Türkiye'ye doğalgaz ulaştı

Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine gaz sevkıyatına dün yeniden başlamasının ardından, batı hattından gelen doğalgaz bu sabah itibariyle Türkiye'ye ve Bulgaristan'a ulaştı.

Yayınlanma: 21.01.2009 - 08:20
Abone Ol google-news

Doğalgaz krizinin sona ermesiyle Türkiye'ye de doğalgaz bugün itibariyle ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, batı hattından gelen ve bu sabah Türkiye'ye ulaşan gazın basıncı gün içerisinde yükselerek akış bugün akşam normal seviyesine ulaşacak.

Türkiye, kriz öncesinde batı hattından günlük 40 milyon metreküp gaz alıyordu. Bu arada, Türkiye-İran doğalgaz boru hattında dün başlayan bakım-onarım çalışmaları sürüyor. Çalışmalar nedeniyle gaz kesintisi devam ederken, İran'ın bugün yeniden gaz vermesi bekleniyor.

Yetkililer, İran gazındaki kesintinin doğalgazda sorun oluşturmadığını belirtiyor.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan anlaşmazlıktan kaynaklanan kriz nedeniyle bazı ek tedbirler alındığını anımsatan yetkililer, doğalgazda durumun normale dönmesinden sonra, kriz nedeniyle ikincil yakıta geçen veya düşük kapasiteyle çalışan elektrik santrallerinde de doğalgazla üretime geçileceğini kaydetti.

 

Rus doğalgazı Bulgaristan'a ulaştı

Rusya ile Ukrayna arasında anlaşmaya varılarak vanaların açılması üzerine Rus doğalgazının Bulgaristan'a ulaştığı açıklandı.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Basın Merkezi, ülkenin günlük 8,6 milyon metreküp doğalgaz almaya başladığını, ancak tüm sistemin normale dönmesinin en az 24 saat süreceğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca, Bulgaristan üzerinden başka ülkelere transit aktarımının, Ukrayna'nın doğalgaz boru hattı sistemini tam olarak doldurmasının ardından mümkün olacağı kaydedildi.
Bulgaristan, 5 Ocak'ta vanaların kapatılması üzerine ortaya çıkan doğalgaz krizinden en fazla zarar gören ülkeler arasında yer aldı. Günlük 11 milyon metreküp doğalgaz tüketimi olan Bulgaristan'da, kriz üzerine bir çok sanayi tesisi üretimine ara verirken, merkezi ısınma sistemi de doğalgazdan mazota dönüştürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler