'Validebağ'da yeşil alan istiyoruz' eylemi
Yapılaşmaya açıldığı iddiaları nedeniyle çevrecilerin nöbet tuttuğu ve imza kampanyalarının düzenlendiği Validebağ Korusu’nun hemen yanında bulunan otopark alanında dini tesis yapılması için başlatılan çalışmalar mahallelinin tepkisine neden oldu. Üsküdar Belediyesi’nin kepçe ve inşaat malzemeleri getirerek çalışma başlattığı alanda eylem yapan mahalle sakinleri insan zinciri oluşturdu.
Üsküdar İlçesi Altunizade Mahallesi'nde otopark olarak kullanılan alan, Validebağ Korusu'nun hemen bitişiğinde yer alıyor, koruya küçük bir yol ile geçiş yapılabiliyor. 24 Eylül 2014 tarihinde Üsküdar Belediyesi tarafından yapı ruhsatı verilen 1200 metrekarelik arazide cami, imamevi, dinlenme evi, şadırvan ve musalla taşından oluşan bir yapı grubunun inşa edileceği iddia ediliyor.
PARK ALANINDAN DİNİ TESİS ALANINA ÇEVRİLDİ
Planlarda yeşil alan olarak gözüken ancak yıllardır otopark olarak kullanılan alanda basın açıklaması yapan grup, 2012 yılında yapılan plan tadilatı ile ‘park alanı’ndan ‘dini tesis alanı’na dönüştürülen araziyle ilgili hukuki sürecin devam ettiğinin altını çizdi. Basın açıklamasında “Halen devam eden dava sürecinde çıkan 3 bilirkişi raporu bu alana dini tesis yapılmasının uygun olmadığını belirtmiştir. Mahalle sakinleri günledir kepçe getirtilerek yapılmaya çalışılan inşaata direnmektedir” ifadelerine yer verildi.
KORUNUN DİBİNDE YAPILAN TESİS BETONLAŞMAYA YÖNELİK BİR ADIMDIR
Arazinin Validebağ Korusu ile bitişik olduğunu vurgulayan grup şu açıklamayı yaptı: “İstanbul’un tek tük yeşil alanlarından birinin yanı başında usulsüz olarak yapılan bu betonlaşmaya kesinlikle karşıyız. Korunun hemen dibinde yapılan bu tesisin korunun betonlaşmasına yönelik atılan bir adım olarak görüyoruz. Çok yakın mesafede 3 caminin yakın olduğu düşünüldüğünde, dini tesis yapacağız denilerek insanların dini duygularının istismar edildiği açıktır.”
BÖYLE BİR TESİSE İHTİYAÇ YOK
Cami, imamevi, dinlenme evi, şadırvan ve musalla taşından oluşan bir yapı grubunun, otopark alanına sığmayacağını belirten mahalle sakini Deniz Alkan “Burada bir hukuk mücadelesi verirken belediye bizi yok sayarak burada inşaatı yapacaklarını söylüyorlar. Biz hukuk sürecinin beklenmesini istiyoruz. Bu yapılaşma hemen Validebağ Korusu'nun yanında olduğu için koruya da taşacağı endişesini taşıyoruz” dedi. Plan tadilatının mahalle sakinlerinin fikri alınmadan yapıldığının altını çizen Alkan “Böyle bir tesise ihtiyaç yok. Yakında 3 tane cami var” diye konuştu.
ÇOCUKLARIN TALEBİ: DAHA ÇOK YEŞİL ALAN
7. Sınıf Öğrencisi Nazlı Çelik ve 6’ıncı Sınıf Öğrencisi Nur Melike Şen de Validebağ Korusu'nun yanındaki alanın da ağaçlandırılmasını talep ettiklerini belirterek “Burası daha fazla ağaçlı alan olabilir. Bir sürü cami var, AVM var. Daha çok ağaçlık alan olmasını istiyoruz” dedi.
CAMİ YAPILABİLMESİ İÇİN 5 BİN METREKARE GEREKİYOR
Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk ise Üsküdar Belediyesi’nin verdiği ruhsatın hukuka aykırı olduğunu savunarak “1/bin’lik plan dahi yapılmadan buraya ruhsat verilmesi suçtur, imar kanuna aykırıdır. Üsküdar Belediyesi bu ruhsatı düzenleyerek suç işlemiş durumda” diye konuştu. Belediyenin görevinin yeşil alanları korumak olduğunun altını çizen Yılmaztürk, “Buranın otopark olarak kullanılıyor olmasının suçu vatandaşın değil belediyenindir” dedi. Yılmaztürk, imar hukukuna göre 1200 metrekarelik parsele cami yapılamayacağını öne sürerek “Cami yapılabilmesi için minimum 5 bin metrekare gerekiyor. Mescit için bile 2 bin metrekare alan gerekiyor” diye konuştu.
BİLİRKİŞİ RAPORU: MİNYATÜR MESCİT İNŞAASI BİLE MÜMKÜN DEĞİL
5 Temmuz 2013 tarihinde hazırlanan bilirkişi raporuna göre, 1. derece sit alanı olan Validebağ Korusu'nun güney bitiminde yer alan arazinin konut ağırlıklı yerleşme dokusuna sahip olduğu ifade edildi. Hemen yanı başında anaokulu bulunan arazinin açık otopark olarak düzenlendiği tespit edilen raporda “Taşınmazın içerinden yaya bağlantısı ile Validebağ Koru alanına geçiş bulunduğu yaya bağlantısı ile Erzurum sitesi tarafına erişim sağlayabildiği görülmüştür” denildi. Öte yandan bilirkişi raporunda “10 metre yapı yaklaşım mesafesi yerine 5 metre mesafe bırakılması halinde dahi, söz konusu alanda cami değil, minyatür bir mescit inşasının bile mümkün olmayacağı, ilgililerden alınan bilgilere göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın söz konusu uygulamalardan rahatsız olduğu” ifade edildi. Raporda şu ifadelere de yer verildi: “Söz konusu alanın “1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı ile yeşil alandan çıkartılarak cami alanına alınmasının plan yapım ve yöntem ve tekniklerine uygun olmadığı kanaatindeyiz.”
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!