Ve Senato yasayı onayladı

Sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısı Fransa Senatosu'nda kabul edildi. Fransız Senatosu'nda tasarının reddi yönündeki 3 önerge kabul görmedi. Toplam 213 kişinin katıldığı oylamada tasarı 127 evet 86 hayır oyuyla kabul edildi. Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, "Bu çok yanlış bir karar. Bunun sorumlusu biz değiliz. Biz elimizden geleni yaptık" dedi.

Ve Senato yasayı onayladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.01.2012 - 11:16

Fransız Senatosu, "soykırımların inkarı"nı cezalandıran yasa tasarısını kabul etti. Senato'da saatlerce süren görüşmelerin sonucunda yapılan oylamada tasarı, 86 "hayır" oyuna karşı 127 "evet" ile kabul edildi.

Fransız yasalarıyla "soykırım" olarak tanınan suçların reddinin, bir yıla kadar hapis ve 45 bin euro tutarında para cezasıyla cezalandırılmasını öngören tasarı, 22 Aralık'ta Fransız Meclisi'nde kabul edilmişti.

Senato'da Türkiye'nin saatiyle saat 16'da başlayan oturumda ilk olarak Kanunlar Komisyonu'nun, tasarının, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle gündemden düşürülmesine ilişkin önergesi reddedildi.

Senatodaki oturum sırasında özellikle hükümet adına tasarıyı söz alan Parlamento İlişkilerinden Sorumlu Bakan Patrick Ollier, hükümetin Kanunlar Komisyonu'nun önergesine karşı olduğunu açık bir biçimde dile getirmişti.

 

"Elimizden geleni yaptık"

Fransa Senatosunun, Ermeni yasa teklifini kabul etmesinden sonra Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, "Bu çok yanlış bir karar. Bunun sorumlusu biz değiliz. Biz elimizden geleni yaptık" dedi.

Burcuoğlu, "Türkiye'ye istişareler için çağrılacak mısınız" sorusuna da "Bu da seçeneklerden biri" yanıtını verdi.
 

 


Sarkozy'ye gidecek

Senato Genel Kurulu’ndan hiçbir değişikliğe uğramadan geçen yasa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına sunulacak. Bu durumda, Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde onaylaması gerekiyor.

Öte yandan, bu süre içinde 60 senatör ya da parlamenter, Senato ya da Parlamento başkanlarından biri, yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesi'ne gidebilecek.
Yasa uygulamaya geçse de bu yasadan yargılanan kişiler Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunabilecek.

 

Teklifin gündemden düşürülmesi reddedildi

Fransız Senatosu, Kanunlar Komisyonunun, "soykırımların inkarını" cezalandıran yasa tasarısının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle gündemden düşürülmesi önergesini reddetti.

Oylamadan önce yeniden söz alan Parlamento İlişkilerinden Sorumlu Bakan Patrick Ollier, Kanunlar Komisyon Başkanı Jean Pierre Sueur'ı eleştirerek, tasarının anayasaya aykırı olmadığını savundu. Bakan ayrıca, hükümetin Kanunlar Komisyonu'nun önergesine karşı olduğunu açık bir biçimde dile getirdi.

Kanunlar Komisyonu önergesinin reddedildiği oylamada 200'den fazla Senatör'ün vekalet yoluyla oy kullanması dikkat çekti. Oturumda yaklaşık 50 Senatör olmasına rağmen 263 oy çıktı. Oylama sonucunda önerge 86 oya karşı 167 oyla reddedildi. Böylece, görüşmelerde bulunmayan 200'den fazla senatör vekalet sistemiyle oy kullanmış oldu.

 

İkinci ve üçüncü öneri de reddedildi

Genel kuruldaki ikinci değişiklik önergesi için 81 senatör ''evet'', 171 senatör ''hayır'' oyu verdi. Genel kurulda senatör Jacques Mezard tarafından sunulan üçüncü önerge için 196 senatör ''hayır'', 42 senatör ''evet'' oyu verdi.

 


Katılım yine çok düşük

Senato'daki oturum yaklaşık 50 kişiyle açıldı. Genel Kurul'da 60'tan fazla senatörün olduğu belirtildi. Senato'nunsa 348 üyesi bulunuyor.

577 parlamenterin yer aldığı Fransız Parlamentosu’nda, 22 Aralık'ta 60 kişinin katıldığı oturumda yaklaşık 50 oyla geçmişti.

 

Fransa'dan itidal çağrısı

Fransa Senatosu'nun “soykırımı inkâr tasarısını” ele almasına saatler kala Türkiye'den gelen tepkilerin sertleşmesi üzerine, Fransa, Türkiye'ye "itidal" çağrısında bulundu.
 

Türkiye yaptırma gitmişti

Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te kabul edilen tasarı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddedenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro’ya kadar da para cezası verilmesini öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti.

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.

İlgili haber için tıklayınız;

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon