Türk şirketler borçta fark attı
BİST’teki şirketlerin borçlarının öz sermayeye oranı yüzde 180’e dayandı. Gelişen ülke şirketleri için bu oran yüzde 100 oldu. Fark 11 yılın zirvesinde.
Türk şirketler, borçluluk oranlarında diğer gelişen ülke şirketlerine fark attı. Borçların özsermayeye oranına göre Borsa İstanbul’da BIST 100’deki şirketlerle MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi’ndeki şirketler arasındaki fark 2007 sonrası en yükseğe ulaştı. Bloomberg’in üçüncü çeyrek finansal raporlarına dayanarak yaptığı araştırmaya göre, oran Türk şirketler için yüzde 180’e yaklaşırken MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi’ndeki şirketler için yaklaşık yüzde 100 seviyesinde kaldı.
Yabancı kaygılı
TL’nin dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 29 değer kaybetmesi ve ticari kredi faizlerinin eylülde yüzde 36’ya yükselmesi, borçluluk oranlarının yükselmesindeki temel nedenler oldu.
ICBC (Çin Endüstri ve Ticaret Bankası) Türkiye Yatırım’dan Burak İsyar, değerlendirmesinde “Bu ciddi bir risk, özellikle de bankacılık sektörü için. Yatırımcılar takipteki kredi oranları konusunda kaygılanıyor” dedi. BDDK verilerine göre, eylülde takipteki kredi oranı yüzde 2.9’dan yüzde 3.2’ye yükselmişti. Analistler oranın gelecek yıl ikiye katlanmasını bekliyor. Hazine’ye göre, 30 Haziran itibarıyla özel sektörün brüt dış borç stoku 317.2 milyar dolar.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'