Üniversite çok kalacak yurt yok

Türkiye genelinde yaklaşık 217 bin olan devlet yurdu kapasitesi, AKP hükümetinin her ilde açtığı üniversitelerle sayıları 1.7 milyonu bulan üniversite öğrencilerine barınma imkânı sağlamaya yetmiyor.

Üniversite çok kalacak yurt yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.09.2009 - 07:44

Üniversitelerde okuyan öğrenci sayısının 1.7 milyonu bulmasına karşın, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (YURTKUR) Türkiye genelindeki yurt kapasitesinin 217 bin olması, bu yıl kayıt olacak yüz binlerce üniversitelinin barınma sorunuyla yüzleşeceği gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Devlet yurtlarının kapasitelerinin yetersiz olması öğrencileri tarikat ve cemaat yurtlarının kucağına itiyor.

Bu yıl üniversiteyle ilk kez tanışacak yaklaşık 500 bin öğrenciden yalnızca 90 binine devlet yurdu imkânı sağlanacak olması 100 binlerce adayın cemaat ve tarikat yurtlarına teslim edilmesi anlamına geliyor. YURTKUR’un verilerine göre, Türkiye genelinde yaklaşık 217 bin olan devlet yurdu kapasitesi, YÖK’ün yaptığı kontenjan artışları ve AKP hükümetinin her ilde açtığı üniversitelerle sayıları 1.7 milyonu bulan üniversite öğrencilerine barınma imkânı sağlamaya yetmiyor. YÖK’ün kontenjan artışlarıyla üniversiteye yerleşecek öğrenci sayısını 90 bin arttırarak 617 bine çıkarmasına karşın YURTKUR, yeni akademik yıl için 210 bin olan kapasitesini yalnızca 7 bin arttırarak 217 bine yükseltebildi. YURTKUR 2008-2009 akademik yılında da yurt için başvuran yaklaşık 400 bin öğrenciden yalnızca 89 bin 579’unu doğrudan devlet yurduna yerleştirebilmişti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, üniversite eğitim sürecinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Çok sayıda öğrencinin yaşadıkları illerin dışındaki illere üniversitede eğitim almak için gittiğini ifade eden Kılıç, barınma gereksiniminin öğrencilerin karşısında büyük bir sorun olarak durduğunu kaydetti. Kılıç, AKP hükümetinin her ile gecekondu olarak nitelendirilebilecek üniversite açarken, gerekli altyapının önemsenmediği ve yeni yurtların açılmadığına işaret etti.

Öğrencilerin devlet yurtlarının kapasitelerinin yetersiz olması nedeniyle öğrencilerin çoğunun tarikat ve cemaat yurtlarına gitmek zorunda bırakıldığını vurgulayan Kılıç, “Bu sorun en kısa zaman içerisinde çözülmelidir. Bütün üniversite öğrencilerinin kalabileceği yurtlar yapılmalıdır. Yurt yapımları tamamlanana kadar da öğrencilere barınma ihtiyaçlarını karşılayabileceği maddi bir destek verilmelidir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın verilerine göre, yükseköğretim öğrencilerine hizmet veren özel yurt sayısı 2008-2009 akademik yılının başında toplam 1226 olarak belirlendi. Özel yurtların toplam kapasitesi ise 71 bin 127 olarak hesaplanırken söz konusu yurtların yüzde 55’i dernekler, yüzde 4’ü vakıflar, yüzde 11’i ise şahıslar tarafından işletiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler