'Türkiye siber suçlar için ciddi bir platform'

"18. Symantec İnternet Güvenlik Tehdidi Raporu"na (ISTR) göre, 2011'de genel siber saldırılar ortalamasında 21'nci sıradaki Türkiye, 2012'de 18'inci sıraya yükseldi.

Yayınlanma: 23.05.2013 - 10:47
Abone Ol google-news

"18. Symantec İnternet Güvenlik Tehdidi Raporu"na (ISTR) göre, 2012'de, önceki yıla oranla yüzde 42 artış gösteren siber saldırılarda, 250'den az çalışanı olan işletmeler hedef alınırken, üretim sektörü, saldırı hedeflerinde ilk sıraya çıktı.

Genellikle tedarik zincirindeki üretici firmaları seçerek, daha büyük şirket bilgilerine ulaşmayı amaçlayan saldırılara maruz kalanların çoğunluğu, yüzde 27 ile fikri mülkiyetlere erişimi olan bilgi işçileri ve yüzde 24 ile satış bölümü çalışanları oldu. Geçen yıl zararlı mobil yazılımlarda yüzde 58 artış yaşanırken, tüm mobil tehditlerin yüzde 32'si e-posta adresleri ve telefon numaraları gibi bilgileri hedef aldı.

Genç ve internet kullanımı yüksek olan nüfusuyla Türkiye'nin "siber suçlar için ciddi bir platform" olarak gösterildiği rapora göre, 2011 değerlendirmesinde genel siber saldırılar ortalamasında 21'inci sırada yer alan Türkiye, 2012'de 18'inci sıraya yükseldi.

İstenmeyen postalar (spam) sıralamasında 17 basamak çıkarak 11'inci sıraya yerleşen Türkiye'de zararlı kodlar, ağ saldırıları ve botlarla yapılan saldırılarda azalma görüldü.

Siber suçlular tarafından küçük işletmelerin hedef alınması eğilimi, Türkiye'de de geçerli oldu. Avrupa'ya bakıldığında, genel tehdit ortalamasında 9'uncu sıradaki Türkiye, zararlı kod ve istenmeyen posta içeriklerinde 5'inci, e-dolandırıcılık ve internet sitesi saldırılarında 8'inci, ağ saldırılarında 10'uncu sırada yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler