Türkiye, bir Kürdü diğerine karşı kullanacak"

Washington Post, Suriye'nin Kuzeyindeki Kürt gücünden rahatsız Türkiye için "Yapması gereken böl ve yönet ve yapacakları da tam budur. Bir Kürdü diğerine karşı kullanacaklar" değerlendirmelerine yer verdi.

Yayınlanma: 19.08.2012 - 09:09
Abone Ol google-news

Suriye'nin kuzeyinde ortaya çıkan Kürt gücünden rahatsız Türkiye'nin, "bir Kürdü diğerine karşı kullanacağı" öne sürülüyor. Washington Post gazetesi, Suriye muhalefetinin derin bir bölgesel fayhattında bölünme işaretlerini verdiğini savunurken, Türkiye için dile getirilen "Yapması gereken böl ve yönet ve yaptıkları da tam budur. Bir Kürdü diğerine karşı kullanacaklar" değerlendirmelerini de yansıttı.

Washington Post, "Suriye'de Kürtlerin Rolü Muhalefeti Bölüyor" başlıklı haber analizinde "Suriye'nin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın muhalifleri, derin bölgesel fayhatlarında bölünme işaretlerini verirken Araplar ve Türkler, geçen ay Suriye'nin kuzeyinde dört kenti istila eden Suriyeli Kürtlerin askeri taarruzundan rahatsız" yorumunu yaptı.


"Suriyeli Kürtlerin eylemleri Türkiye'yi tedirgin etti"

Böylece 17 aylık isyanın başlamasından beri Suriyeli Kürtlerin ilk defa askeri eylemlere katıldıklarına dikkat çeken gazeteye göre, Kürtlerin bu güç gösterisi, şimdiye kadar isyanda başlıca rolü oynayan Arapların liderliğindeki Özgür Suriye Ordusu gibi grupları gerilirken Türkiye'yi tedirgin etti.


"Türkiye zor durumda"

Bu bağlamla ABD'li gazete, Uluslararası Kriz Grubu'nun Ortadoğu Direktör Yardımcısı Joost Hiltermann'ın "Türkiye zor durumda" sözlerini yansıttı. Hiltermann "Türkiye, Suriye rejiminin düşmesi için çok çaba gösteriyor. Bunun öngörülebilir ve adeta kaçınılmaz sonucu da, Suriye'nin Kürtlerin güçlendirilmesidir" şeklinde konuştu.

WPost da, Türk yetkililerinin, yıllarca Kuzey Irak'ta yaptıkları gibi Suriye'nin kuzeyini de Türk ordusuna karşı saldırıları lanse etmek için bir üs olarak kullanmaya başlamalarından korkuttuğunu yazdığı analizinde, Özgür Suriye Ordusunun, Suriye'nin etnik veya mezhebi çizgiler doğrultusunda bölünmesine izin vermeyeceği yönündeki açıklamalarına da dikkat çektikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, uyarılarını da anımsattı.


"PYD, Ankara'da alarm yarattı"

PYD'nin Ankara'da "alarm" yarattığını belirten gazete, PYD'nin, PKK ile bağlarını belki bir Türk müdahalesinden kaygılandığı için reddettiğini düşünüyor.

WPost, birçok Kürdün "Büyük Kürdistan" hayaline de vurgu yaparken de PYD'nin sitesinde Suriye'nin Kürt bölgesi için "Batı Kürdistan" ifadesini kullandığına da dikkat çekti.

Bu bağlamda gazete, PYD'nin Londra Temsilcisi Alan Semo'nun "Her Kürdün birleşik bir vatan hayali var. Ancak bugünkü bölgesel ve uluslararası koşullar nedeniyle birleşik bir Kürdistan amacıyla ayrılmayı talep edemiyoruz" sözlerini yansıttı.

ABD'li gazeteye göre, birçok Kürdün gözünde, Özgür Suriye Ordusu dahil, Arapların liderliğindeki Suriyeli muhalefet, geçmişte hakları bastırmak için kullanılan Arap milliyetliliğine benzer bir yaklaşım içinde.

Durumun, Saddam'ın çöküşünün Kürtleri güçlendirdiği Kuzey Iraklı Kürtlerin oynadığı rolü nedeniyle daha da karmaşık hale geldiğine inanan gazete, Mesut Barzani'nin Suriye'de PYD'nin rakibi olan Kürt Ulusal Konseyi'nin savaşçılarını silahlandırmaya ve eğitmeye yardımcı olduğunu söylediğini de anımsattı.


"Erbil'deki toplantıdan PYD dışlandı"

Barzani'nin geçen ay Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil ziyareti sırasında Davutoğlu ile Kürt ve Arap Suriyeli muhalif liderleri arasında düzenlediği toplantıdan, Türklerce "en problematik" olarak görülen PYD'yi dışladığına işaret edildikten sonra analizini, Hiltermann'ın bu değerlendirmeleriyle noktalandı:

"Türkiye'nin yapması gereken böl ve yönettir ve yapacakları da tam budur. Bazı Kürtleri kazanmaya çalışırken ve birçok Kürt ile mücadele edecekler. Ve bir Kürdü diğerine karşı kullanacaklar."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon