'Vizelerin kaldırmasıyla ilgili çalışma başlatma kararı alındı'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susılo Bambangu Yudhoyono ile bugün yaptıkları görüşmelerde, tamamen vizelerin kaldırılmasıyla ilgili çalışma başlatma konusunda mutabakata vardıklarını bildirdi.

Yayınlanma: 29.06.2010 - 10:47
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susılo Bambangu Yudhoyono ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono'nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Endonezya'nın uluslararası ilişkilerde yakın bir çalışma içinde bulunduklarını söyledi. Bu ziyaretin ilişkilerin daha yakın olmasını sağlayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: ''Bu ilişkilerimizin turizm ve diğer her şeye yansımasını çok arzu ediyoruz. Zaten iki ülke vatandaşlarına sınırda vize verilmesi kabul edilmiştir. Bugün yaptığımız görüşmelerde, tamamen vizelerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaları da başlatma konusunda yine bir mutabakata vardık. Bütün bunlar mesafe uzak olsa bile işbirliği imkanının çok büyük olduğunu göstermektedir. Bu ziyaretin çok başarılı geçmesi ve Türkiye ile Endonezya arasında her bakımdan ilişkilerin daha da iyi noktaya taşınmasını temenni ediyorum.''

Cumhurbaşkanı Gül, ''Dost ve kardeş Endonezya Cumhurbaşkanını Türkiye'de misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz'' diyerek başladı. Endonezya ile ilişkilerin 16. yüzyıla, Osmanlı Dönemine kadar uzandığını hatırlatan Gül, iki devlet ve halkları arasında güçlü ve iyi ilişkiler bulunduğunu belirtti. Yudhoyono'nun ziyaretinin büyük önem taşıdığını ifade eden Gül, ''Sayın Cumhurbaşkanı, 235 milyon nüfusu olan, dünyanın en büyük Müslüman ülkesi ve dünyanın en büyük Müslüman demokrasisini temsil ediyor. Dolayısıyla böyle bir ülkenin, dost ve kardeş bir ülkenin heyetinin Türkiye'de bulunması bize olağanüstü mutluluk vermektedir. Bu ziyaret 25 yıldan sonra Endonezya'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan bir ziyarettir. Bu açıdan da büyük anlam taşımaktadır. Bu bakımdan da ziyareti tarihi bir ziyaret olarak görüyoruz ve bu ziyaretten sonra ilişkilerimizin yeni bir ivme kazanacağına ve yeni bir safhaya ulaşacağına da inanıyoruz'' diye konuştu. Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono'ya, Bölgesel Temsilciler Konseyi Başkanı ve eski D-8 Genel Sekreteri Dipo Alam'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bakan, bürokrat, rektör, iş adamı ve gazeteciden oluşan geniş bir heyetin eşlik ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bunların iki ülke arasındaki ilişkilerin gücünü ve önemini gösterdiğini söyledi.
 

'Ticaret hacminde hedef 10 milyar dolar'

Görüşmelerde iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin, en güçlü şekilde devam ettiğini gördüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ''Diğer alanlardaki ilişkilerimizi de geliştirme kararını aldık. Uluslararası konuları, ikili ilişkilerimizi gözden geçirdik. Siyasi ilişkilerin yanı sıra özellikle ekonomi, turizm, kültür, eğitim ve savunma sanayi alanlarındaki ilişkilerimizi geliştirme kararını aldık. Bugün imzaladığımız 8 anlaşma ilişkilerimize verdiğimiz önemin açık göstergesidir'' diye konuştu. Yudhoyo'nun İstanbul'da yarın yapacağı temaslar çerçevesinde Türkiye-Endonezya İş Konseyi Toplantısına katılacağını da anımsatan Gül, iş adamlarını daha çok iş yapmaları için teşvik edeceklerini dile getirdi. Endonezya'nın sadece nüfus ve coğrafi olarak değil tabii kaynaklar bakımından da büyük bir zenginliğe sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ülkenin çok köklü bir ekonomik reform sürecinden geçtiğini, bu süreç içerisinde büyük bir kalkınma hamlesi yaşadığını anlattı. Türkiye'nin de Endonezya gibi hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Gül, ''Dolayısıyla bu iki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin büyük olduğunun farkındayız ve bunu teşvik ediyoruz. Gerek ticaret gerekse yatırımlar açısından... Şu anda ticaret hacmimiz 1,5 milyar doları geçmiştir ama kısa dönem içinde bunun 5 milyar dolara daha sonra da 10 milyar dolara çıkması hedefimizdir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Hava Yolları'nın 12 senelik aradan sonra Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya direkt uçuş başlattığını belirterek, üç Avrupa şirketinin Cakarta'ya direkt uçuşu olduğunu hatırlattı. Yudhoyono ile görüşmelerinde bölgesel konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Gül, ''Uluslararası konularda Türkiye ile Endonezya'nın aynı doğrultuda düşündüğünü görmekten bir kez daha büyük bir memnuniyet duyduk iki cumhurbaşkanı olarak. G-20 içerisinde Türkiye ve Endonezya da vardır, D-8'in kurucu iki üyesiyiz. İslam Konferansı Örgütü içerisinde Türkiye ile Endonezya çok yakın iş birliği içerisindedir. Diğer uluslararası inisiyatiflerde de iki ülke yakın çalışma içerisindedir. Bundan sonra çok daha yakın olacaktır'' diye konuştu.
 

İki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı

Basın toplantısından önce Cumhurbaşkanı Gül ve Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyo'nun huzurunda, Türkiye ile Endonezya arasında Teknik İşbirliği Alanında Mutabakat Muhtırası, Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası, Kültür Değişim Programı, Deniz Taşımacılığı Anlaşması, İş Gücünün Geliştirilmesine Dair Mutabakat Muhtırası, Yatırım Destek Mutabakat Muhtırası ve TRT ile Endonezya Televizyonu Arasında Haber ve Program Değişimine Dair Mutabakat Muhtırası imzalandı.

Anlaşmalara Türkiye adına Devlet Bakanı Faruk Çelik, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparaslan Korkmaz ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin imza koydu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım imza töreni sırasında Endonezya Ulaştırma Bakanı Namberi'ye Katip Çelebi'nin Osmanlı deniz savaşlarını anlattığı ''Tuhfetü'l Kibar Fi Esfari'l Bihar'' kitabının İngilizce çevirisini hediye etti. Yıldırım, Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono'ya da kitap hakkında bilgi verdi.

 

'İki halkın kardeşleriyle kaynaşması önemli'

Endonezya Cumhurbaşkanı Susılo Bambangu Yudhoyono, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihinin 16. yüzyıla kadar uzandığını belirterek, "Aramızdaki ortaklığın ve işbirliğinin gelecekte çok daha artarak devam etmesi gerekiyor" dedi. "İki halkın kardeşleriyle kaynaşmasının önemli olduğunu düşündüklerini" kaydeden Yudhoyono, "tsunami afetinden sonra Türk halkının sağladığı yardımı; yardıma ilk koşanlar arasında yer alan Türk ekiplerini hiçbir zaman unutmayacaklarını" söyledi. Cumhurbaşkanı Gül ile son derece yapıcı görüşmeler yaptıklarını belirten Yudhoyono, ikili ilişkileri, bölgesel ilişkileri ve uluslararası platformlardaki ilişkileri ele aldıklarını kaydetti.

Yudhoyono şöyle konuştu: "Süratle büyüyen Türk ve Endonezya ekonomilerinin ve ekonomik ilişkilerin çok daha yüksek seviyeye çekilmesini amaçlıyoruz. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmini 2,1 milyar dolardan, 5 milyar dolara artırma hedefini koyduk. Yoğun çabalar neticesinde, özel sektör aracılığıyla bu hedefe ulaşmayı umuyoruz." Türkiye'deki yatırımcıları, tarım, turizm, altyapı, ulaştırma sanayi ve diğer alanlarda yatırım yapmak üzere Endonezya'ya davet ettiklerini belirten Yudhoyono, özellikle jeotermal enerjinin geliştirilmesi konusunda beraber çalışılabileceğini kaydetti.

Endonezya Cumhurbaşkanı, "politik, kültürel, ticari ve savunma alanındaki işbirliği ve ilişkilerin güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu" belirterek, G-20 ve İslam Konferansı Teşkilatında Türkiye ile beraber çalıştıklarını hatırlattı. Yudhoyono, "Daha refah içinde, daha adil, daha gelişmiş bir dünya ideali için beraber çalışıyoruz" dedi. İki ülkenin, Birleşmiş Milletler içindeki görevlerini de ele aldıklarını kaydeden Yudhoyono, BM forumlarında, farklı mevzularda nasıl koordinasyon içinde pozisyon alınacağını belirlediklerini söyledi.

Yudhoyono, Türkiye'nin güçlü bir savunma sanayisi bulunduğunu belirterek, "Endonezya ile mevcut güçleri birleştirirsek savunma alanında sağlam bir işbirliği yapabileceğimizi vurguladık" diye konuştu. Endonezya Cumhurbaşkanı, Filistin konusunda Türkiye ile benzer bir pozisyona sahip olduklarını kaydetti ve şunları söyledi: "Filistin halkının haklarının teslim edilmesi ve kendilerine ait bağımsız bir devlete sahip olması konusunda ortak görüşe sahibiz. Aynı zamanda Gazze'deki insan haklarının da mutlaka korunması gerektiği ve Gazze'ye insani yardımın temin edilmesi konusunda da mutabık bulunuyoruz." Türkiye'nin, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dostluk ve İşbirliği Anlaşması Grubuna katılmasını büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirten Yudhoyono, Türkiye'nin ASEAN'da yer almasını da "çok arzu ettiklerini" kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler