Verhoeven: Obama, dünya için bir umut

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde düzenlenen 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali için Antalya'da bulunan Verhoeven ''ABD'deki bu seçimin ardından cumhuriyetçilerden kurtulmamız gerekiyor. Çünkü Obama, bütün dünya için bir umuttur'' dedi.

Yayınlanma: 11.10.2008 - 10:52
Abone Ol google-news

Hollywood'un ünlü yönetmenlerinden Paul Verhoeven, ''ABD'deki bu seçimin ardından cumhuriyetçilerden kurtulmamız gerekiyor. Çünkü Obama, bütün dünya için bir umuttur'' dedi.

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde düzenlenen 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali için Antalya'da bulunan Verhoeven, festival çerçevesinde düzenlenen ''masterclass'' bölümünde sinemaseverlerle bir araya gelerek, sinema yaşamıyla ilgili soruları yanıtladı.


"Temel İçgüdü'yü polis eşliğinde çektik"

Paul Verhoeven, 1992'de çektiği Sharon Stone ve Michael Douglas'ın başrollerini paylaştığı ''Temel İçgüdü'' adlı filminin, çekimlerin yapıldığı dönemde eş cinsellerin büyük tepkisiyle karşılaştığını söyledi.

Verhoeven, şöyle konuştu:
''Biseksüel ve katil olan baş kadın karakterin dedektif olarak değiştirilmesini istediler. Bu olmayınca da setimize kadar gelip kabloları kestiler, lambaları kırdılar. Filmi polis eşliğinde çekmek zorunda kaldık. Ancak film yayınlandıktan sonra biseksüel kızın ne kadar güçlü bir karakter olduğunu gördüler. Biseksüel olan baş kahraman gücün simgesiydi. Filmin vizyona girmesinin ardından eş cinseller de düşüncelerini değiştirdi. Artık bu filme karşı değillerdi.''


Başkanlık seçimi

Paul Verhoeven, ABD'deki başkanlık seçiminde bazı sanatçıların adaylara verdiği desteğin seçimi ne yönde etkileyeceği sorusuna da ABD'deki televizyon yıldızı Oprah Winfrey'in Obama'ya verdiği desteği örnek gösterdi.

''Oprah, Obama'ya destek olursa büyük bir yardımı olur ancak Obama'nın kendi başına yaptığından daha fazlasını yapamaz'' diyen Verhoeven, ''ABD'deki bu seçimin ardından cumhuriyetçilerden kurtulmamız gerekiyor. Çünkü Obama, bütün dünya için bir umuttur. Artık ABD'nin dünyadaki her şeyi yok eden bir ülke olarak görülmesini istemiyorum'' diye konuştu.


Paul Verhoeven Kimdir?

1938 Amsterdam doğumlu Paul Verhoeven, matematik ve fizikle ilgili eğitim gördü. Belgesel çekerek kariyerine başlayan Verhoeven, 1971'de ''Business is Business'' adlı tiyatro oyununu yönetti. Verhoeven, 1973'te çektiği ''Turkish Delight'' filmiyle ünlendi.

Filmlerinin getirdiği uluslararası şöhretten sonra Hollywood'a transfer olan yönetmen, burada çektiği ''Robocop'' ile sinema ve özellikle bilim kurgu türünde çığır açtı. Ardından Arnold Schwarzenegger ve Sharon Stone'un baş rollerini paylaştığı ''Gerçeğe Çağrı'' filmini yönetti. Verhoeven, 1992'deki Sharon Stone ve Michael Douglas'ın rol aldığı ''Temel İçgüdü'' filmiyle eski tarzına döndü. Eş cinseller ve dindarlardan farklı tepkiler alan film, bir cinayeti araştıran dedektif ile cinayetle bağlantılı olduğundan şüphelenilen kadın yazar arasındaki gerilimi yansıtıyordu.

2006'da yeniden bir Hollanda yapımına soyuna yönetmen, 16 milyon avroya mal olan ''Kara Kitap'' ile en pahalı Hollywood filmini de çekmiş oldu. Film, Altın Aslan'a aday gösterildiği Venedik Film Festivali'nde ''Genç Sinema Ödülü'' aldı.

Geçen yıl yapılan 64. Venedik Film Festivali'nde jüri üyesi olan yönetmen, Boris Akunin'in küresel terör komplosuyla ilgili çok satan romanından uyarlanan ''Azazel'' isimli projesi üzerinde çalışıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler