Yandaş hayalini açıkladı: Ülke şirket gibi yönetilsin (13.01.2017)
Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, anayasa değişikliğini ardından Cumhurbaşkanının darbe sonrası dönemlerdeki gibi bir teknokratlar hükümeti kurmasının daha uygun olacağını söyledi.
Yıllarca ‘Milli irade’ diyerek Meclis’te yapılan meşru muhalefeti bile ‘Milli iradeye saldırı’ olarak niteleyen, Bülent Ecevit’in 57. Hükümet döneminde Kemal Derviş’i dışarıdan bakan olarak atamasını diline dolayan ve halkın seçtiği milletvekillerinin bütün makamların üstünde olduğunu savunan yandaşlar, Meclis’in yetkileri cumhurbaşkanına devreden anayasa paketinin Meclis’e gelmesi ile birlikte aslında ‘milli irade’ veya ‘seçilmişlerin üstünlüğü’ gibi bir önceliklerinin olmadığını itiraf etmeye başladılar.
Anadolu Ajansı’nın eski Genel Müdürü olan Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasa değişikliğinin ardından ABD’de Donald Trump’ın yaptığı gibi, işadamları, profesyonel yöneticiler ve sektör temsilcilerinden oluşan bir hükümet kurmasının milletvekillerinden seçilmiş bakanlardan daga uygun olacağını söyledi.
“MUHTAR KENT BAKAN OLSA, ŞİRKET GİBİ YÖNETSELER…”
Yeni Şafak yazarı, ABD’de yaşamını sürdüren Coca Cola’nın eski CEO’su Muhtar Kent’i bakanlığa aday olarak göstererek “Mesela Muhtar Kent bakan olsa, işadamları kabineye girse de bakanlar kurulunu ir şirket gibi çalıştırsa ne güzel olur” dedi.
ERDOĞAN’IN DA HAYALİ
Kemal Öztürk’ün bakan olarak önerdiği Muhtar Kent, 2 gün önce Saray’da Erdoğan’ı ziyaret etmişti.
DARBE VE KRİZ DÖNEMLERİNİN HÜKÜMET MODELİ
Kemal Öztürk’ün Türkiye için mükemmel olacağını söylediği teknokratlar hükümeti modeli, daha ömnce iki kez birinci ve ikinci nihat Erim hükümetleri döneminde denendi. 1970 darbesinin ardından kurulan 33. ve 34. hükümetler teknokratlar hükümeti olarka kurulmuş ve kimi bakanlar Meclis dışından atanmıştı. Birinci Erim hükümeti 26 Mart 1971 – 11 Aralık 1971 yılları arasında, İkinci Erim Hükümeti ise 11 Aralık 1971 – 22 Mayıs 1972 tarihleri arasında görev yapmıştı.
Yakın dönemde ise İtalya’da yoğun ekonomik kriz ve siyasi baskılar nedeniyle Silvio Berlusconi’nin 12 Kasım 2011’de istifa etmesinin ardından, Mario Monti başbakanlığında bir teknokratlar hükümeti kurulmuştu.
Yandaş yazarın teknokratlar hükümeti kurulması çağrısı, “Ülkede darbe mi oldu yoksa itiraf edilmeyen bir ekonomik kriz yaşanıyor ve bu kriz vatandaşlardan saklanmaya mı çalışılıyor?” sorusunu akıllara getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'