"Tütün fonu devam etmeli"

Tütün Eksperleri Derneği, Tütün Fonu kesintisinin 2010'dan başlayarak 2018'e kadar sıfırlanmasına tepki göstererek, Tütün Fonu'nun devam etmesi gerektiğini belirtti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.05.2009 - 08:29

Tütün Eksperleri Derneği yaptığı açıklamada, 1988 yılında, tütüncü bir ülke olarak bilinen Türkiye'nin Amerikan blend sigaralar üretmek için Cumhuriyet tarihinde ilk defa tütün ithal etmeye başladığı anımsatılarak, 1988 yılında 3.5 milyon dolar karşılığı toplam 610 ton ile başlayan tütün ithalatının, 2008 yılı sonu itibarıyla 81 bin tonu bulduğu ve karşılığında ödenen bedelin ise 350 milyon doları aştığına dikkat çekildi.

2008 yılında Tütün Fonu'na kesilen miktarın kilogram başına 3 dolar üzerinden toplam 243 milyon doları bulduğu ifade edilen açıklamada, Tütün Fonu'nun 2010 yılından itibaren aşamalı olarak dahi olsa kaldırılmak istenmesinin, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ve Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planının amaç ve hedeflerine ters düştüğüne işarete edildi.

Fon kesintilerinin AB'yi ilgilendiren bir konu olmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
"Bir yandan tütün ürünleri üretiminde ana unsur olan hammadde maliyetini 2010 yılından itibaren aşamalı olarak azaltmayı planlamak, diğer yandan halen yüzde 73,25 olan tütün ürünleri üzerindeki vergi yükünü 2012 yılına kadar yüzde 80'lerin üzerine çıkarmayı amaçlamak politik ve teknik olarak nasıl mümkün olabilecek? Her ne gerekçeyle gündeme getirilmiş olursa olsun, Tütün Fonu kesintilerinin devam ettirilerek amacına uygun olarak kullanılması, başta kamu sağlığı olmak üzere ülke ekonomisi ve tütüncülüğü ile imza koyduğumuz uluslararası sözleşmeler açısından bir zorunluluktur."


"Müktesebat uyumundan ziyade başka nedenler aranmalı"

Tütün Fonu'nun AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda yer almasının altında müktesebat uyumundan ziyade başka nedenler aranması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Çünkü, AB'nin Türkiye'ye tütün ihraç etme potansiyeli olmadığı gibi AB tütüncülüğü bitme noktasındadır. Üstelik Tütün Fonu kesintileri AB den çok Dünya Ticaret Örgütü'nün itiraz etmesi gereken bir konudur. Bugüne kadar hiçbir ülke bu konuda DTÖ nezdinde girişimde bulunmamış iken, AB'nin kendisine hiçbir yarar sağlamayacak fakat Türkiye'ye zarar verecek bir konuyu, bugüne kadar görmezden geldiği halde şimdi öne çıkarmasının altında mutlaka başka nedenler aranmalıdır" denildi.

Açıklamada, Tütün Fonu'nun kaldırılması halinde Avrupa'nın en ucuz sigaralarının satıldığı Türkiye'de tütün ürünleri üretiminde önemli bir unsur olan hammadde maliyetinin kilogramda 3 dolar azaltılması anlamına geldiğine dikkat çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler