Yargıtay, Türkler'in katilini affetmedi
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, DİSK Genel Başkanlarından Kemal Türkler'i öldüren kişilerden biri olan Ünal Osmanağaoğlu hakkında beraat kararı veren Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler'in, 22 Temmuz 1980 tarihinde evinin önünde otomobiline binmek üzereyken Ünal Osmanağaoğlu ile arkadaşları Aydın Eryılmaz, Abdülsamet Karakuş ve İsmet Koçak tarafından öldürüldüğü, koruma polisi Ali Bilsev'in de yaralandığı iddiası ile kamu davası açılmıştı.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Kemal Türkler'in öldürülmesi olayı ile biten suç nedeniyle 765 sayılı TCK'nin 149/2. maddesine muhalefet suçundan dava açılan Ünal Osmanağaoğlu'nun, bu suçu işlediği konusunda mahkumiyetine yeterli ve kesin deliller bulunmadığı gerekçesiyle beraatına hükmetmişti.
Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Abdülsamet Karakuş, Aydın Eryılmaz, Celal Adan, İsmet Koçak ve İsmail Aydın Esi'ye ait dava dosyalarının akıbeti ve kesinleşip kesinleşmediği konusu dosya kapsamı ile anlaşılamadığı gerekçesiyle bu hususun yeniden araştırılıp denetime olanak verecek şekilde gerekli bilgi ve belgeler getirtilip dosya içine konulduktan sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği belirtilerek, eksik soruşturma gerekçesiyle karar bozmuştu.
Bunun üzerine beraat kararında direnen yerel mahkeme, 1980 yılında öldürülen DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler'in öldürülmesine ilişkin yargılanan Ünal Osmanağaoğlu yönelik tekrar beraat kararı verdi.
Osmanağaoğlu, mahkemede yaptığı savunmada, üzerine atılı suçu işlemediğini, olay tarihinde yurtdışında olduğunu ve 1979 yılında Ankara'da Bahçelievler katliamı olarak bilinen olayın faili olarak arandığını duyunca yasadışı olarak yurtdışına çıktığını ve 1992 yılında Türkiye'ye döndüğünü belirtmişti.
Kararın tekrar temyiz edilmesi üzerine, davayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, görgü tanıklarının ifadeleri ile olayda kullanılan ekspertiz raporunda, Türkler'in İstanbul Merter'deki evinini önünde öldürülmesi eyleminde sanık Osmanağaoğlu'nun eylem yerinin belirlenmesi, keşfinin yapılması ve planlanması sırasında görev aldığı ve olay sırasında da silahla ateş ettiğinin anlaşıldığını belirtti. Daire, yerel mahkemenin kararın ikinci kez bozdu.
Bunun üzerine yerel mahkemenin direnmesi üzerine dava Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkeme kararını bozarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesi gibi karar verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'