Üstün zekalı çocuklar için merkezlere ihtiyaç var
Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Başkanı Mehmet Hilmi Eren, üstün zekalı çocukların eğitimlerini kolaylaştırabilmek için Türkiye'deki bilim ve sanat merkezlerinin sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.
Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Başkanı Mehmet Hilmi Eren, “Ülkemizde 682 bin üstün zekalı çocuktan yalnızca 10 bininin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) bu sayıyı, ailelerin ve öğretmenlerin bilinçlendirilmesi ile arttırabiliriz. Burada her yıl üstün zekalı çocukların seçildiği seçmeler yapılıyor. Ailelerin son derece bilinçli olması ve BİLSEM sınavlarını takip etmesi gerekir” dedi. Eren, 30 Mart’ta Türkiye de bir ilk olarak Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü Çalıştayı gerçekleştirileceğini kaydetti.
TÜBİTAK belirlediği rakamlara göre, Türkiye de 682 bin üstün zekalı çocuk bulunuyor. TÜZDER Başkanı Mehmet Hilmi Eren, Türkiye’nin yüzde 2’lik kesimini kapsayan üstün zekalı çocukların, topluma kaliteli bireyler olarak kazandırılması için akademik eğitimlerinin yanısıra, duygusal zekaları yönünden de eğitilmelerinin önemli olduğuna dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın üstün zekalı çocuklar konusunda önemli bir adım atarak, 5 yıllık bir çalışma yaptıklarını belirten Eren, şöyle devam etti: “Üstün zekalı çocuklarımızın eğitimi için, Bakanlık, 2013-2017 yıllarını kapsayan ‘Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı’nı yürürlüğe koydu. Bu uygulamanın ilk adımı üstün yetenekli ve üstün zekalı bireyleri saptamaktır. Benzeri uygulamaların çoğaltılması, ülkemiz adına kuşkusuz önemli bir hizmet olacaktır. Aynı zamanda her okulda destek eğitim odaları olması gerekir. Bu yasal hak olan ancak; ailelerin kullanmadığı bir yasadır. Biz TÜZDER olarak, destek eğitim odaları için öğretmenlere eğitim veriyoruz.”
Selçuklular’dan Osmanlı’ya
Türkiyede üstün zekalı çocuklarla ilgili geçmişte çalışmalar yapıldığını kaydeden Başkan Eren, “Üstün zekalı çocuklar için Selçuklular da ‘Gulemhaneler’ denilen bir sistem uygulanıyordu. Osmanlı da ise ‘Enderun’ sistemi vardı. Batılı bilim adamları ilk zeka testini Enderun’da uygulamışlardır. Cumhuriyet döneminde ise 1948 yılında İsmet İnönü’nün teşviki ile ‘Harika Çocuk Yasası’ olarak da bilinen ‘İdil Biret ve Suna Kan Yasası’ çıkarıldı. Bu yasa, üstün yetenekli çocuklar için uygulanan önemli bir yasa idi’ diye konuştu.
(Fotoğraf: Seda Eycan)
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!