Vakıf üniversitelerinden atılan öğretim elemanları için dayanışma
Vakıf üniversitelerinde öğretim yılının başında yaşanan öğretim elemanı kıyımını kınamak ve güvencesiz konumda çalışanlarla dayanışmak için destek mesajı verildi
Üniversite Dayanışma Platformu (ÜDP), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD) İstanbul Şubesi ve Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, vakıf üniversitelerinde yeni öğretim yılının başında yaşanan öğretim elemanı kıyımını kınamak ve güvencesiz konumda çalışanlarla dayanışmak için Koç Üniversitesi, Beykent ve Doğuş Üniversitesinde işten çıkarılan öğretim elemanlarıyla bir araya geldi. İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu almasına rağmen yerine yapılan atamayla haksızlığa uğrayan Prof. Dr. Raşit Tükel, Üniversite Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını okudu. Kanun gereği kar amacı gütmemesi gereken vakıf kurumlarının, eğitim elemanlarını “gerekçe göstermeden ya da keyfi belirlenen ve dayatılan performans kriterleri gerekçe gösterilerek” işsiz bırakıldığını söyleyen Tükel, verilen kararlarla öğrencilerin mağdur edildiğine ve verilen eğitimin kalitesinin düştüğüne dikkat çekti.
‘Yapılanlar hukuka aykırı’
Toplantıda konuşan ÇHD Çalışma Komisyonu Üyesi avukat Ceren Uysal da vakıf üniversitelerinin hukuka aykırı bir şekilde kamu üniversitelerinden farklı tutulduğunu söyledi. “Kovulmadı, sadece sözleşme uzatılmadı” gibi açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ve insanlarda yaratılmak istenen bir algı olduğunu söyleyen Uysal, eğitimde süreklilik ilkesinin geçerli olması gerektiğini savundu. Doğuş Üniversitesinde bazı eğitim görevlilerinin haksız yere işten çıkarıldığını, sonrasında davayı kazanıp geri dönmelerinin ardından dosyaları daha Danıştay'dayken tekrar kovulduklarını hatırlatan Uysal, “Eğitimde dönüşüm lazım. Bunun bir ayağı vakıf üniversiteleri. En temel sorun mobbing ve iş güvencesi yoksunluğundan örgütlenememe” dedi , ve hukukçu akademisyenlere çağrıda bulundu.
Koç Üniversitesindeki protestoya çağrı
Koç Üniversitesinde işten atılan akademisyen Osman Şahin, herhangi bir resmi yazı ya da bildirim almadan kendisinin işine son verildiğini söyledi. İki sene önce Koç Üniversitesi’nde taşeron işçilerin işten atılması sonrası öğrenci ve eğitimcilerin dayanışmasıyla 160 işçinin geri alınması olayını anımsatan Şahin, şimdi mezunu olduğu ve 7 sene öğretim görevlisi olarak çalıştığı üniversitenin kapısından alınmamakla tehdit edildiğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'