Türk: Olumlu karşılıyoruz

İmralı'ya 5 mahkum gönderilmesi DTP tarafından 'olumlu' karşılandı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk "Başından beri karşı çıkıyorduk, şu anda farklı bir yaklaşım biçimi var. Olumlu karşılıyoruz" dedi.

Yayınlanma: 17.11.2009 - 12:26
Abone Ol google-news

Türk Meclis grup toplantısı girişinde gazetecilerin İmralı'ya 5 mahkum gönderilmesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Türk "Bu tecrit anlayışının kırılması gerekiyor. Başından beri karşı çıkıyorduk, şu anda farklı bir yaklaşım biçimi var. Olumlu karşılıyoruz" dedi.

Türk CHP'nin, görüşme talebini reddetmesi konusundaki bir soruya ise "Birileri düşüncemizi, sorunların nasıl çözüleceğini merak ediyorsa, biz görüşmeye hazırız. Biz kendimizi anlatmak için diğer kesimlerle görüşmeyi esas alıyoruz. Onu kaçınılmaz bir sorumluluk olarak görüyoruz" karşılığını verdi.
 

Kurtulan: Bu iyileştirmedir ama neyi çözecek?

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan İmralı'ya 5 mahkum gönderilmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Kurtulan "Ama neyi çözecek diye sorarsak, yanıt vermekte zorlanıyoruz. Hükümetin şu an yaptığı ufak tefek iyileştirmeleri ele aldığımızda akan kanı durduracak, Kürt sorununu ülke gündeminden çıkaracak bir kapsamda olmadığı görülüyor. Bu da o kapsamda değerlendirilebilir. Bir iyileştirmedir belki ama neyi çözecek, ne değişecek diye sorarsak yanıt yok" diye konuştu.

Birdal: Dileriz Türkiye yarı açık cezaevi olmaktan kurtulur

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, İmralı'ya mahkum gönderilmesini, "Tecrit vardı, izolasyon vardı, bu Türkiye'nin uluslar arası taraf olduğu cezaevi standartlarına aykırıydı. Herkese uluslar arası standartlardan doğan hakları tanınmalıdır. Olumlu buluyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki Türkiye yarı açık bir cezaevi olmaktan kurtulur. Özgürlükçü, eşitlikçi demokratik bir toplu, cezaevini daraltan bir toplumdur. İlk kez cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısı 115 bine ulaşmıştır. Ve tutukluların sayısı yüzde 65'tir ve bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur" şeklinde değerlendirdi.

Birdal, "Genel af beklentisi mi var?" sorusuna ise "Demokratikleşme, toplumsal bir barış, bağışlayıcı ve barışçı bir toplumu yaratmak için bir araçtır. Başvurulabilir, neden olmasın" karşılığını verdi.
 

Geylani: Olması gereken bir şey geç kalmıştır

DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de bütün tutuklu ve hükümlülerin yattığı yerin fiziki koşullarının insani, hukuki koşullara uygun olması gerektiğini kaydetti. Geylani, "Bu nedenle İmralı'ya birkaç hükümlünün gitmiş olması, orada 10 yıldır tek başına izole edilen, tecrit içinde yaşayan Abdullah Öcalan ile diyalog kurmaları, psikolojik olarak bir takım gelişmelerin olması bence doğaldır. Olması gereken bir şey, gecikmiştir. Çünkü bir insanın nedeni ne olursa olsun hapiste yatsa da tüm insani, hukuki haklara sahip olması gerekiyor. 10 yıldır bu haklar gasp edilmiştir. Bundan böyle bu insanların gitmesiyle ne kadar diyalog kurulur ne kadar ortaklaşma kurulur onu bilemiyoruz" diye konuştu.

Geylani, Baykal'ın DTP'nin görüşme talebine olumlu yaklaşmaması konusundaki bir soruya ise "Kendi sorunu. biz bu ülkenin demokratikleşmesi için herkesle diyalog içinde olmak ve çözüm projelerini birlikte üretme ve yaşama geçirme çabasındayız. Bu çabadan uzak olan, barıştan uzak olandır. Bence iyi etmiyor" yanıtını verdi.

Geylani CHP'nin 'PKK'yı terör örgütü olarak tanısınlar şartı koyduğu'na ilişkin bir soruya da "Bu 25-30 yıldır bir ezberdir. Bu ezberden bir sonuç alınmadı. Onun için bu yöntemin değişmesi gerekir. Yöntem barış, demokrasi dilidir" yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler