Tutuklamalar dünya basınında

Balyoz tutuklamaları dış dünyaya Türkiye'deki yabancı ajanslar tarafından duyuruldu. Yabancı ajanslarda "Balyoz ve Ergenekon davalarının çürük kanıtlar üzerine inşa edildiği söyleniyor" denildi.

Tutuklamalar dünya basınında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.02.2011 - 16:23

Dünya, Balyoz davasında gerçekleştirilen tutuklamalardan yabancı ajanslar aracılığıyla haberdar oldu.

Ankara kaynaklı haberlerde 133 emekli ve muvazzaf subay hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı duyurulurken, "Güvenlik güçleri mahkemenin tüm kapılarını hemen kapattı ve sanıkları tutukladı, tutuklananlar arasında eski hava kuvvetleri komutanı ve deniz kuvvetlerinden üst düzey komutanlar var. Subaylar mahkeme kararını protesto etmek için askeri marşlar söylemeye başladı" denildi.

Aralarında yüksek rütbeli generallerin de bulunduğu subayların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İslami yönelimli hükümetini "2003 yılında devirmek" komplosuyla suçlandıkları belirtilen haberde Cuma günkü duruşmaya değin tüm subayların biri hariç tutuksuz olduğu bildirildi. Haberde davanın, hükümetin bir zamanlar Türk siyasi yaşamında hakim konumda bulunan ordu karşısında artan güvenini ortaya koyduğu belirtildi, "Yüksek rütbeli subayların tutuklanması bir zamanlar düşünülemezdi" denildi.

Balyoz davasındaki suçlamalar arasında "Cuma namazı sırasında en az iki büyük caminin havaya uçurulması, kimi Hristiyan ve Yahudi liderlere suikast düzenlenmesi ve bir Türk savaş uçağının düşürülmesi ve ülkenin ezeli düşmanı Yunanistan'ın üzerine atılması" gibi senaryoların bulunduğu belirtilen yabancı ajan haberlerinde, savcıların komplocuların askeri darbe için gerekli olan kaosu yaratma peşinde olduklarını söyledikleri hatırlatıldı. Dünya basını Balyoz'u şöyle öğrendi:

"-1960'tan bu yana üç Türk hükümetini deviren ve 1997'de İslami liderliği bulunan bir hükümete çekilmesi için baskı yapan ordu, bu gibi komplo iddialarını, belgelerin, bir iç çekişme senaryosunu canlandıran subayların askeri eğitim seminerinde kullanıldığını söyleyerek reddediyor.

-Bağımsız değerlendirilmesi yapılamayan kanıtlarda Türkler, komplonun gerçekliği ve karşı karşıya kalınan tehdit konusunda bölünmüş durumda.

-Sanıkların temyize başvurmaları bekleniyor.

-Aralarında akademisyenlerin, gazetecilerin, politikacıların ve askerlerin bulunduğu 400'den fazla kişi de hükümeti alaşağı etmeye yönelik farklı komplo suçlamaları nedeniyle yargılanıyor. Bu, 'Ergenekon' olarak adlandırılan laik milliyetçi çetenin komplosuyla ilgili bir dava.

-Eleştirmenler Balyoz ve Ergenekon davalarının çürük kanıtlar üzerine inşa edildiğini ve Erdoğan'ın laiklik yanlısı muhaliflerini susturmaya dönük tasarlandığını söylüyor. Hükümet davaların siyasi motivasyonla açıldığını reddediyor ve sadece, demokrasinin geliştirilmesini sağlamaya çalıştığını söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler