"Yasal düzenleme gerekli"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli aylıkları arasında oluşan farkların giderilerek, intibak işlemlerinin yapılmasının, yeni bir yasal düzenleme gerektirdiğini bildirdi.

Yayınlanma: 02.01.2010 - 09:17
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın soru önergesine yazılı yanıt verdi.

Emeklilere aylık bağlama sistemi ile aylıklarının artırılmasının, 1 Ocak 2000 tarihi itibariyle yeniden düzenlendiğini anımsatan Dinçer, bu düzenlemeyle, katsayı esasına dayalı gösterge sisteminin yürürlükten kaldırıldığını, sigortalıların 2000 yılından sonraki tüm çalışmalarının aylık bağlama işlemlerinde güncellenerek dikkate alınmasının öngörüldüğünü, aylık bağlama oranlarının hesaplanmasının değiştirildiğini ifade etti.

Dinçer, emeklilere bağlanan gelir ve aylıkların, kanunlarla belirlenen oranlara göre arttırıldığına işaret etti.

Aylıklar arasında oluşan farkların giderilerek, intibak işlemlerinin yapılmasının, yeni bir yasal düzenleme gerektirdiğini vurgulayan Dinçer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile devlet memurları, hizmet akdine göre ücretle çalışanlar, tarım işlerinde ücretle çalışanlar, kendi hesabına çalışanlar ve tarımda kendi hesabına çalışanları kapsayan 5 farklı emeklilik rejiminin, aktüeryal olarak hak ve yükümlülüklerin eşit olacağı tek bir emeklilik rejimine dönüştürülmesinin hedeflendiğini belirtti.
Dinçer, emeklilerin, anayasaya göre sendika kuramadığını ancak sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar ile dul ve yetimlerinin, Dernekler Kanunu çerçevesinde dernek kurma hakkına sahip olduğunu hatırlattı. Dinçer, sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar ile dul ve yetimlerinin, anayasa gereğince sendika kurma hakkına sahip olmadığından, emekli sendikalarının taraf alınacağı statü yasası hazırlanmasının mümkün olmadığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon