Türkiye'de de bayraklar yarıya inecek

Devlet Bakanı Ali Babacan uçak kazasında ölen Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin son yolculuğuna uğurlanacağı cenaze günü Türkiye'de de bayrakların yarıya ineceğini söyledi.

Yayınlanma: 12.04.2010 - 11:19
Abone Ol google-news

Başbakan Vekili Ali Babacan, uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve diğer yetkililer için Polonya Büyükelçiliği'nde açılan taziye defterini imzaladı.

Ali Babacan, Polonya halkına, Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynkski ile eşi Maria Kaczynkski ve beraberlerindeki üst düzey yetkililerin kaybı nedeniyle derin üzüntülerini ifade ettiği mesajında, Polonya Devlet Başkanının seçkin bir lider ve Türkiye'nin dostu olduğunu belirtti.

Babacan mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Devlet Başkanı Kaczynski, liderliği süresince, Türkiye ile Polonya'nın ilişkilerinin geliştirilmesine büyük katkı vermişti. Her zaman, büyük saygı ve minnettarlıkla anılacak. Mirasının, Polonya'nın geleceğini aydınlatmaya devam edeceğine tüm kalbimle inanıyorum." Başbakan Vekili Babacan, defteri imzaladıktan sonra da kısa bir konuşma yaparak, başsağlığı mesajını yineledi.

Babacan, Kaczynkski'nin cenaze töreninin tarihinin henüz kesinleşmediğini, ancak o gün Türkiye'de de resmi matem günü ilan edilmesine karar verildiğini, bayrakların yarıya indirileceğini belirtti.

Ali Babacan, Devlet Başkanı'nın kaybının sadece Polonya halkı tarafından değil, tüm dünya tarafından büyük bir üzüntüyle karşılandığını kaydederek, Kaczynkski'nin Türkiye-Polonya ilişkileri açısından önemli bir lider olduğunu, AB sürecini de desteklediğini söyledi.

Büyükelçi Marcin Wilczek de, Babacan'a teşekkür ederek, "Türk halkına da acılarımızı paylaştıkları için minnetlerimizi sunuyoruz" dedi.

Wilczek, her kesimden kendilerine gelen başsağlığı dileklerinin iki ülke arasındaki dostluğun önemini gözler önüne serdiğini belirterek, Türk hükümetinden aldıkları destek, dayanışma ve başsağlığı mesajları için teşekkür etti.

Polonya Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada da, Katyn Katliamı hakkında bilgi verilerek, "Katyn Katliamı'nın 70. Yılı Anma Etkinlikleri'ne Polonya devleti yetkililerinin en üst düzeyde katılımlarının, bu konunun çok özel öneminden geldiği" kaydedildi.

Büyükelçilik açıklamasında, kazanın nedenlerinin aydınlatılması için özel bir komisyon kurulduğu, komisyon çalışmalarından alınan ilk bilgilerin, "kazanın birçok elverişsiz şartın bir araya gelmesi neticesinde meydana geldiğini düşündürdüğü" belirtildi.

Açıklamada, özellikle Rusya'nın yakın tutumu ve Rus yetkililerin, "kazanın nedenlerinin aydınlığa kavuşması yönünde işbirliğine sonuna kadar açık yaklaşımlarının çok memnun edici olduğu" kaydedildi.

"Kaybının büyük olmasına rağmen demokratik Polonya, bütün kurumlarıyla istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmektedir" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Polonya'nın, tüm dünya ülkelerinin olay karşısında gösterdikleri acıyı paylaşmaya yönelik samimi tepkilere minnettar olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler