"Yatırımlar askerler tarafından korunacak"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk firmalarının Mısır'da yapmış olduğu yatırımlar konusunda, fabrikaların herhangi bir zarara uğramadığını ifade ederek, Mısır'da Türk firmalarının ağırlıklı olarak yatırım yaptığı bölgelerin Mısır askeri tarafından korunacağını belirtti. Çağlayan, fabrikaların bugünden itibaren Mısır askerinin koruması altına alınacağını dile getirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.02.2011 - 11:25

Bakan Çağlayan, Hazine Müsteşarlığı'nda Mısır ve Tunus'ta yatırım yapan, bu ülkelere ihracat yapan ve müteahhitlik projesi üstlenen işadamları ile bir araya geldi. Bakan Çağlayan burada yaptığı konuşmada, özellikle Mısır'da yaşanan olaylardan ve meydana gelen can kayıplarından üzüntü duyduklarını belirtti. Mısır'ın istikrara kavuşmasını temenni ettiklerini belirten Çağlayan, "Afrika bölgesi ile özellikle tarihi ve kültürel bağlarımızın yoğun olduğu çok derin ilişkilerimiz var. Bu alan 11 milyon metre kare yüzölçümü, 358 milyon nüfusu ve 1.88 trilyon dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılasıyla Türkiye için önemli bir bölge. Nitekim 2010 yılı rakamlarına göre bu bölgede ihracatımız 27 milyar dolar, ithalatımız ise 18.5 milyar dolara ulaşmıştır. Bu bölgede bulunan ülkeler son dönemde siyasi ve ekonomik açıdan önemli değişime girmiştir. Bu yaşananları izliyoruz. Tunus ile başlayan gelişmeler domino etkisi yaratarak diğer ülkelere sıçramaya başlamıştır" dedi.

 

"Mısır'daki Türk yatırımları devletin garantisi altında"

Hükümet olarak Mısır ve Tunus'taki gelişmeleri izlediklerini belirten Çağlayan, "Oradaki büyükelçilerimizle ve o ülkelerin ülkemizdeki büyük elçileriyle sürekli olarak temas halindeyiz. Bu çerçevede iki ülkede de kriz masası oluşturduk, Dış Ticaret Müsteşarlığı Koordinasyonu'nda. Arkadaşlarımız bu kriz asasına ulaşarak sorunlarını iletiyor. Mısır'da yaşananlar nedeniyle gümrük sisteminin çalışmadığı, havaalanları ve kargo ulaştırılması konusunda sıkıntı yaşandığı haberi geliyor. Kriz masasını oluşturmamızın nedeni bu sorunları tespit edip çözme noktasında gereken çalışmayı yapmaktır" diye konuştu.
Türkiye'deki Mısır'ın Ankara Büyükelçisi ile bir görüşme yaptığını ifade Çağlayan, "Yapmış olduğum görüşmede Mısır'da yatırım yapmış olan tüm sektörlerimizin Mısır Devleti'nin garantisi altında olduğunu ve bu konuda Mısır tarafından tedbirler alınması gerektiğini kendilerine ifade ettiğimde, 'kesinlikle böyle olacağını, bunun aksinin düşünülemeyeceğini, oradaki bütün yatırımların kendi korumaları altında olacağını' ifade ettiler. Diyelim ki maddi hasarınız oldu, bunların maddi hasar tespitini yaptırıp, bunlarla ilgili konularda ilerde her zaman hakkınızın saklı olacağını söylemek istiyorum. Bu çerçevede yatırımların yoğun olduğu bölgelerde gerekli tedbirlerin alınması için Büyükelçi ile konuştum" dedi.
 

"Mısır ve Tunus'taki toplam yatırım 2 milyar dolar"

Türkiye'nin, Mısır ve Tunus'taki toplam yatırımının yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, "Bu rakam Afrika'daki tüm yatırımların neredeyse yarısına yaklaşan bir rakamı ifade ediyor. 2010 yılında Afrika kıtası ile toplam 15.7 milyar dolarlık ticaret hacminin 4.7 milyar dolarını bu iki ülke ile yaptık. Her iki ülkeye toplam 3 milyar dolarlık ihracatımız söz konusu. Mısır'a yaptığımız ihracat 2010 yılında 2.3 milyar dolardır ve 6 bin 553 firmamız Mısır'a ihracat gerçekleştirmiştir. Mısır'da bin 500 üst düzey yetkili Türk çalışanımız var. 34 firmanın showroomu ve mağazası mevcut. Tunus'ta ise 2010 yılında 2 bin 950 firmamız tarafından 714.4 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşmiştir. Bu rakamlarla Mısır Türkiye'nin ihracatında 13. Tunus ise 34. ülke olmuştur. İthalata gelince Mısır'dan ithalatımız 2010 yılında 926 milyon dolardır. Aslında bu Mısır tarihinin en fazla Türkiye'ye yaptığı ihracat rakamıdır. Tunus'tan ise 280 milyon dolarlık bir ithalat yapılmıştır" dedi.
 

"Fabrikalar askeri koruma altına alınıyor"

Bakan Çağlayan her iki ülkede iş adamlarının yaşadığı zararla ilgili soruya "Mısır'da Türk firmaların yapmış olduğu yatırımların zarara uğraması konusunda gelen somut bir şey yok. İki gün evvel Sarar firmasının mağazalarında bir yağma olduğu ifade edilmişti. Sarar yetkilileri ile yaptığım görüşmede oradaki 7 mağazanın Sarar'a ait değil Franchise yaptıklarını 2 mağazanın yağmalandığını ifade ettiler. Mısır büyükelçisi ile Türk yatırımlarının olduğu bölgede asker güvenliğinin sağlanmasını özellikle rica ettim. Toplantıdan sonra kendisi ile bir kez daha görüşeceğim. Özellikle yatırımlarımızın olduğu bölgelerde, fabrikaların münferit olduğu bölgelerde, fabrikalar zannediyorum bugün itibariyle Mısır askerinin koruması altına alınacak. Tunus'ta bu konu ile ilgili herhangi bir şey yok. Zaten Tunus'ta fazla yatırımımız da söz konusu değil" dedi.

Çağlayan, "Mısır'da yaşananlar oradaki yatırımların Türkiye'ye kayması noktasında önemli bir etken oluşturur mu?",sorusuna ise, "Türkiye büyük bir ülke. Benim duyduğum kadarıyla özellikle Tunus'tan iptal edilen rezervasyonların Türkiye'ye kayması noktasında bana gelen bilgiler var" dedi.

"Mısır ve Tunus'ta yatırım yapanlara kredi desteği söz konusu değil"

Bakan Çağlayan bir başka gazetecinin, "Mısır ve Tunus'ta yatırım yapan iş adamlarına bir kredi destek paketi düşünüyor musunuz" sorusuna, "Şu anda böyle birşeyin gerçekleşeceği bir durum söz konusu değil. Şu anda Eximbank'tan talepleri olmaları konusunda Eximbank ile bir çalışma içerisinde olacağız. Şuanda böyle bir tedbir aldıracak durum söz konusu değil. Şu anda Mısır'daki fabrikaların bir kısmı üretime ara verdi. Bana göre doğrusu da biraz budur. Eğer Eximbank'ın devreye girmesi gereken bir durum olursa, sorunların çözümü konusunda nasıl bir çalışmanın yapılacağı düşünülebilir. Ama şuanda öyle bir şey söz konusu değil" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler