Türkiye'deki kadın anketi sonucu belli oldu: Yüzde 77.8
Kadir Has Üniversitesi-KHAS'ın bu yıl ikinci kez yaptığı Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre, Türkiye'deki kadınların yüzde 77.8'i şiddet mağduru.
TÜRKİYE'deki kadınların en büyük sorunu 'şiddet.' Araştırmada kadının en büyük sorunu 'şiddet' diyen erkeklerin oranı, kadınları geçmesi dikkat çekti.
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından bu yıl ikinci defa yapılan Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın sonuçları bugün açıklandı.
Türkiye genelinde 26 ilde 1.200 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda ulaşılan verilere göre, Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 77,8 ile “şiddet.”
DÜŞÜŞ VAR!
Üniversitenin geçen yıl aynı başlıkla yaptığı ilk araştırmasında kadınların en büyük sorunu yine şiddet çıkmıştı. Ancak 2015 dönemi oranı yüzde 86.6'ydı.
ERKEKLERİN ORANI KADINLARI GEÇTİ
“Türkiye’de kadının en büyük sorunu şiddettir” diyen erkeklerin oranı ise yüzde 79,8 olurken kadınların oranı ise yüzde 75,7’de kaldı.
Kadınların erkeklerden daha yüksek oranla “kadının en büyük sorunudur” dediği bir diğer başlık ise “eğitimsizlik” oldu. Erkeklerin yüzde 34.8'i kadınların en büyük sorunun eğitim olduğunu dile getirdi.
Her iki grubun da kadın sorunu olarak tespit ettiği diğer konu başlıkları ise yüzde 41.5 ile “kadın-erkek eşitsizliği”, yüzde 37.5 ile sokakta baskı ve taciz , yüzde 30,6 ile işsizlik, yüzde 29.9 ile çevre ve aile baskısı ile yüzde 16.7 ile işyerinde baskı ve taciz olarak belirlendi.
KARARLAR ORTAK ALINIYOR
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de çiftlerin evlenme şekilleri yüzde 45,5 oranında aile bireyleri aracığıyla tanışma etkili oldu. Çiftlerin kendi aralarında evlenmeye karar verme oranları ise yüzde 36,1 oldu. Görücü usulü evlilik oranı ise yüzde 33,6 çıktı.
Araştırmada öne çıkan bir diğer sonuç ise görücü usulüyle evlenme 25 yaş altı kişilerde daha az, 35 yaş üstü kişilerde ise daha sık görülüyor. Çiftlerin çocuk yapma kararını da yüzde 74,6 oranında birlikte aldığı tespit edildi.
AİLE İÇİ ŞİDDET BOŞANMAK İÇİN YETERLİ
Araştırmanın 'Aile içi şiddet' bölümü de çarpıcı verileri ortaya koydu. Ankete katılanların katılanların yüzde 63,3’ü “aile içi şiddetin boşanmak için yeterli bir sebep” olduğu fikrini beyan ederken, kadınlarda bu oran yüzde 67,4'ye yükseldi.
Erkeklerde ise aile içi şiddetin boşanma için yeterli bir sebep olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 59,2’de kaldı. Aynı soruda sunulan “Erkek ailenin dirlik düzeni için zaman zaman şiddete başvurabilir”seçeneğine olumlu yaklaşan katılımcıların oranı yüzde 14,4 çıktı. Kadın katılımcılarda bu duruma olumlu yaklaşanların oranının yüzde 11,8, erkeklerde ise yüzde 17 çıktı.
VATANDAŞTAN ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞE DE, ÇALIŞMAYA DA VİZE YOK!
Araştırmada ayrıca “18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesi” ile ilgili soruya katılanların yüzde 75'i “18 yaşından küçük çocuklar hiçbir şart altında evlendirilmemelidir” dedi. “Çocuk gelinler” olarak bilinen 18 yaş altı kız çocuklarının evlendirilmesinin yaygın olup olmadığı konusunda ise ankete katılanların yüzde 86,4’ü bunun yaygın olduğunu ifade etti.
Katılımcılar, 15 yaşından küçük çocuklar için hangi davranışların uygun olup olmadığına dair soruda ise şu yanıtları verdi:
“Ev dışında bir işte çalışması” seçeneğine yüzde 65,7 oranında“çocuk için uygun değil” dedi. Ankete katılan deneklerin verdiği cevaplardan kız çocuklarının ev işlerine daha uygun görüldüğü sonuçlar arasında yer alırken, oğlan çocuklar ev işlerine dahil edilmediği saptandı.
KADININ ADI İŞ HAYATINDA HALA YOK!
Araştırmanın “İş Hayatında Kadın” başlıklı bölümünde çıkan sonuçlarda ise kadınlar açısından oldukça üzücü bir tablo ortaya çıktı. Ankete katılan kadın katılımcıların yüzde 64,8’i şu an çalışmadığını ifade ederken, kadınlar, şimdiye kadar hiç çalışıp çalışmadığına dair soruyu yüzde 70,2 oranında “Hayır, çalışmadım” diye cevapladı.
ÇALIŞMAYAN KADIN ÇALIŞMAYI DÜŞÜNMÜYOR
“Çalışmak ister miydiniz” sorusuna ise katılımcıların yüzde 72,2’sinin“Hayır” karşılığı verdi. “Hangi imkanlar sağlansaydı çalışmak isterdiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 47,9’u ilk sırada “baba/eş/aile izni”ni gösterirken, bunu yüzde 41,5 ile “eğitim”, yüzde 27,9 ile“güvenli bir iş ortamı” izledi. Öte yandan “Kocası izin vermiyorsa kadın çalışmamalıdır” seçeneğine olumlu yaklaşan kadın katılımcıların oranın yüzde 35,3 olduğu gözlenirken, kadın katılımcılar aynı araştırmada “Çalışma arkadaşlarını fiziksel olarak taciz eden biri bu sebeple işten atılmalıdır” seçeneğine yüzde 73,7 oranında olumlu cevap verdi. Erkeklerde bu sorudaki olumlu yanıt oranı yüzde 71’de kalırken, sözlü tacizin işten atılma sebebi olmasına olumlu cevap veren kadın katılımcıların oranı yüzde 73,8; erkek katılımcıların oranı ise yüzde 70,3 oldu.
KÜRTAJ SONUÇLARI
Araştırmada yakın geçmişte çokça tartışılan “kürtaj” konusu da masaya yatırıldı.
Ankette çiftlerin kürtaj yapmaya birlikte karar vermesi gerektiğini savunan katılımcıların oranı yüzde 78,9 çıktı. “Kürtajı zorlaştıran bir sağlık sistemimiz var” ifadesine olumlu cevap verenlerin oranı yüzde 56,9 olarak gerçekleşirken; “kürtaj kadının en temel hakkıdır, yasaklanamaz” diyenlerin oranı ise yüzde 43,6 oldu. Bu oranın 2015 yılında gerçekleşen yüzde 53,9’luk oranın çok gerisinde kalması dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!