'nin en iyi Anayasasının 1924 Anayasası olduğunun altını çizen Kuzu, ''Çünkü halka en yakın olan ve en uzun süre yürürlükte kalan bu Anayasa, güzel Türkçesi ve diliyle, Dünyadaki en iyi Anayasalar arasında rahatlıkla yer alabilmiştir'' dedi.


"Bugünkü sıkıntıların temelinde 1961 Anayasa'sı yatıyor"

1961 yılında çıkarılan Anayasa'nın, Türkiye'de gerilim döneminin başlamasına neden olduğunu ifade eden Kuzu, bugünkü sıkıntıların temelinde bu Anayasanın yattığını savundu. 1961 Anayasasının, seçilmiş kesime hep şüpheyle baktığını vurgulayan Kuzu, ''Anayasada, (Eğer hükümete yetki verirsek kesin kötüye kullanır, bu yüzden askere ve sivile verelim) demişlerdir. Bugünkü sıkıntıların temelinde bu yatıyor. Kimin ne kadar yetkisi olduğu konusunda sıkıntılar şimdi başladı'' dedi.

''Şuan ki Anayasamızdan öncekileri bize bol geliyordu, içinde oynuyorduk ancak şimdiki de darp geliyor, kıpırdayamıyoruz'' diye konuşan Kuzu, şunları kaydetti:
''Yeni bir Anayasa için telaşsız ortam lazım. Ama bu da Türkiye'de çok zor. Tam huzura kavuştuk diyoruz, kesin bir sorun çıkıyor. Özellikle son 3-4 gündür gündem çok değişken. Televizyonlar da o kadar çok (son dakika) oldu ki, şaşırıyorsunuz. Bu da ülkemizde kaygan bir sistem olduğunu gösteriyor. Yeni Anayasa için mecliste konsorsiyum lazım. Ama hiçbir konuda anlaşmamız hemen hemen mümkün olmuyor.
Yeni Anayasa için çok sayıda metnimiz var. Siyasi partilerimiz de göndermiş.. Okuyoruz ve birçok noktalarımız ortak. Ama (gelin birlikte yazalım) diyoruz, masada kimseyi bulamıyoruz. Sıkıntı masaya oturmak. Ondan dolayı meclislerdeki uzlaşma komisyonunu çalıştıramadık. Bizden evvel 7-8 yıl çalıştı. Ama sonra devamı gelmedi. Şimdiki mecliste fevkalade uygun bir ortam var ama uzlaşma yapamadık. Uzlaşma komisyonuna bir türlü üye alamadık. Muhalefetten üye gelmeyince mecburen kendimiz hazırladık. Bunu da bir partinin damgası olmasın diye bilim heyetine yazdırdık. Üstelik partimizden hiç kimse, o heyete zerre kadar bir talepte bulunmadı. Heyetin bize sunduğu Anayasayı ayıkladık. Çünkü millete verdiğimiz bazı sözler vardı. Ama daha metin doğmadan hücuma geçtiler. (Değişmez maddelere dokundunuz) dediler. Bırakın dokunmayı yanından bile geçmedik. Bu kadar hassas davranmamamıza rağmen birileri yeni Anayasa yapılmasın diye önümüzü tıkadı, toplum da gerildi.''

Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, AKP'ye açılan kapatma davasından sonra Anayasa için çalışma yapamadıklarını belirterek, ''O zaman MHP de bize destek vermişti. Şu an için çok geç değil. Başka bölümler yazarız ancak onları çok istekli görmüyoruz'' dedi.

 

"Yeni bir anayasa AB'ye girmemizi kolaylaştırır"

Toplantının sonunda katılımcıların sorularını da cevaplayan Burhan Kuzu, ''Yeni Anayasanın AB ilişkileri konusunda nasıl bir etkisi olur'' sorusuna, ''Yeni bir Anayasa, AB'ye girmemizi kolaylaştırır'' şeklinde cevap verdi.

Bölgesinde güçlü ve sözü geçen bir Türkiye'nin AB'ye girebileceğini anlatan Kuzu, ''Bunu AB kendisi istiyor. Yoksa bölgede sözü geçmeyen bir Türkiye AB'ye giremez. Yeni bir Anayasa, AB'ye girmemizi kolaylaştırır. Eğer giremezsek de Türkiye bir şey kaybetmez. Bunu ileride göreceğiz. Alırlarsa da kendileri bilir, almazlarsa da...'' diye konuştu.

''Yeni Anayasa'da idam cezası düşünülebilir mi?'' şeklindeki soruyu da yanıtlatan Kuzu, ''İdam cezası, bizden önceki dönemde kaldırıldı. Zaten 1984 yılından beri de uygulanmıyordu. Şu an dünyada uygulanan yerler var ama Avrupa'da idam cezası yok. Zaten AB'ye girişte idam yok. Türkiye olarak bu konuda protokolleri imzaladık, geri dönüş yok'' dedi.

Seçim barajının da yüzde 10'da kalmasından yana olduklarını belirten Kuzu, ''Zamanında Refah ve Fazilet partileri meclise giremesin diye seçim barajını yüzde 10 yapanlar, şimdi bu barajı aşamıyor. Seçim barajının düşmesi demek, parçalı bir hükümet demektir. Son 10 yılda 12 hükümet kurulmuş. Bir hükümet 9 ay bile iktidarda kalamamış. Türkiye bu kadar kötü yönetilmiş, düşünün'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler