Uyuşturucu kullanımında ürküten artış

Uyuşturucu kullanım yaşının 10'a kadar indiği, madde kullanım merkezlerine başvuruların da yüzde 674 arttığı belirlendi.

Uyuşturucu kullanımında ürküten artış
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.04.2018 - 22:30

İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç ile İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir, AKP iktidarı döneminde uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu kullanımına bağlı sorunların arttığını belirterek, “Yapılan bilimsel çalışmalar son yıllarda madde kullanımı ile ilişkili tedavi merkezlerine ayaktan başvuruda yüzde 674, yatan hasta sayısında yüzde 381, madde bağlantılı toplam ölüm sayılarında yüzde 220 oranında artış gerçekleşirken, ‘uyuşturucu’ madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında bulunanların sayısındaki artış oranı yüzde 401 olmuştur. AKP döneminde uyuşturucu maddeyi ilk kullanım 10 yaşına kadar inmiştir. Uyuşturucu kullanımını tetikleyen faktörler AKP döneminde hızla artmaktadır. Düşük eğitim seviyesi, işsizlik, borçlanma, göç, fuhuş ve şiddet madde kullanımını tetikleyen faktörler arasında yer almakta ve son yıllarda bu faktörler hızla artmaktadır” dediler.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün İstanbul’da katıldığı Yeşilay ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Emperyalistlerin en büyük silahı alkol ve afyon olmuştur. Anayasada devletin gençlikle ilgili görevi sayılırken orada ‘Devlet gençlerini kumardan, uyuşturucudan korur’ diyor. Bizden önce gelen yönetimlerin hiçbiri bunu uygulamadı. Ama biz uyguluyoruz. Şu anda bizim yönetimimizde olan yerlerde asla böyle bir şey olamaz” açıklaması üzerine Kılıç ve Demir, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) başta olmak üzere bazı araştırma ve rapor sonuçlarını bir araya getirerek analiz değerlendirmesi yaptı.

İşsizlik ve borç tetikliyor

İşsizlik ve borç tetikliyor “AKP döneminde gençlerin uyuşturucudan korunduğunu iddia ediyorsunuz. O halde soruyoruz. Uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu kullanımına bağlı sorunlar AKP döneminde neden bu kadar artmıştır?” diyen Demir ve Kılıç, yapılan bilimsel çalışmalarda son yıllarda madde kullanımı ile ilişkili tedavi merkezlerine ayaktan başvuruda yüzde 674, yatan hasta sayısında yüzde 381, madde bağlantılı toplam ölüm sayılarında yüzde 220 oranında artış gerçekleştiğini anımsattı. Demir ve Kılıç, uyuşturucu madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında bulunanların sayısındaki artış oranının yüzde 401 olduğunu kaydederek, özetle şunlara yer verdi:

“Uyuşturucu kullanımını tetikleyen faktörler AKP döneminde hızla artmaktadır. Madde kullanım sorunu toplumun tüm kesimini etkilemekle birlikte işsiz/ yoksul kesimini daha çok etkilemektedir. Tedavi gören hastaların yüzde 53.9’unun işsiz, yüzde 10.4’ünün düzenli işinin olmadığı, yüze 28.9’unun düzenli işi olduğu ve yüzde 2.7’sinin ise öğrenci olduğu görülmektedir. Eğitim ve öğretim düzeyi düştükçe madde kullanım/bağımlılık sorunu artmaktadır. Tedavi gören hastaların yüzde 70.7’si ilk ve ortaöğretim mezunu, yüzde 24.4’ü lise mezunu, yüzde 3.3’ü yüksekokul mezunu, yüzde 1.7’sinin de hiç okula gitmemiş olduğu görülmektedir. Eğitim seviyesinin düşmesi, işsizliğin artması, yurttaşların yaşamlarını borçla döndürmeye çalışması, ülkemize gelen göçmen sayısının hızla artması, fuhuş ve şiddet olaylarında meydana gelen artışlar madde kullanımını tetiklemektedir. Toplumsal sahiplenme olmazsa bağımlılık sorunu ve sonuçları büyük ölçüde yalnızca bağımlıların ve ailelerinin yaşadıkları, katlandıkları bir sorun haline gelmektedir. Tedavi sonrasını sosyal rehabilitasyon aşaması takip etmediğinden madde bağımlılarının tekrar kısa sürede madde kullanmaya başladıkları belirtilmektedir. Bu sorun hiçbir bilimsel veriye dayanmadan salt geçmişi karalayarak çözülemez; bilim ve tıp, bilimsel veriler ışığında tartışmayı gerektirir. Madde kullanımı, bağımlılığı bir suç değil tedavi edilebilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon