Uluslararası Af Örgütü: İnsanların hayatlarıyla oynuyorlar
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Hükümete maden faciası araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşma ve tepkilerini gösteren vatandaşların toplanma, ifade örgütlüğü gibi temel haklarına saygı gösterme çağrısında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) internet sitesinde Soma faciasıyla ilgili bir değerlendirme yer aldı. Değerlendirmede "Türkiye'deki maden patlaması trajedisi önlenebilmeliydi" denildi. Hükümetin son patlama, madencilikteki tehlikeli çalışma usulleri ve yeni faciaları önleme noktasında acilen bir araştırma başlatması gerektiği belirtildi. UAÖ Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner'in "Son yaşanan trajediden sakınılmış olmalıydı. Türkiye'de madenlerdeki ölümlerin uzun tarihi işçilerin güvenlikleri konusunda ürpertici soruları gündeme getiriyor. Hükümetin parlamenterlerin ciddi iş kazalarını araştırma çağrılarını reddetmesi sadece şoke etti. İnsanların hayatlarıyla oynuyorlar" sözlerine de yer verildi. Andrew Gardner iddialarını şöyle sürdürdü: "Türk yetkililer patlamanın nedenleri konusunda acil bir araştırma başlatmalı. Kurbanlar ve ailelerinin durumları için çareler üretilmeli. Soma Holding araştırma sürecinde tam işbirliğinde bulunmalı ve araştırmanın sonuçları kamuoyuna açıklanmalı."
UAÖ: TÜRK MADEN FACİASININ ORTAYA KOYDUĞU ÜÇ ENDİŞE ÜÇ NEDENİ
"İnsan Hakları Şimdi Blogu"nda da faciaya ilişkin bir başka değerlendirme yayınlayan UAÖ olayın her tür standarda göre bir "trajedi" olduğunu belirtti. Hükümetin eleştiriler arttıkça "Bu gibi patlamalar madenlerde her zaman olur. Bunlar dünyanın başka bir yerinde olmuyor değil" gibi gerekçelerle savunma pozisyonuna geçtiğini kaydeden UAÖ "Erdoğan Soma'daki maden kazasının 'benzeri her zaman olan' türden, trajik olmasına rağmen öngörülemeyen ve kaçınılamayan bir kaza olduğunu öne sürüyor. Maden felaketi ve hükümetin saatler içinde buna verdiği karşılık endişelenmek için en az üç ana neden ortaya koyuyor" dedi ve endişe nedenlerini şöyle sıraladı:
1. Türkiye'nin endüstriyel güvenlik konusundaki zayıf sicili: Türkiye AKP yönetimi altında dikkate değer bir ekonomik büyümeye sahip oldu. Maalesef bu büyümenin önemli maliyetleri de var. Ekonomik eşitsizlik arttı. Bu arada Türkiye'nin asla güçlü olmayan endüstriyel güvenlik sicili kötüleşmiş görünüyor. 1941 yılından bu yana 3 bin madenci Türk madenlerinde öldü, bunların üçte birinden fazlası AKP'nin iktidara geldiği 2002'den sonra ölenlerdi.
2. Hükümet gözetimde açıkça başarısız oldu: Türk hükümetine göre maden düzenli olarak denetimden geçiriliyor, buna en sonuncusu geçen Mart ayında gerçekleştirilen son iki yıldakiler dâhil. Aynı zamanda Wall Street Journal'da belirtildiği gibi, kamuoyunda madenin güvenlik siciline ilişkin aleni sorular var.
3. Barışçıl gösterilerin polis tarafından bastırılması: Felaket sonrasında Türkiye'nin bazı şehirlerinde protestolar patlak verdi. Bir kez daha protestolar tazyikli su, biber gazı ve copla karşılık buldu.
HÜKÜMETE ÇAĞRI
UAÖ hükümete facia için acil araştırma başlatması çağrısı yanında "Ayrıca, UAÖ Türk yetkilileri bir kez daha vatandaşlarının temel toplantı ve ifade özgürlüğü haklarına saygı göstermeleri çağrısında bulunuyor" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği