Türk Dünyası Sosyologları Kırgızistan'da
Türk Dünyası Sosyologları, Türk dünyasının toplumsal meselelerini bilimsel yönden ortaya koymak ve çözüm yolları bulmak amacıyla, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te biraraya geldi.
Kırgızistan yönetiminin desteğiyle, "Küreselleşme ve Türk Dünyası" adı altında başlayan 3. Türk Dünyası Sosyologlarını buluşturan üç gün sürecek kurultay, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) başladı. Türk Dünyası Sosyologları Birliği Kurultayın birincisi 2005'te Türkiye'de, ikincisi de 2008 yılında Kazakistan'da yapılmıştı.
Manas Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılan kurultaya, başta Türkiye ve Kırgızistan olmak üzere Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Ukrayna, Hindistan, Güney Afrika, Rusya Federasyonu ve bu federasyona bağlı Başkurdistan ve Tataristan'dan bilimadamları katılıyor.
Kurultayın açılış töreninde konuşan Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Emil Kaptagayev, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bugün çok ağır bir dönemeçten geçtiğini belirterek, ülkede son beş yılda iki halk devriminin meydana geldiğini kaydetti.
Kaptagayev, bu tür kurultayların yapılması için her türlü desteği sürdüreceklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın kurultaya gönderdiği mesajını okudu. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, "Küreselleşme ve Türk Dünyası" adı altına başlayan kurultayın derin kavramları içerdiğini ve bu konunun çok iyi incelenmesi gerektiğini belirtti. KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kayıpov da kurultayın amacını, Türk dünyasının içinde bulunduğu sorunlar ve koşulları akademik bir ortamda değerlendirmek olarak özetledi. Kayıpov, Türk dünyasından gelen sosyologların, ülkede meydana gelen siyasi ve sosyal olayları doğru anlamalarını ve dönecekleri ülkelerde doğru anlatmalarını arzuladıklarını umduğunu ifade etti.
Kırgız tarihinin çok zengin olduğunu vurgulayan Kayıpov, Kırgız halkının devlet kurma ve yönetme tecrübesinin de zengin olduğunu kaydetti. KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sabahattin Balcı ise, Türk dünyasının 21. yüzyılda çok parlak bir geleceğe sahip olduğunu ve bu geleceğe ermek için çok titiz, sabırlı ve dikkatli çalışması gerektiğini kaydetti.Türk dünyasının bulunduğu coğrafyanın çok zor bir coğrafya olduğunu anımsatan Balcı, "Burada var olmak, gelecekte de burada söz sahibi olmak ve büyük bir bedel ödemeyi gerektirmektedir. Bu coğrafyada pek çok engellemeler, tehditler, riskler ve amansız rekabetler vardır. Bu coğrafyada var olmak için daima güçlü ve güçlülülerle rekabet edebilmek gerekir. Unutmayalım ki, güçlü olabilmek, içeride güçlü olabilmekten geçmektedir. Türk dünyasını oluşturan tüm devletler ve topluluklar önce kendi içlerinde güçlü olmak mecburiyetindedir. Sonra da Türk dünyası kendi içinde güçlü olmalıdır. Başka da alternatifimiz yoktur. İçeride güçlü olabilmek için iç problemlerin, anlaşmazlıkların, yanlış anlamaların, kırgınlıkların, dargınlıkların ve kıskançlıkların ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.
Konuşmaların ardından, Türk dünyasından gelen sosyologlar, üniversite öğretim üyeleri ile üniversitenin yönetimiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.Cuma gününe kadar devam edecek olan kurultayın sonunda, sonuç bildiri yayınlanacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'