Türban kararı, Resmi Gazete'de

Anayasa Mahkemesi, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderdi.

Türban kararı, Resmi Gazete'de
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.10.2008 - 14:57

Yüksek Mahkeme heyeti, iptal kararının gerekçesini tamamlayarak, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararının gerekçesinin, en geç yarın Resmi Gazete'de yayımlanacağını bildirdi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararının gerekçesinin, bugün saat 17.00 itibarıyla yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.

Gerekçeli kararın yarınki Resmi Gazete'de yayımlanabileceğini belirten Kılıç, kararın Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanıp yayımlanmayacağına ise Resmi Gazete'deki görevlilerin karar vereceğini söyledi. Kılıç, ''Ama en kötü ihtimalle yarın yayımlanır'' dedi.

Başka bir soru üzerine Kılıç, gerekçeli kararın ''40 küsur sayfa olduğunu'' ifade ederek, ''İki arkadaşın da muhalefeti var. Benimle beraber bir arkadaş daha var'' diye konuştu.
''AKP hakkındaki kapatma davasının gerekçeli kararının ne zaman yayımlanacağı'' sorusuna da Kılıç, ''Onu da muhtemelen en geç Perşembe günü göndereceğimizi tahmin ediyorum'' yanıtını verdi.

Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP milletvekillerinin türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ''iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması'' istemiyle açtığı davada, ''9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun'un 1. ve 2. maddelerini, Anayasa'nın 2, 4. ve 148. maddelerini gözeterek'' iptal etmiş ve yürürlüğünü durdurmuştu.

 

İptal edilen düzenleme

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği değişiklikle Anayasa'nın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi eklenmişti. Bu değişiklikle madde, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' haline gelmişti.

Anayasa'nın, ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine ise ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra eklenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler