Yatırım bankacılığı tarih oldu

ABD Merkez Bankası (Fed) son iki büyük yatırım bankası Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in statülerini değiştiren kararını onayladı. Fed yaptığı açıklamada, Yönetim Kurulu'nun dün Washington'da yaptığı toplantıda, bu iki yatırım bankasının statülerinin değiştirilmesiyle ilgili talebini oy birliğiyle kabul ettiğini bildirdi.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 07:04
Abone Ol google-news

Fed'in, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in statülerini değiştiren kararıyla bu iki yatırım bankası Fed'in denetimi altında çalışan bankacılık holding şirketlerine dönüşmüş oldu. Bu değişiklik iki yatırım bankasının ticari bankacılık yapmasına izin veriyor.

Kararla Fed'in denetimi altına giren iki banka bundan böyle Fed'in acil fonlarına girebilecek ve bireysel bankacılık şirketlerini daha kolay alabilecekler.

Fed'in iki yatırım bankasının statüsünü değiştirme kararı 1929 yılındaki Dünya Ekonomik Krizi'nden bu yana Wall Street'teki büyük yeniden yapılanmanın sürdüğüne işaret ediyor.

Mart ayında çöken yatırım bankası Bear Stearns'i JP Morgan Chase, Fed'in desteğiyle almış, geçen hafta da Lehman Brothers iflasını açıklamış ve Bank of America ise Merrill Lynch'i satın almıştı.

 

Dünya devleri, küresel finansal krize karşı birlikte mücadele etmeyi taahhüt ettiler

Dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinin oluşturduğu, Sanayileşmiş Ülkeler Grubu (G7), küresel finansal krize karşı birlikte mücadele etmeyi taahhüt ettiler. G7 üyesi ülkelerin yetkilileri, tele konferans sistemiyle gerçekleştirdikleri toplantıda, gittikçe kötüleşen ve dünya ekonomisinin sağlık ile istikrarını tehdit eden kredi kriziyle mücadele etmek için ellerinden gelen her şeyi yapacakları taahhüdünde bulundu.

G7, ABD tarafından alınan sıra dışı önlemlerin de memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Sanayileşmiş ülkeler, ABD Hazine'sinin zor durumdaki banka ve finansal kurumların elindeki şüpheli alacakları satın almasının da piyasalara istikrar kazandıracağını bildirdi.

G7 ülkelerinin açıklamasında, uluslararası mali sistemin istikrara kavuşması için bireysel ya da birlikte her türlü gerekli önlemi almaya hazır oldukları kaydedildi. Açıklamada ayrıca, uluslararası mali sistemin korunması ve piyasalara gerekli likidite imkanlarının sağlanması için güçlü bir destek verileceği belirtildi.

Bu arada, G7 üyesi Almanya'nın, bankalar için ABD benzeri bir paket hazırlamayacağı çünkü henüz büyük oranlı bir risk görmediği ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler