'Türkiye'de ilerleme sınırlı'
AB'den yapılan basın açıklamasında, Türkiye için "Sınırlı ilerleme nedeniyle eleştirildi. Kadın hakları, ayrımcılığa karşı hükümler, din, düşünce, ifade özgürlüğü, işkenceye sıfır tolerans, yolsuzlukla mücadele ve Kıbrıs konuları iyileştirilmeli" denildi.
Hırvatistan, Makedonya ve Türkiye'nin AB yolunda içinde bulundukları durum Avrupa Parlamentosu'nda gelecek hafta yapılacak bir oturumda parlamenterler tarafından tartışılacak. Oturumla ilgili basın açıklamasında, Türkiye hakkında, "Sınırlı ilerleme nedeniyle eleştirildi. Kadın hakları, ayrımcılığa karşı hükümler, din, düşünce, ifade özgürlüğü, işkenceye sıfır tolerans, yolsuzlukla mücadele ve Kıbrıs konuları iyileştirilmeli" denildi.
AB açıklamasında, Avrupa Parlamentosu üyelerinin 10 Şubat Çarşamba günü Hırvatistan, Makedonya ve Türkiye'nin uzun vadeli Avrupa Birliği hedeflerini ele alacakları belirtildi. Dış İlişkiler Komitesi'nin ülkelerin bulundukları konum hakkında karma bir izlenim verdiği belirtilen basın açıklamasında Avrupa Parlamentosu'nu Facebook'tan takip eden kişilere ve AP üyesi parlamenterlere ülkelerle ilgili soru sorulduğu ve yanıtlar alındığı belirtildi.
Buna göre, Hollandalı Avrupa Parlamentosu'nun kadın üyelerinden Ria Oomen-Rujiten'in Türkiye ile ilgili görüşleri yansıtıldı. AB açıklamasında şöyle denildi:
"Türkiye sadece 'sınırlı ilerleme' kaydettiği gerekçesiyle eleştiriliyordu. Kadın hakları, ayrımcılığa karşı hükümler, din/düşünce/konuşma/ ifade özgürlüğü, işkenceye karşı sıfır tolerans ve yolsuzlukla mücadele ve Kıbrıs sorununun halledilmesine ilişkin (somut) katkı ile ilgili var olan mevzuatın daha iyi uygulanması gerekiyor.
Hollandalı Avrupa Parlamentosu Üyesi Ria Oomen-Rujiten, son Anayasa Mahkemesi kararlarının; insan hakları ve Türk Devleti ile toplumunun çekirdeğindeki temel özgürlüklerin korunması olgusunun yerleştirilmesi için geniş bir anayasa reformunun gerekli olduğunu gösterdiğini söyledi. Oomen-Rujiten 'Türk hükümetini reformla ilgili çalışmalarına kaldığı yerden devam etmesi teşvik ediyorum ve tüm siyasi partilere, sivil toplum girişimlerine ve tüm azınlıklara işbirliği yapmaları için çağrıda bulunuyorum' dedi."
Basın açıklamasında, Avrupa Parlamentosu Raportörü Hannes Swoboda'nın "Hırvatistan'ın katılımı konusundaki ana engeller yolsuzlukla mücadele ve adalet sistemindeki reform ihtiyacı" sözlerine yer verildi. Slovenyalı sosyalist parlamenter Zoran Thaler ise Makedonya konusundaki görüşlerini aktarırken, "Makedonya'nın sorunu bölgesel sorumluluktaki eksiklik ve komşularla iyi geçinmenin ne kadar önemli olduğunu anlamamış olması" sözlerine yer verdi.
Facebook meraklılarının görüşleri
Hırvatistan, Makedonya ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Avrupa Parlamentosu ile ilgili Facebook kullanıcılarının sorular üzerine alınan görüşlerine de yer verildi. Üç ülkenin AB'ye katılımına Facebook'tan "Yeteri kadar büyük değil miyiz?", "Bu ülkeler için erken", "Gelen herkes memnuniyetle karşılanır" a değin her açıdan tepki geldiği belirtilen açıklamada, katılımcıların çoğunun "Genişleme iyi bir şey" görüşünde uzlaştığı belirtildi.
AB'nin geçmişi yenmek için kurulduğu unutulmamalı
Facebook'taki "Martin" adlı kullanıcıdan gelen, "İnsanlar AB'nin geleceğe ilişkin olduğunu, anlamadıkları (geçmişi yenmek için kuruldu) ve AB'nin bizzat kendisi ne istediğini bilmediği sürece (elitler tarafından hükmedilen sadece bir ekonomik birlik mi ya da demokratik feredal bir birlik mi?) daha büyük genişleme projeleri için çok erken" yorumuna da yer verildi.
"Genişleme ortak değerler temelinde gerçekleşmeli", "Özgürlük ve insan hakları gibi Avrupalı değerleri paylaşan Avrupalıların gelişi memnuniyetle karşılanır. Bu tüm etnik grupları içerir" benzeri görüşlerin de sıklıkla ifade edildiği belirtilen açıklamada, "Üç ülkenin katılımı zaman alır", "AB bunun için iyi hazırlanmalı. Kültürel, politik, finansal anlamda başarılı bir genişleme için gerekli dengeyi bulmak için zaman ayırmalıyız. AB şahane bir siyasi tasarım. Gelin köşelerini keserek onu yıkmayalım" mesajlarının geldiği de kaydedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi