Virüslü etler Meclis gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, sağlığa uygun olmayan 12 ton virüslü etin piyasaya sürüldüğü iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, et fiyatlarının artmasının sağlığa uygun olmayan, insan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturan ucuz et ve et ürünlerinin piyasaya sürülmesine neden olduğunu ifade etti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının denetim yapacak yeterli personele sahip olmamasının da denetimlerin sürekli ve etkin olarak yapılmasını engellediğini öne süren Ayhan, "Bu durum, sağlıksız etlerin piyasaya sürülmesine adeta davetiye çıkarmaktadır" dedi.
Ayhan Bakan Eker'e şu soruları yöneltti:
"Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, basına konu olan virüslü etin piyasaya sürüldüğünden nasıl haberdar olmuştur? Hangi işlemler yapılmıştır?
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının piyasaya virüslü et sürüldüğünden ancak Haziran ayında bir şikayet üzerine bilgi sahibi olması, ilgili Bakanlığın gerekli ve yeterli denetim ve gözetim görevini yerine getirmediğini mi göstermez mi?
Piyasaya virüslü et sürülmesinden doğrudan ve dolaylı ilişkisi bulunan firmalar kimlerdir?
Bugün yürürlükte bulunan mevzuatımız halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi için yeterli değil midir? Değil ise 8 yıldır İhale Kanunu'nda onlarca değişikliğe giden AKP Hükümeti, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren böylesi yaşamsal bir düzenlemeyi hangi gerekçelerle gerçekleştirememiştir?
20 Eylül 2010 günü Avrupa Birliği (AB) tarım bakanlarının gayrı resmi toplantısında 'Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı' faslının haziran sonunda müzakerelere açıldığı ifadenizle, Türk Halkının güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimi için Türkiye'nin AB'ye üye olması mı beklenmektedir?
2007-2010 tarihleri arasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ele geçirilen, sağlığa uygun olmayan et ve et ürünlerinin miktarı nedir? İllere göre dağılımı nedir? İnsan sağlığıyla oynayan özel şahıs ve firmalarla ilgili yapılan işlem nedir? Kesilen ceza miktarı nedir? Aynı suçu birden fazla işleyen firma var mıdır? Hangileridir?
Kaçak et ve sağlığa uygun olmayan et sunumunda, et fiyatlarının yüksek oluşunun etkili olduğu iddiası doğru mudur? Et fiyatlarının düşürülmesi için hangi kalıcı önlemler alınacaktır? Sadece canlı hayvan ve et ithalatıyla bu sorun çözülebilir mi?
Kaçak ve sağlık dışı et ve et ürünlerinin daha etkin olarak denetlenmesi için ne tür ek önlemler alınacaktır?"
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği