'Türkiye'nin yarısı vergi ödemiyor'

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, ''Türkiye'de yarısı vergi ödemiyor, öbür yarısı bütün vergileri ödüyor. Bu haksız rekabet oluşturuyor tabii'' dedi.

Yayınlanma: 30.04.2012 - 12:56
Abone Ol google-news

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, DenizTemiz Derneği/TURMEPA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen '''1. Uluslararası Marmara ve Karadeniz Konferansı''nın açılışının ardından basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

 

'Vergilerin ilan edilmesini ilk benim babam ortaya attı'

Türkiye'nin vergi rekortmenleri listesinde bazı mükelleflerin isimlerini neden gizlediğine ilişkin bir soruya Koç, bunun bildiği birşey olmadığını belirterek şunları söyledi: ''Vergilerin ilan edilmesini benim babam ilk ortaya attı. Bundan 30 sene evvel kim ne veriyor, kim ne vermiyor bilinsin diye. Maliye Bakanlığı kabul etti. Bir de Odalar Birliğinin hazırladığı ilk 500 şirketin ciroları, karları açıklansın diye. Babamız bütün bayilerimizin ne iş yaptığını, ne vergi ödediğini çok yakından takip ederdi. Ödemeyen olursa ikaz ederdi. Daha devam ederse bayiliği alırdı. Bütün şirketler veya şahıslar ismini açıklamak ve açıklamamak adına serbesttir. Bazı insanlar bilgileri veriyorlar. Bazı insanlar vermiyor. Bazı insanlar ve şirketler halka açık oldukları için daha şeffaf oluyorlar.''

Koç grubu olarak her zaman şeffaf olduklarını, her zaman hesaplarının hem iç, hem de dış kontrolden geçtiğini dile getiren Rami Koç, ''Dolayısıyla bizim gocunacak, sakınacak yanımız yok. Kanunun getirdiği birçok şeyi biz zaten yapıyoruz. Ama bazı arkadaşlar kanunun çok kısıtlayıcı şeyler getirdiğini söylüyor. Zaman gösterecek'' dedi.

 

Yeni teşvik paketi

Rahmi Koç, ''Denizlerin korunmasında teşvik bakımında vergi indirimi olur mu?'' sorusuna da, bunun olabileceğini ancak bunun tarifinin yapılması gerektiğini, Bakanın da bu yönde düşündüğünü söyledi. Bütün fabrikalarda arıtma tesisleri bulunduğunu ama teşvik olmadığını dile getiren Koç, ''Yeni teşvik paketinin nasıl işleyeceğine bakacağız. Orada bazı gri noktalar var. Teşvikin miktarı ve nevi anlaşılmayan yerleri sorduğumuzda, 'bunu karşılıklı oturup proje bazında müzakere edilecek' deniyor. Proje olup da karşılıklı oturulunca o zaman anlaşılacak'' dedi.

Koç, İrlanda'nın yatırımı teşvik için bedava arazi ve elektrik verdiğini, 10 sene vergi almayacağını ilan ettiğini dile getirerek, ''Dünyada böyle dehşet teşvikler var. 'Siz bizim ülkeye gelin burada yatırım yapın' diyor. Bizde de daha radikal şeyler yapmak lazım. Kimse '10 sene vergi almayacağım' demiyor. Hatta o kadar ki eskiden projeyi yaptığımız zaman hemen teşvik alırdık. Yeni kanunda kara geçeceksiniz ondan sonra teşvik çalışacak. Yani o da olur da kafi derecede teşvik eder mi? Etmeyebilir yani'' dedi.

 

'Türkiye'de yarısı vergi vermiyor'

Rahmi Koç, Türkiye'deki vergi sistemiyle ilgili olarak da şunları söyledi: ''Türkiye'de yarısı vergi ödemiyor, öbür yarısı bütün vergileri ödüyor. Bu haksız rekabet oluşturuyor tabii. Ben 'trafikte kırmızı yanarsa duruyorum' diyorum. O kırmızı yanarsa durmuyor. Ondan sonra öbür trafik lambasına beraber gitmek durumunda kalıyoruz. Vergiyi maalesef tam toparlayamıyoruz. Her hükümet geldi, 'toparlayacağız' dedi, ama ne hikmettir ki batı dünyasında olduğu gibi bu ülkede vergi toplanmıyor. Akdeniz ülkelerinde vergi toplamak çok zor. İtalya'dan birşey alacaksınız, 'kaç para' diyorum, 'neyle ödeyeceksiniz' diyor. 'Sana ne diyorum' fiyatını söyle. Hayır. Kredi kartı başka, nakit başka, çek başka, fatura ödemezsen başka...''

Koç, bir gazetecinin petrol ve diğer zamlarla açığın kapatıldığı yönündeki hatırlatması üzerine de ''En kolay alınacak yerden alıyorlar. Oysa bazen de bir lira vergi toplamak için 1,5 lira harcamak gerekiyor. O hükümetin işine gelmiyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler