Türkiye yaşamak için en iyi 79. ülke

BM Kalkınma Programı'nın, 2009 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre yaşamak için en iyi ülke Norveç. Türkiye 79. sırada. Sonuncu ise 182. sıradaki Nijerya.

Türkiye yaşamak için en iyi 79. ülke
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.10.2009 - 11:12

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ''2009 İnsani Gelişme Endeksi'' yayımlandı.

Buna göre, Norveç, "yaşamak için en iyi ülke'' sıfatını korurken, Nijerya, 182 ülkenin bulunduğu listenin sonunda yer aldı. Yüksek insani gelişim kategorisinde yer alan Türkiye ise 79. sırada bulunuyor.

İnsani Gelişim Endeksi, Türkiye'nin, yüksek gelir düzeyine rağmen hala eğitim ve sağlık hizmetleri alanlarında yapması gerekenler olduğunu işaret ediyor.

''Yüksek İnsani Gelişim'' kategorisinde yer alan Bulgaristan, Romanya ve Makedonya gibi 18 ülke, daha düşük gelir seviyelerine rağmen Türkiye'den üst sıralarda bulunuyor. Bunun, Türkiye'nin yüksek gelir düzeyini insani gelişime dönüştürmek için daha fazla çaba harcaması gerektiğine dikkat çektiği ifade ediliyor.

İndekse göre ''Çok Yüksek İnsani Gelişim'' kategorisinde Norveç'i Avustralya ve İzlanda takip ederken, Nijerya'dan sonra Afganistan ve Sierra Leone ''Düşük İnsani Gelişim'' kategorisinde yer aldı.


En uzun ömürlü Japonlar, en fakir Kongolular

UNDP'den yapılan açıklamada, ''Zaman içerisinde kayda değer gelişmelere rağmen ilerleme düzensiz oldu. Birçok ülke son yıllarda ekonomik darboğaz, savaş, AİDS salgını karşısında gerileme yaşadı ve bu hissedilen küresel ekonomik krizin etkisinden önceydi'' denildi.

-Nijerya'da ortalama yaşam süresinin 50 olduğu, bunun Norveç'ten 30 yıl daha kısa olduğu belirtiliyor. ''Orta seviyede insani gelişim'' kategorisindeki ülkelerin yüzde 20'si ile karşılaştırıldığında, yoksul 24 ülkedeki halkın yarısının okuma yazma bilmediği kaydediliyor.

-Japonlar, 82.7 ortalama ile diğer ülkelerdekilerden uzun yaşadığı, savaş gören Afganistan'da ortalama yaşam süresinin 43.6 yıl olduğu belirtildi.

-Yıllık kişi başı gelirin ortalama 298 dolar olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşayanlar ise en fakir insanlar.

-Çin, Venezuela, Peru, Kolombiya ve Fransa'nın daha fazla gelir ve uzun yaşam süresi ile önceki yıla göre listede 3-4 sıra üste çıktığı kaydedildi.

-Çin, Kolombiya ve Venezuela'nın ayrıca eğitimde daha da geliştiği belirtildi.

1990 yılından bu yana yıllık insani gelişim indeksi yayımlayan UNDP, 1980 yılından bu yana insani gelişimin küresel olarak yüzde 15 oranında ilerlediğine dikkati çekiyor.


"Göç Avrupa'ya büyük kazanç sağlayacak"


''Engelleri Aşmak: Göç ve İnsani Gelişme'' başlıklı rapor, 2004 yılındaki Avrupa Birliği genişlemesiyle ilişkilendirilen yoğun göç akışının ne yerli çalışanların işten çıkarılmasına, ne de işsizliğin artmasına sebep olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa'da yapılan araştırmalar, göçmen iş gücünün ülkelerin kendi vatandaşlarının istihdamı ve maaşları üzerinde büyük bir etkisi olmadığı fikrini destekliyor.

Raporda göçün, göçmenler, göçmen aileleri, göç veren ve göç alan ülkeler olmak üzere göçle bağlantılı tüm tarafların insani gelişmesini önemli ölçüde artıracağı mesajı veriliyor.

Göçün kişinin geliri, sağlığı, eğitimi ve genel olarak geleceğe ilişkin beklentilerine dönük olumlu katkılarda bulunabileceğine dikkat çekilen raporda, göç üzerindeki kısıtlamaların azaltılması ve göçmenlere yönelik politikaların geliştirilmesi yoluyla insani gelişmeye büyük katkılarda bulunulabileceği savunuluyor.

Göçmenlere temel hizmetlerin yanı sıra gerekli haklar ve koruma önlemlerinin sağlanması gerektiği belirtilen raporda, ekonomik krizin göç konusunda, özellikle de vasıfsız işçiler lehine yapılacak reformlar için fırsat olarak görülmesi gerektiğinin altı çiziliyor ve reformların krize rağmen sürdürülmesi gerektiği görüşü savunuluyor.

 

Göçmenlere uygulanan ayrımcılık ortadan kalkmalı

Göç alan ülkelerin, göçmenlere uygulanan ayrımcılığın ortadan kaldırılması için adım atmaya davet edildiği raporda, bu ülkelerin kendi yurttaşlarının endişelerini dikkate almalarının, yabancı düşmanlığı ile mücadele etmenin ve göçmen hakları konusunda farkındalığın artırılmasının önemi de vurgulanıyor.

 

Göç hakkındaki algılar gerçeklerden çok uzak

Raporda dikkat çeken bir husus da, ''göç hakkındaki algıların gerçeklerden son derece uzak olduğunun'' belirtilmesi. Rapor göçün, göç alan ülkelerde genel anlamda olumsuz etkiler yarattığına dair yeterli bulgu olmadığı, toplumdaki endişelerin çoğu zaman abartılı olduğu, Afrika'dan Avrupa'ya göçe çok fazla dikkat çekilmesine rağmen doğdukları yerden farklı yerde yaşayan Afrikalıların oranının yüzde 3 olduğunu gözler önüne seriyor.

Yine yaygın inanışın aksine, göçmenler genellikle ekonomik verimi artırıyor ve ev sahibi ülkeden aldıklarından fazlasını geri veriyor.

 

Göç, Avrupa'nın başarısının devamı için önemli bir seçenek

Göçün, Avrupa'nın başarısının devamı için önemli bir seçenek olduğu belirtilen raporda, göç konusunda yapılacak siyasi tartışmaların, birçok Avrupa ülkesinde nüfusun göçmenlere karşı tavrının en iyi şartlarda az hoşgörülü, çoğunlukla da olumsuz olduğu gerçeğinin bilincine varılarak yapılması gerektiği hatırlatılıyor.

 

Temel reformlar öneriliyor

Rapora göre hükümetlerin, göçün sağlayacağı kazanımları en yüksek düzeye çıkarması ve göçmen haklarını güvence altına alması için birçok reformu hayata geçirmesi önem kazanıyor.
Hem göç veren, hem de göç alan ülkelerin göç politikalarında, erişimi artıracak ve göçmenlerin daha iyi muamele görmesini sağlayacak reformlar yapılması önerilen raporda, altı ana bileşenden oluşan temel bir reform paketi sunuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler