"Van, başka bir depremi tetikleyebilir"
17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi için "yakışıklı bir deprem" nitelemesi yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Van depremini daha da yakışıklı buldu. Van'daki depremin başka bir depremi tetikleyebileceği uyarısında bulunan Şengör "Van'ın civarındaki gerilmenin dağılımı değişti" dedi.
Celal Şengör, Van depreminin gerçekleştiği bindirme fayının dünyada nadir görülen kıvrılma hareketine de yol açtığını belirterek “Van Gölü’nde inceleme yapıldı. Kimi yerlerde su seviyesi değişik. Bazı yerlerde su çekilmiş bazı yerlerde olduğu yerde kalmış. Kıvrılma yüzeyde görülüyor nefis...” değerlendirmesi yaptı. Şengör, Van depreminin kimi bilim insanlarının söylediği gibi “süpriz” olmadığını bölgedeki fayın 1939’da haritalandığını ancak MTA’nın haritasında bu fayın bulunmadığını ifade etti. MTA’nın bu nedenle jeoloji haritasını tekrar elden geçirmeye karar verdiğini, çalışmaların da tamamlandığını haritanın yakında yayımlanacağını söyledi.
Yeni fay haritası geliyor
Türkiye gibi bilimsel çalışma düzeyinin çok düşük olduğu bir ülkede her aktif fayı tek tek incelemenin çok zor olduğunu dile getiren Şengör “Türkiye’nin çok güzel bir aktif fay haritası çıkmak üzere. Bütün fayları biliyoruz demek yine mümkün olmayacak. Hepsini bilebilmek için 1/10 bin ölçeğinde haritalanmaya ihtiyaç var. Türkiye’nin 1/25 bin ölçeğindeki jeolojik haritalaması bile bitmedi” dedi. Şengör Türkiye’nin önemli deprem bölgelerenin yüzde 90’ının yeni harita ile bilinir hale geleceğini söyledi.
İstanbul’da jeolojik çalışma yok
İstanbul’da jeolojik çalışma yapılmadığına dikkat çeken Şengör “MTA’nın İstanbul ile ilgili 1/50 binlik jeoloji haritası var. 1/10 binlik harita şart. İstanbul’un jeolojik yapısını bile bilmiyoruz” diye konuştu. Şengör, İstanbul’un ilk jeoloji haritasının 1804 yılında yapıldığını, ilk jeolojik kesiti ise 2009 yılında kendisinin aldığını dile getirdi. “Harita yetmez kesit alıp yapıyı anlamak gerek” diyen Şengör, şu an kesitin üzerinde çalıştıklarını belirtti. Şengör, zaman kaybetmeden İstanbul’un jeoloji haritasının tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Nemrut’ta patlama riski
Van civarının volkanik bir bölge olduğunu anımsatan Şengör, Nemrut’un her an patlayabileceğine dikkat çekti. Şengör, “Ama patlamanın eli kulağında değil” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:“Etrafta iyi bir sismolojik ağ varsa önceden belirtiler görülüyor. Mağma yukarı bir anda çıkmıyor, yavaş yavaş yükseliyor. İtalyanlar çok iyi biliyor bunu. Biz de Nemrut’ta olacak bir patlamayı önceden bilebiliriz çünkü Hacettepe Üniversitesi tarafından yakından takip ediliyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'