Ve Filistin bayrağı Birleşmiş Milletler'de
Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne Filistin bayrağının asılmasına ilişkin tasarı, 193 üye ülkeli BM Genel Kurulu'ndaki oylamada 119 ülkenin "evet" oyunu alarak kabul edildi.
Filistin bayrağının Birleşmiş Milletler'e (BM) asılmasıyla ilgili tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.
193 üye ülkeli BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Filistin bayrağının BM'ye çekilmesini içeren tasarı 119 ülkenin "evet" oyunu alarak kabul edildi. 45 ülkenin çekimser kaldığı tasarıya 8 ülke "hayır" oyu verdi. Tasarıya "hayır" oyu veren ülkeler, İsrail, ABD, Kanada, Avustralya, Marshall Adaları, Tuvalu, Palau ve Mikronezya olarak sıralandı.
Toplantıda söz alan üye ülke temsilcilerinin birçoğu, "üye olmayan gözlemci devlet" statüsündeki Filistin'in bayrağının BM'ye çekilmesinin yeterli olmayacağını, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını desteklediklerini bildirdi.
Türkiye adına toplantıda konuşan BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler, tasarının kabul edilmesiyle, Filistin halkına karşı haksızlığı gidermek için tarihi ve sembolik anlamda önemli bir adım atıldığını söyledi. Eler, tasarının, "Filistin'in BM'ye tam üyelik yolunda önemli bir dönüm noktası" olarak kabul edildiğini kaydetti.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da tasarıyı, "bağımsız bir devlet olarak tanınma yolunda önemli ve yeni bir adım" olarak niteledi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise BM'ye Filistin bayrağının çekilmesinin müzakerelere bir alternatif olmayacağını ve ABD'nin tasarıya karşı olduğunu bildirdi.
Tasarının kabul edilmesiyle, BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüyle temsil edilen Vatikan ve Filistin'in bayrakları 193 üye ülke bayraklarının bulunduğu yere 20 gün içinde asılması gerekiyor. Vatikan'dan daha önce yapılan açıklamada, Vatikan bayrağının BM'ye asılması konusunda bir girişimde bulunulmayacağı belirtilmişti.
Filistin bayrağını BM Genel Merkezi'nde göndere, 70. Dönem Genel Kurul toplantıları için ABD'ye gelecek Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın çekmesi bekleniyor.
Filistin'in, BM'ye üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazanması için 2012'de yapılan oylamada ise 193 üye ülkeden 138'i Filistin'i desteklemişti. Oylamada 9 ülke hayır oyu verirken, 41 ülke çekimser kalmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'